Strugurii - sursa naturala de sanatate

Publicat la data de: 17 Septembrie 2018 | Actualizat la data de: 18 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Strugurii - sursa naturala de sanatate

Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu.

Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Valoare nutritionala
  3. Beneficiile strugurilor
  4. Citeste pe aceeasi tema

Valoare nutritionala

Sus

Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie.

Continut per 100 grame:
- Calorii: 67
- Grasime totala: 0,4 g
- Colesterol: 0 mg
- Potasiu: 191 mg
- Fibre dietetice: 0,9 g
- Proteine: 0,6 g
- Vitamina C: 6%
- Fier: 1%
- Vitamina B12: 0%
- Magneziu: 1%
- Vitamina B6: 5%
- Calciu: 1% din
- Vitamina A: 2%
- Zahar: 16 g
- Carbohidrati: 17 g
- Sodiu: 2 mg
- Grasimi mononesaturate 0 g
- Grasimi saturate: 0,1 g

Beneficiile strugurilor

Sus

Sunt bogati in antioxidanti. Strugurii contin o gama larga de fitonutrienti de la carotenoizi, la polifenoli. Resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti, previne producerea radicalilor liberi, care duc la apritia cancerului. Semintele si pielea strugurilor contin cea mai mare cantitate de antioxidanti.

Hidrateaza. Strugurii contin 82% apa, iar consumul lor mentine pielea hidratata in mod natural.

Reduc riscul de diabet. Resveratrolul ajuta si la intarirea imunitatii. Antioxidantii din struguri ajuta la sintetizarea zaharului din sange. Acestia ofera cele mai bune rezultate atunci cand strugurii sunt consumati proaspeti.

Reduc riscul de cancer. Cantitatile mari de antioxidanti stimuleaza imunitatea si protejeaza impotriva multor forme de cancer. Deoarece reduc stresul oxidativ si protejeaza ADN-ul celular, scad riscul de a dezvolta tumori canceroase.

Trateaza probleme cutanate. Resveratrolul continut de struguri protejeaza pielea de semnele imbatranirii si combate bacteriile responsabile de aparitia acneei.

Sunt sursa bogata de potasiu. Strugurii contin cantitati mari de potasiu, prin urmare pot fi o modalitate foarte buna de a reduce consumul de sare.

Imbunatatesc vederea. Strugurii ofera schimbari semnificative la nivel celular pentru combaterea stresului oxidativ.

Sunt agenti antiinflamatori. Strugurii contin multe enzime, care au efect antiinflamator asupra organismului, promovand sanatatea inimii.

Intarzie imbatranirea. Strugurii incetinesc procesul de imbatranire, iar antioxidantii continuti intaresc imunitatea. Intrucat mentin pielea hidratata, previn formarea ridurilor si aparitia semnelor de imbatranire.

Ajuta la pierderea in greutate. Flavonoidele din struguri sunt foarte importante pentru mentinerea unei greutati optime. Un ciorchine mic de struguri contine aproximativ 100 de calorii, fiind o gustare hranitoare si sanatoasa.

Nutritional, toate tipurile de struguri sunt aproape identice. Totusi, strugurii rosii contin mai multi antioxidanti decat strugurii albi. Strugurii albi, in schimb, au un continut mai mare de cupru.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Beneficiile strugurilor Beneficiile strugurilor

    Generalitati Strugurii sunt o sursa de sanatate, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici, vitaminele si mineralele. Ca atare, trebuie sa-i includeti in mod regulat in dieta dumneavoastra, indiferent de forma: fructe proaspete sau...citeste mai mult

  • Alimente bogate in antioxidanti Alimente bogate in antioxidanti

    Generalitati Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate