Clickmed
programare rapida la medic

nutritie si dietetica

Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice

Principalele afectiuni ale vascularizatiei periferice

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2016

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Generalitati Inima impreuna cu vasele de sange formeaza aparatul cardio-vascular. Acesta este implicat in transportul sangelui la tesuturi cu scopul de a oferi aportul nutritiv necesar dezvoltarii organismului. Bolile aparatului cardio-vascular sunt in momentul de fata, in lumea intreaga, cea mai frecventa cauza de imbolnavire si primul motiv al mortii. Prezenta unei boli la acest nivel va avea manifestari specifice in functie de zona afectata din cord precum si segmentul vascular implicat. Bolile aparatului cardio-vascular ocupa un loc foarte inalt in patologiile secolului nostru. Din acest motiv este foarte important sa cunoastem cum se manifesta si la ce fel de investigatii putem fi supusi de catre medicul specialist. Modificarile aparute in activitatea si alimentatia oamenilor a influentat foarte mult dezvoltarea acestor boli precum si modul lor de manifestare. Daca in trecut aceste boli se manifestau mult mai tardiv in timpul vietii unui om, astazi s-a ajuns la... [continuare]

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati  in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Actualizat la data de: 18 Mai 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Ce este rahitismul Rahitismul carential este o boala de nutritie determinata de hipovitaminoza D. Apara in cazurile de crestere rapida a organismului si este caracterizat printr-un deficit de maturare a matricei proteice a osului legata de o carenta in vitamina D. Fenomenul principal este o diminuare a absorbtiei intestinale a calciului si deci, o carenta in calciu. Rezulta un deficit de mineralizare osoasa care afecteaza intregul schelet, dar care predomina la nivelul zonelor unde cresterea osoasa este cea mai importanta, in special cartilagiile de crestere ale oaselor lungi. Categorii expuse rahitismului Copiii cu risc crescut pentru rahitism sunt: copiii din tari nordice, copiii din zone urbane cu poluare atmosferica importanta, medii defavorizate, copiii cu piele pigmentata, copii din mame carentate, cu sarcini iarna, prematuri, gemeni, copiii cu greutate mica la nastere, copiii care primesc medicamente care interfereaza cu metabolismul sau cu actiunea vitaminei D. In... [continuare]

Cum tratam corect prostatita acuta

Cum tratam corect prostatita acuta

Actualizat la data de: 23 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce este prostatita acuta Prostatita acuta reprezinta inflamatia brusca a glandei prostatice. Prostatita poate fi cronica sau acuta, iar forma acuta este mult mai rara. Tabloul clinic este similar unei infectii de tract urinar. Prostata este o glanda de dimensiuni mici ce inconjoara uretra la barbat, fiind situata chiar sub vezica urinara. Prostata are rol nutritiv pentru tesutul seminal si este importanta pentru reproducere. Secretia prostatica face parte din componenta lichidului spermatic. Cauze Prostatita acuta se datoreaza inflamatiei bruste la nivelul glandei. Atunci cand prostata devine inflamata, aceasta poate da simptome similare unei infectii de tract urinar. Inflamatia este cauzata cel mai frecvent de un proces infectios, iar infectia este deseori cauzata de o bacterie. Agentii infectiosi ce duc la prostatita acuta sunt deseori aceeasi care produc infectii de tract urinar sau care se transmit pe cale sexuala. Atunci cand bacteriile ajung pe cale directa sau pe cale... [continuare]

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]

Fructe proaspete vs fructe confiate

Fructe proaspete vs fructe confiate

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Valorile nutritive ale fructelor uscate comparativ cu cele ale fructelor proaspete raman un subiect in dezbatere. In termeni simpli, atat fructele proaspete, cat si cele uscate ofera unele beneficii similare. Cel mai bine este sa cunoasteti cat mai multe despre valorile nutritive ale ambelor variante, pentru a face alegerea potrivita pentru mentinerea unei stari cat mai bune de sanatate. Procesul de uscare Procesul de uscare a fructelor depinde de tipul acestora. In cele mai multe cazuri, partea carnoasa sau dulce a fructului este separata de seminte, miez si invelisurile tari inainte ca procesul sa inceapa. Odata separate, cele mai multe fructe sunt tratate cu un aditiv numit dioxid de sulf, care are rolul de a elimina continutul de vitamina B1 din fruct. Aceasta substanta chimica ajuta, de asemenea, la prevenirea decolorarii fructelor, in timpul procesului de uscare. Prin urmare, fructele isi pierd o parte din continutul lor de nutrienti naturali,... [continuare]

