Clickmed
programare rapida la medic

imagini corpul uman

Ce cauzeaza paralizia temporara

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Paralizia este pierderea completa a functiei unora sau mai multor grupuri musculare ale corpului uman. Paralizia temporara este un tip de paralizie care dureaza o perioada mai scurta de timp, de la cateva minute, pana la cateva luni. Cand o persoana sufera de paralizie temporara, trebuie sa fie consultat neurologul, pentru a i se face o evaluare aprofundata, in scopul descoperirii cauzelor. De cele mai multe ori, conditia care a cauzat paralizia temporara este tratabila. Cauzele paraliziei temporare Cauzele paraliziei temporare pot include leziuni ale sistemului nervos sau ale creierului, unele boli genetice mai rar intalnite, reactii la anumite medicamente si restrictii ale fluxului de sange. Atunci cand oamenii sufera o pierdere temporara a senzatiilor sau a controlului unei anumite zone a corpului, trebuie sa fie evaluati de catre medic. De asemenea, cei la care sunt prezenti anumiti factori de risc, ar trebui sa se informeze pentru a evita sau a reduce... [continuare]

Dieta cu continut scazut de potasiu

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Generalitati Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci. Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral. De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta? In mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot... [continuare]

Informatii inedite despre inima

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Generalitati Inima lucreaza permanent: pompeaza aproximativ 7200 l de sange pe zi, sange bogat in oxigen si substante nutritive esentiale pentru organele corpului uman. Exista multe informatii interesante si unele chiar inedite despre inima si modul sau de functionare. Inima este situata in centrul pieptului, nu in partea stanga Cand o persoana depune un juramant, duce mana pe piept, spre partea stanga. De fapt, inima este situata in mijlocul pieptului, pozitionata intre plamani. O mica parte a populatiei se naste cu dextrocardie, o afectiune in cadrul careia inima se afla in partea dreapta a pieptului. Persoanele cu dextrocardie cu situs inversus (organele viscerale, cum sunt ficatul si splina inversate) pot trai normal fara nicio dizabilitate. In multe cazuri, dextrocardia este asociata cu multe alte defecte cardiace si chiar lipsa unor organe, fapt ce necesita interventie chirurgicala pentru corectare. O inima mare nu este neaparat un lucru pozitiv Dimensiunea mare a unei... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale apei

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Generalitati Sa beti o cantitate suficienta de apa este vital pentru sanatatea dumneavoastra. Fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa, acesta fiind motivul pentru care este atat de important sa beti lichide. Creierul este format in proportie de 90% din apa. Daca nu furnizati suficienta apa corpului dumneavoastra, creierul nu va functiona bine si veti avea dureri de cap sau migrene. Prin urmare, veti fi obositi si veti experimenta simptome ale deshidratarii. Cand aportul de apa nu este egal cu cantitatea eliminata, veti fi deshidratati. Pierderile de lichide sunt mai accentuate in climatele calde, in timpul exercitiilor fizice intense, la altitudini mari, dar si in cazul persoanelor in varsta, care nu mai percep atat de bine senzatia de sete. Protejeaza tesuturile, maduva spinarii si articulatiile Apa face mai mult decat sa potoleasca setea si sa reglementeze temperatura corpului. Apa pastreaza umede tesuturile corpului. Cand ochii, nasul si gura devin uscate, o... [continuare]

Sfaturi sanatoase pentru noul an

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Decembrie 2023

Generalitati Odata cu venirea noului an poate ar fi momentul sa faceti cateva schimbari benefice pentru sanatate. La aproape fiecare 7 ani, trilioane de celule din organismul uman se innoiesc. Cercetarile sugereaza ca varsta medie a majoritatii celulelor din corpul uman este de 7-10 ani. Alte celule, de exemplu, celulele nervoase sau cele ale muschiului cardiac nu se vor regenera niciodata. Anul care vine este un prilej bun pentru un nou inceput. Acest lucru inseamna sa faceti modificari benefice pentru sanatate in stilul de viata si dieta, sa se renunte la anumite obiceiuri daunatoare, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau inactivitatea fizica. Renuntati la fumat Conform statisticilor, renuntarea la fumat este unul dintre scopurile cel mai frecvent propuse pentru noul an. Cu toate acestea, doar un procent mic din fumatori reusesc sa renunte la acest viciu, mai ales ca multi dintre cei care isi propun sa se lase de fumat nu stiu sigur cum sa faca acest lucru. Vestea buna... [continuare]

Surse sanatoase de proteine

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Februarie 2013

Generalitati Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi si este necesara pentru buna functionare a corpului uman. Organismul poate produce doar un numar restrans de aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor. De aceea, o mare parte dintre acesti aminoacizi trebuie sa fie obtinuti din surse de proteine animale si/sau vegetale. Atat proteinele din surse animale, cat si cele din surse vegetale, contin aminoacizii esentiali pentru organism. Studiile tot mai ample sugereaza ca aportul ridicat de proteine, provenit din carne macra, carne de pui, peste, dar si oua, legume, nuci sau lactate degresate, poate ajuta la pierderea kilogramelor nedorite in conditii de siguranta si poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima. In urma unui astfel de studiu s-a constatat ca barbatii si femeile supraponderali care au urmat o dieta saraca in grasimi si bogata in proteine, pe o perioada de sase luni, si-au redus greutatea corporala cu aproximativ 4 kg mai mult, decat subiectii... [continuare]

