Clickmed
programare rapida la medic

proprietatile usturoiului

Zincul si rolul sau in organismul uman

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Clinica: Spitalul judetean Arad

Generalitati Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea. Articolul isi propune sa treaca in revista proprietatile farmacologice ale zincului si importanta sa pentru organism, oferindu-i, de asemenea, farmacistului o mai buna intelegere a situatiilor in care este recomandat acest element. Deficitul de zinc poate juca un rol in bolile cronice , cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer si diabet care implica inflamatie. Valoarea reala a zincului pentru organismul uman este cu mult mai mare decat parerea formata despre acest element in general. Pentru aceasta, trebuie sa examinam rolul acestuia in cadrul fiziologiei umane. Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc. Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul... [continuare]

Documentele pentru dobandirea calitatii de asigurat respectiv de asigurat fara plata contributiei. executare silita pentru incasarea sumelor datorate la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

ORDIN nr. 754 din 02.10.2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007 Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Avand in vedere: - Hotararea Consiliului de Administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 17/11.09.2008, - Referatul de aprobare al Directiei Generale Economice, Directiei Juridic si Contencios si al Directiei Tehnologia Informatiei nr. DGAIII/1567/02.10.2008, nr. VII1160/01.10.2008 si nr. DTI/1548/02.10.2008. In temeiul: - dispozitiilor art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile... [continuare]

Norme de preluare a praxisului

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

ORDIN Nr. 1322 din 2 noiembrie 2006 privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor si metodologiei de preluare a activitatii unui praxis existent EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 929 din 16 noiembrie 2006 Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 69 alin. (2) din titlul III "Asistenta medicala primara" din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, vazand Referatul de aprobare al Directiei generale politici, strategii si managementul calitatii in sanatate nr. E.N. 6.149 din 2 noiembrie 2006, Ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1 Praxisul de medicina de familie, denumit in continuare praxis, reuneste patrimoniul de afectatiune profesionala, infrastructura cabinetului si clientela reprezentata de pacienti si alti beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet. ARTICOLUL 2 In cazul... [continuare]

Vanzarea cabinetelor medicale

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

CAPITOLUL I - Dispozitii generale Ordonanta de Urgenta privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical urgenta adoptarii prezentului act normativ rezulta din necesitatea accelerarii procesului de reforma a asistentei medicale ambulatorii, componenta de baza a sistemului sanitar romanesc cat si din faptul ca prin Decizia Curtii Constitutionale nr.871/2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2005 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 236/2006 a fost declarat neconstitutional actul normativ care reglementa acest... [continuare]

Afectiuni ale cavitatii bucale

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Iulie 2009

Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]

Ceaiul verde: elixirul sanatatii!

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Aprilie 2010

Generalitati Pana nu de mult numai tarile din Asia beneficiau de proprietatile curative ale ceaiului verde, cunoscand acest remediu naturist de peste 4000 ani. Acum, toate lumea a auzit de acest ceai si a inteles ca nu este o simpla bautura care poate fi savurata intr-o dupa-amiaza fara activitate, ci este o bautura care detine multiple beneficii medicale. In acest articol vom incerca sa trecem in revista toate proprietatile si beneficiile ceaiului verde, justificand astfel, de ce l-am numit elixirul sanatatii. In ultima perioada, ceaiul verde se bucura de o atentie semnificativa si din partea tarilor din Occident, iar majoritatea companiilor producatoare de medicamente au creat o serie de suplimente nutritionale care au la baza extractul de ceai verde. Origini Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis din care se mai prepara si ceaiul negru si oolong, diferenta fiind la nivelul modului de procesare. Aceasta planta isi are originile in partea de sud-est a... [continuare]

Hipertensiunea si alimentatia

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]

Alimente de protectie

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]

Top 5 alimente care indeparteaza durerile

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Generalitati Ghimbirul, somonul, cafeaua, salvia sau uleiul de masline sunt cateva dintre ingredientele pe care natura le-a inzestrat cu numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si compusi chimici naturali, aceste alimente lupta impotriva durerilor si previn imbatranirea prematura. 5 alimente care indeparteaza durerile Ghimbir pentru dureri musculare Ghimbirul este o radacinoasa ideala pentru inlaturarea durerilor stomacale si a racelilor. Este insa si un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii, care reduc durerile produse de [continuare]

Beneficiile uleiului de arbore de ceai

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Generalitati Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential extras din frunzele de Melaleuca alternifolia, o planta orginara din Australia. Uleiul de arbore de ceai are proprietati antiseptice si este folosit ca tratament adjuvant in tratarea ranilor si prevenirea infectarii lor. Au fost realizate foarte multe studii de laborator care au dovedit actiunile antiseptice, antimicrobiene, antifungice ale acestui ulei (datorita compusilor sai activi), mai ales in ceea ce priveste combaterea infectiilor fungice, acneei sau infectiilor vaginale. Uleiul a fost utilizat ca tratament complementar si in tratarea plagilor chirugicale, a arsurilor si in tratamente stomatologice. Uleiul de arbore de ceai este activ impotriva unor tulpini de Staphylococcus aureus, pe care il inactiveaza cand este folosit in concentratie de 10%. In prezent sunt disponibile foarte multe produse dermatologice care contin uleiul de arbore de ceai ca produs activ, inclusiv sapunuri, sampoane, balsamuri de buze,... [continuare]