6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului

6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile gastrointestinale sunt frecvent intalnite in societatea de astazi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza faptului ca oamenii consuma o cantitate destul de mare de produse alimentare asa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sanatoasa. De asemenea, in compozitia acestora se mai afla o gama larga de substante toxice, coloranti, indulcitori artificiali si pesticide. Vestea buna este ca tulburarile digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii. Cateva modificari dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea si chiar vindecarea multor tulburari ale colonului. In continuare puteti citi despre sase alimente care va pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Alimente necesare pentru pastrarea sanatatii sistemului digestiv 1. Merele. Multe procese avansate de curatare a colonului includ merele, fie intregi, fie sub forma de suc, sos sau otet,... [continuare]

Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste

Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste

Actualizat la data de: 19 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea de peste este o parte importanta dintr-o nutritie echilibrata, fiind o principala furnizoare de grasimi esentiale omega-3, cu rol in dezvoltarea si mentinerea performantei intelectuale, precum si in protectia sistemului cardiac. De-a lungul timpului, s-au vehiculat numeroase mituri despre carnea de peste, ale caror adevaruri nu sunt inca foarte bine cunoscute de consumatori. Importanta carnii de peste in alimentatie Medicii nutritionsti sustin in unanimitate consumul regulat al carnii de peste, chiar si ca substituent al altor tipuri de carne grasa. Un numar important de cercetari stiintifice au descoperit beneficiile carnii de peste in alimentatie, cel mai important fiind aportul de grasimi mononesaturate, ce reduc semnificativ riscul afectiunilor cardiace. Speciile de peste cu carne grasa, precum tonul, somonul, sardinele, pestele spada sau macroul, sunt surse importante de grasimi esentiale omega-3, extrem de benefice sanatatii inimii. Exista totodata... [continuare]

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]

4 retete cu peste sanatoase si usor de preparat

4 retete cu peste sanatoase si usor de preparat

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Retetele cu peste ofera alternative nutritionale sanatoase, fiind recomandate de expertii in nutritie pentru o dieta cu adevarat echilibrata. Somonul, tonul sau codul reprezinta surse inegalabile de proteine, grasimi esentiale omega 3, vitamine si minerale, nutrienti de baza pentru o viata lunga, lipsita de boli. Retete cu peste pentru o sanatate de fier Carnea de peste, in general, este un aliment care ajuta la controlul greutatii corporale si la prevenirea bolilor de inima. Somonul, tonul si alte specii de peste gras sunt surse importante de acizi grasi omega-3, cu rol in mentinerea sanatatii creierului si a sistemului cardiovascular. Codul furnizeaza din plin proteine, grasimi sanatoase, vitaminele B6 si B12, fiind cel putin la fel de sanatos ca popularul somon. Persoanele care mananca in mod regulat peste urmeaza un regim alimentar mai sarac in calorii si grasimi saturate, fiind expuse unui risc mai mic de a dezvolta afectiuni cardiace. O portie de peste... [continuare]

Totul despre proteine

Totul despre proteine

Actualizat la data de: 10 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]

7 moduri simple sa mancati mai putin zahar

7 moduri simple sa mancati mai putin zahar

Actualizat la data de: 15 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Medicii nutritionisti spun ca o dieta echilibrata nu trebuie sa contina zahar intr-o proportie mai mare de 5% din totalul caloriilor consumate in fiecare zi, pentru mentinerea greutatii normale si prevenirea bolilor provocate de abuzul acestui aliment. Insa respectarea acestei reguli esentiale de nutritie este dificila, de vreme ce zaharul este adaugat in numeroase alimente procesate, de la paine si condimente, pana la sosuri. Apelati la cateva moduri simple de a manca mai putin zahar, astfel incat sa va tineti sub control numarul de kilograme si starea de sanatate. Excesul de zahar si efectele sale Statisticile americane arata ca populatia continentului de peste Ocean consuma peste 22 de lingurite de zahar zilnic, atat in forma lui naturala, cat si prin preluarea acestuia din bauturi si alimente. Aceasta cantitate, ingerata zilnic, inseamna un consum de 25 de kilograme de zahar anual, respectiv o crestere in greutate substantiala. Un aport exagerat de... [continuare]

Dieta de vara - alimente secrete

Dieta de vara - alimente secrete

Actualizat la data de: 25 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste si temperaturile sunt in crestere. Vara este momentul in care dispar mai multe randuri de haine si indicat ar fi sa fie eliminat si surplusul de kilograme. Puteti opta pentru un regim dietetic strict, dar probabil ca o dieta de vara care va contine alimente de sezon va fi mai degraba pe placul dumneavostra, mai ales daca rezultatul este o silueta de vis si o stare optima de sanatate. Nu trebuie sa va infometati daca doriti sa purtati pantaloni scurti sau costum de baie. Secretul este sa faceti alegeri sanatoase si sa consumati mai putine calorii decat cele pe care le ardeti. Este simplu sa gasiti solutiile potrivite in timpul verii, atunci cand produsele alimentare incarcate in calorii par a fi mai putin atragatoare. Cele mai bune alimente pentru pierderea in greutate pe parcursul verii sunt cele fara grasimi, revigorante si mai ales proaspete. Rosii si ardei pentru vitamina A, C si licopen Rosiile si ardeii sunt membrii unei familii de fructe,... [continuare]

Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. evita-le!

Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. evita-le!

Actualizat la data de: 17 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Tot mai multi romani consuma diverse bauturi si sucuri in loc de apa, expunandu-se in felul acesta la boli grave. Apa are un rol vital in organism, contribuind la transportul elementelor nutritive, eliminarea toxinelor si reglarea temperaturii corpului. In plus, prin faptul ca are zero calorii, apa te ajuta sa iti mentii greutatea corporala in limite normale. Din contra, sucurile dulci, bauturile carbogazoase si alte lichide vandute in comert nu aduc niciun beneficiu organismului, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru sanatate, in special pentru ficat. Bauturile alcoolice dulci Consumate in cantitati mari, crema de whisky, lichiorul de cafea, cocktailurile alcoolice cum ar fi fresh-urile amestecate cu votca pot duce la aparitia cirozei. Combinatia de alcool cu zahar este foarte periculoasa si provoaca leziuni hepatice, pancreatita (inflamatia pancreasului), precum si cresterea nivelului trigliceridelor, o forma de grasime din sange. In plus, astfel de bauturi sunt... [continuare]

Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?

Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Cum se manifesta o carenta vitaminica Vitaminele sunt elemente nutritive organice, vitale pentru sanatatea si functionarea normala a tuturor celulelor, tesuturilor si proceselor organismului. Este important sa aveti o dieta echilibrata, care sa contina o mare varietate de alimente pentru a obtine toate vitaminele de care aveti nevoie. In caz contrar, carentele isi vor face simtita prezenta. Anemie pernicioasa Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori din cauza lipsei vitaminei B12 din organism. Simptomele includ oboseala, confuzie, apetit scazut, piele palida, diaree sau constipatie, amorteala in degete si o limba rosie, umflata. Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda administrarea zilnica a cel putin 2,4 micrograme de vitamina B12. Daca organismul dumneavoastra nu este capabil sa absoarba in mod adecvat substantele nutritive esentiale, ati putea avea o tulburare digestiva. Consultul medical este foarte important in acest caz. Simptomele... [continuare]

Informatii nutritionale despre pere

Informatii nutritionale despre pere

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Perele au fost recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare fructe si nu trebuie sa va mire acest lucru. Perele sunt o sursa excelenta de fibre si vitamina C, pentru doar cele 100 de calorii per portie. In plus, acestea nu contin sodiu, grasimi sau colesterol. Este vorba asadar de un continut nutritiv complex intr-un fruct dulce si zemos. Consumul unei varietati mari de fructe si legume ar trebui sa stea la baza unui stil de viata sanatos, iar perele pot fi o parte delicioasa din meniu. Calorii, grasimi, colesterol si sodiu O para mare contine 133 de calorii, cu 0,28 g grasimi si niciun fel de colesterol. O astfel de para contine doar 2 mg de sodiu. Sodiul, la fel ca si grasimile este raspandit in majoritatea alimentelor procesate si, desi organismul are nevoie si de sodiu pentru a-si mentine sanatatea, excesul de sare poate fi extrem de daunator. Potrivit expertilor, majoritatea adultilor ar trebui sa limiteze aportul zilnic la maxim 1500 mg de sodiu,... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu. Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate. Valoare nutritionala Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie. Continut per 100 grame: - Calorii: 67 - Grasime totala: 0,4 g - Colesterol: 0 mg - Potasiu: 191 mg - Fibre dietetice: 0,9 g - Proteine: 0,6 g - Vitamina C: 6% -... [continuare]