Clorpromazina

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Descriere Clorpromazina este un neuroleptic fenotiazinic. A fost sintetizata in laboratoarele Rhone-Poulenc in 1950, fiind pentru prima data comercializata in 1952 pentru proprietatile sale antiemetice. Dupa studiile clinice efectuate in 1954 a fost aprobata pentru tratamentele psihiatrice. Clorpromazina este primul medicament antipsihotic (1950-1960). Are proprietati sedative, anxiolitice, hipotensive, antiemetice, ca si efecte anticolinergice si antidopaminergice. Astazi, clorpromazina este considerata un antipsihotic tipic. Biodisponibilitatea este de 30-50%, metabolizarea se realizeaza hepatic. Timpul de injumatatire este de 16-30 ore in tratamentul de lunga durata, excretia este biliara si urinara sub forma de metaboliti (in urina sunt doar urme de medicament nebiotransformat). Actiune toxica La nivel central, neurolepticele (clorpromazina fiind prototipul clasei) se comporta ca antagonisti pe receptorii postsinaptici dopaminergici (D1, D2, D3, D4), serotoninergici... [continuare]

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Decembrie 2009

Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare delicioasa si o multitudine de beneficii medicale. Vegetarienii... [continuare]

Amfetamina si metamfetamina

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Descriere Primele investigatii privind proprietatile amfetaminei s-au axat pe efectele periferice ale acesteia. Amfetamina a fost sintetizata la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand s-a descoperit ca are actiune simpatomimetica. Actiunea asupra SNC nu a fost raportata pana in 1933, dar a fost urmata rapid de primele rapoarte privind abuzul. Toxicomanul amfetaminic urmareste in general efectul stimulator, euforizant, de inlaturare a senzatiei de oboseala, de imbunatatire a performantelor fizice si intelectuale, de scadere a apetitului. Susceptibilitatea de abuz este legata in principal de efectul euforizant care conduce treptat la un pattern de consum compulsiv. Caracteristicile metamfetaminei care au dus la raspandirea sa larga sunt: - efecte SNC mult mai puternice decat ale altor amfetamine; - reduce oboseala, imbunatateste performantele cognitive si atletice; - nu este scumpa si este usor sintetizata din efedrina; - efectele dureaza pana la 15 ore si nu necesita... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Uleiul de masline: beneficii si utilizare

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2010

Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]

Ceapa - 100% sanatate naturala

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021

Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este un remediu la indemana tuturor si se foloseste atat intern (sub forma de suc sau sirop), cat si extern (sub forma de comprese, impachetari etc.) Cum actioneaza si cum se poate utiliza ceapa? Sub cele 7 foi, ceapa contine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine si multe alte substante active. Ceapa curata si calmeaza durerile, iar datorita continutului ridicat de sulf, stimuleaza metabolismul. Una dintre metodele cele mai folosite in tratamentul cu ceapa sunt compresele. Acestea pot fi utilizate calde sau reci, in functie de caz. Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapa pe urechi. Se taie o ceapa in doua si se cresteaza usor fiecare jumatate de sus in jos, astfel incat foaia... [continuare]

Beneficiile uleiului de ricin

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Septembrie 2011

Generalitati Uleiul de ricin este un lichid galbui care este extras din semintele de ricin. Are proprietati antiinflamatorii si este antioxidant. A fost folosit de secole in scopuri terapeutice. Se considera ca cele mai multe dintre beneficiile uleiului de ricin provin ca urmare a concentratiei sale de acizi grasi nesaturati. Desi are un gust puternic si destul de neplacut, acest ulei este folosit in compozitia produselor cosmetice, a sapunurilor, textilelor, medicamentelor, uleiurilor de masaj si a altor produse de uz frecvent. Avantajele folosirii uleiului de ricin Uleiul din seminte de ricin este util in ameliorarea multor probleme de sanatate, printre care: - Constipatie - ca un tratament alternativ, uleiul de ricin este un laxativ eficient. Acesta poate fi temporar, de ajutor, in cazul constipatiei si diareii. - Impetigo - acidul undecilenic este unul dintre compusii activi ai uleiului de ricin care poate fi folosit cu succes in lupta impotriva infectiilor fungice de... [continuare]

Paracetamol

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Octombrie 2018

Descriere Paracetamolul (acetaminofen) este un compus analgezic nonmorfinic, antipiretic si slab antiinflamator. Paracetamolul este larg utilizat actualmente in intreaga lume, datorita proprietatilor sale farmacoterapeutice si toxicitatea sa foarte redusa, fiind un medicament remarcabil de bine tolerat in dozele terapeutice. Pe de alta parte este substanta farmaceutica cel mai frecvent implicata in supradozari potential toxice, fiind responsabila de numarul cel mai mare de decese si intalnita des in intoxicatiile plurimedicamentoase. Picul nivelelor serice se atinge rapid, in 1-2 ore dupa doze terapeutice si dupa 2-4 ore in cazuri de supradozari. Paracetamolul se leaga in proportie redusa de proteinele plasmatice. Metabolism/Eliminare: - in cazul dozelor terapeutice peste 90% din paracetamol se metabolizeaza la nivel hepatic pana la glucurono si sulfuronoconjugati inactivi si netoxici, care ulterior sunt excretati in urina. Mai putin de 5% se metabolizeaza sub actiunea... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)