Alimente recomandate pentru o prostata marita

Alimente recomandate pentru o prostata marita

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prostata este o glanda mica, in forma de nuca, situata in spatele vezicii urinare la barbati. In timpul activitatii sexuale, prostata ajuta la producerea materialului seminal, producand fluide bogate in substante nutritive, ce au rolul de a transporta si hrani spermatozoizii in timpul ejacularii. Cu avansarea in varsta a barbatilor, prostata poate sa creasca in dimensiuni, afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie benigna de prostata. Simptomatologie Simptomele cele mai frecvente ale hiperplaziei benigne de prostata includ: • Cresterea frecventei urinarilor mai mult de 8 ori pe zi; • Nevoie urgenta de a merge la toaleta, fara a putea intarzia urinarea; • Necesitate frecventa de a urina noaptea, afectand in acest mod somnul; • Incepere greoaie a actului mictiunii; • Flux urinar slab sau intermitent; • Imposibilitate de a goli complet vezica; • Incontinenta urinara; • Durere in timpul urinarii; • Durere in timpul sau dupa... [continuare]

Dieta jenny craig

Dieta jenny craig

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Jenny Craig este considerata unul dintre cele mai bune planuri de pierdere in greutate, cunoscute in lume. Obiectivele programului dietetic Jenny Craig sunt ca cei care urmeaza aceasta dieta sa dezvolte o perceptie sanatoasa asupra consumului de alimente, sa aiba un stil de viata activ si un nivel ridicat de optimism. Dieta Jenny Craig este cunoscuta de peste 25 de ani. Programul are ca scop pierderea in greutate prin abordarea a trei domenii cheie: alimentatie, corp si minte. Caracteristica principala a sistemului Jenny Craig o reprezinta consumul de alimente semipreparate care contin un numar fix de calorii si sunt echilibrate din punct de vedere nutritiv. In forma sa completa, dieta ofera si accesul la un consilier, al carui rol este de a stimula motivatia celor care aleg aceasta dieta. Cum functioneaza dieta Jenny Craig Metoda Jenny Craig este structurata pe trei niveluri importante: alimentatie, minte si corp, in scopul de a-i ajuta pe cei care o urmeaza... [continuare]

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica nu este un simplu plan de nutritie. Este un mod de viata. Daca sunteti atrasi de conceptul de a manca natural, organic si vi se pare interesanta ideea de a implica latura spirituala, atat in viata dumneavoastra, cat si in alegerea alimentelor pe care le consumati, atunci dieta macrobiotica ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Originara din Japonia, principiul dietei macrobiotice este de a combina invataturile budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Pe langa lista de alimente permise, este recomandat un mod de viata care transcende stilul de viata, atitudinea si practicile dietetice. Cuvantul macrobiotic provine din limba greaca si inseamna "viata minunata" sau "viata lunga". Desi nu a fost dovedit stiintific, se presupune ca o dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice. Planul dietetic macrobiotic Cei care urmeaza dieta macrobiotica ar trebui... [continuare]

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]

Vitamine si suplimente pentru par

Vitamine si suplimente pentru par

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Asa cum organismul are nevoie de diverse substante nutritive pentru a functiona corect si parul are nevoie de o serie de nutrienti. Tratamentele de actualitate pentru par sunt adesea mai putin eficiente, fata de consolidarea parului venita din interior, si anume prin mijloace dietetice. In mod ideal, vitaminele si mineralele pentru cresterea parului ar trebui sa fie obtinute in urma unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Daca acest lucru nu este posibil va fi necesara administrarea de suplimente. Suplimente si vitamine pentru pastrarea frumusetii parului Proteine - parul este format in proportie de peste 90% din proteine. De aceea, pentru a sprijini cresterea parului aveti nevoie de proteine. Acestea pot fi asimilate din carnea de pui, peste, oua, produse lactate, soia, seminte si nuci. [continuare]

Benfogamma

Din Medicamente

Ce este Benfogamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Prevenirea si tratamentul deficitului clinic de vitamina B1, care nu poate fi tratat prin masuri dietetice. Carenta de vitamina B1 poate sa apara in: subnutritie si malnutritie (de exemplu boala beri-beri), nutritie parenterala o perioada lunga, hemodializa, malabsorbtie, polinevrite periferice degenerative, atrofie musculara, sindrom Wernicke, sindrom Korsakov. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca nu exista o alta recomandare, doza uzuala este de 1 comprimat filmat o data pe zi. Comprimatul filmat trebuie inghitit intreg cu putin lichid. Durata administrarii este determinata de raspunsul terapeutic. In tratamentul neuropatiilor, Benfogamma este administrat initial pe o perioada de cel putin 3 saptamani. Dupa aceea, continuarea tratamentului este determinata de... [continuare]

Diabetiker – vitamine

Din Medicamente

Ce este Diabetiker Vitamine si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produs pentru suplimentarea bilantului nutritiv, destinat adultilor si copiilor, care urmeaza un plan dietetic special, recomandat persoanelor cu diabet zaharat. Mod de administrare Se administreaza 1 comprimat zilnic, cu suficient lichid, nemestecat. La nevoie, comprimatele pot fi injumatatite. In cadrul regimului alimentar si de viata al diabeticilor sunt importante urmatoarele aspecte: un mod de viata ordonat, miscare suficienta, controlul greutatii, administrarea de medicamente recomandate de medicii specialisti. Atentionari si precautii Atentionari A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic. Suplimentele alimentare nu pot fi utilizate pentru inlocuirea unui regim alimentar variat si echilibrat si a unui mod de viata sanatos. A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor mici. A se pastra la temperaturi ce nu depasesc 25 grade Celsius, in ambalajul original. Informatii... [continuare]

Compozitie Sucroza, dextroza, fructoza, lapte degresat, pudra de zer, calciu caseinat, proteine din soia, celuloza purificata, fibre din tarate, carrageen, malto-dextrina, lecitina, DL-metionina, aspartam, arome naturale si artificiale, precum si urmatoarele vitamine si minerale: vitamina E acetat, acid ascorbic, niacinamida, vitamina A palmitat, pyridoxina hidroclorida, thiamina mononitrata, vitamina D3, riboflavina, biotina, acid folic, vitamina B12 calciu pantotenat, oxid de magneziu, calciu fosfat, potasiu clorid, calciu carbonat, ortofosfat feric, oxid de zinc, sulfat de mangan, sulfat de cupru, iodura de potasiu. Actiune terapeutica Este hrana delicioasa, dietetica si sanatoasa care va ajuta sa pierdeti din greutate repede, natural si placut. 3 pahare cu Stop Apetit asigura 100% necesarul nutritiv zilnic recomandat pentru adulti, continand cele 11 vitamine esentiale, 7 minerale importante, calciu si potasiu naturale, proteine, tarate, fibra. Fibra vegetala, taratele si... [continuare]

Glimegamma, comprimate

Din Medicamente

Ce este Glimegamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glimegamma este un medicament care scade glicemia (un antidiabetic cu administrare orala). Glimegamma este folosit pentru tratarea anumitor forme de diabet zaharat (diabetul zaharat de tip 2) atunci cand dieta, efortul fizic si reducerea greutatii corporale nu au un efect adecvat. Mod de administrare Doza este fixata de catre medic, in functie de valorile glucozei din sange si urina. Schimbarea factorilor externi (de exemplu scaderea in greutate , schimbarea in stilul de viata, stresul) sau ameliorarea bolii pot necesita schimbari ale dozelor de glimepirida. Doza initiala uzuala pentru adulti este de 1 mg glimepirida pe zi. Daca controlul metabolic obtinut cu aceasta doza este insuficient, medicul va va creste treptat doza la 2, 3 sau 4 mg glimepirida pe zi, in conformitate cu rezultatele glicemiei, in etape, cu un interval de 1 pana la 2 saptamani intre etape. Daca este obtinut un control bun al glicemiei, acest... [continuare]

Pagina 2 din 8 (232 rezultate)