Imunitatea pasiva

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Martie 2013

Generalitati Atunci cand corpul uman este infectat cu un anumit agent patogen si produce anticorpi impotriva acestuia, unele dintre celulele albe din sange nu isi schimba forma. Daca organismul va fi iar infectat cu acelasi agent patogen, celulele albe nemodificate la infectarea anterioara se reproduc foarte repede, iar agentul patogen este distrus. Atunci cand organismul sintetizeaza proprii sai anticorpi, dupa cum se intampla adesea dupa vaccinare, procesul este cunoscut sub numele de imunitate activa. Imunitatea activa persista mult mai mult timp decat imunitatea pasiva, uneori chiar intreaga viata. Inducerea imunitatii active este intotdeauna preferata celei pasive, atunci cand este posibil, deoarece aceasta forma de imunitate va sprijini sanatatea pe termen lung. Cu toate acestea, formarea in mod artificial a imunitatii active este un proces foarte complicat. Introducerea de anticorpi straini in organism, chiar si controlata, poate fi periculoasa pentru unii oameni. Exista... [continuare]

Retete pentru detoxifiere

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Octombrie 2012

Generaltati Detoxifierea inseamna curatare. Toxinele patrund in corpul uman prin intermediul aerului, apei, alimentelor, substantelor chimice pentru curatare, plastic si lista poate continua. In timp, toxinele se acumuleaza in tesuturi, organe si sange, mai repede decat le pot elimina organele de detoxifiere naturala (rinichi si ficat). Detoxifierea organismului se poate face eficient cu ajutorul unor planuri nutritionale care pot include o multime de legume si cereale integrale, cu nutrienti care sustin sanatatea organismului si eliminarea toxinelor. In acest scop, se va reduce aportul de proteine, grasimi si produse din faina alba, iar zaharul va fi eliminat. Cereale pentru micul-dejun Ingrediente pentru o portie: 4-5 lingurite fulgi din ovaz integral 1-2 lingurite seminte de floarea soarelui 1-2 lingurite seminte de dovleac 4-5 nuci de Brazilia sau 6-8 nuci fara sare la alegere 1/2 lingurita fructe uscate lapte de soia, migdale sau de orez ... [continuare]

Pneumonia lobara

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Martie 2013

Generalitati Pneumonia este o infectie sau o inflamatie a alveolelor pulmonare, ca urmare a prezentei diverselor bacterii in unele zone ale plamanilor. In cazul in care plamanii sunt infectati cu anumite bacterii, corpul uman reactioneaza prin activarea sistemului imunitar, in scopul de a distruge infectia. Acest lucru se concretizeaza prin acumularea de lichid in zona plamanilor. Alveolele pulmonare nu pot functiona corect in prezenta acestui lichid. Pneumonia lobara este o forma de infectie a plamanilor care implica o inflamatie continua a unuia dintre lobii pulmonari. De obicei, boala debuteaza brusc si pot rezulta complicatii grave daca nu este tratata, inclusiv deteriorarea permanenta a structurilor plamanilor, ceea ce determina prelungirea problemelor respiratorii. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice agresive, pentru a ucide organismele care au provocat infectia si, apoi tratament de sustinere. Mortalitatea este scazuta in cazul in care se urmeaza tratament... [continuare]

Cum sa va satisfaceti pofta de dulciuri in mod sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Aprilie 2013

Generalitati Daca trebuie sa aveti grija la caloriile pe care le consumati, partea cea mai problematica o reprezinta pofta de alimente dulci. Corpul uman are o atractie puternica pentru produsele alimentare dulci, in mod principal ca urmare a faptului ca gustul dulce semnaleaza organismului faptul ca s-au consumat mai multe de calorii necesare pentru supravietuire. Problema apare, desigur, atunci cand excesul de calorii nu este ars in mod corespunzator. Pentru acest lucru se pot lua masuri de reducere a poftelor de produse alimentare dulci si mai ales a cantitatii de calorii pe care o consumati. Iata cateva sfaturi pentru a tine sub control, pofta de dulce. Modalitati prin care puteti tine sub control pofta de dulciuri - Nu va privati de alimente dulci. Permitandu-va o portie mica de desert sau o gustare de dupa-amiaza puteti controla pofta de dulce si veti preveni cresterea haotica a aportului zilnic de calorii. Puteti savura desertul, iar apoi puteti echilibra lucrurile... [continuare]

Cum sunt diagnosticate si tratate fracturile osoase

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2013

Generalitati Fracturile osoase se refera la ruperea completa sau partiala a unui os, in diverse sensuri - transversal, longitudinal sau in bucati multiple. Desi oasele corpului uman sunt rigide, ele se indoaie sau cedeaza intr-un anumit grad, cand sunt supuse unei presiuni exterioare. Atunci cand forta pe care o suporta este prea mare, oasele se pot rupe, aparand fracturile care trebuie sa fie diagnosticate si tratate de urgenta. Tipuri de fracturi osoase Severitatea fracturilor osoase difera in functie de cauzele care le-au produs. De pilda, daca punctul de rupere al osului a fost fortat la o intesitate mai mica, acesta poate crapa, in loc sa se rupa in mod complet. Daca osul se rupe in mai multe fragmente osoase care penetreaza tesutul cutanat sau o rana este suficient de adanca, incat expune osul fracturat, atunci este vorba despre o fractura deschisa, extrem de periculoasa din prisma infectiei care s-ar putea stabili atat la nivelul pielii, cat si al osului. Tipuri... [continuare]

Raspuns la un raspuns

Din Comunitate

Draga Domnule Doctor in medicina Constantin Rusu, ma vad obligat ca si cititor si utilizator al curelor naturiste si naturale, cat si ca utilizator al sistemului medical traditional si ca autodidact si individ deschis la minte,sa imi cer scuze pentru interventia Doamnei Rodica, interventie care v-a ofuscat cum se vede,dumneaei ne mai adaugand si o argumentare la alternativa naturista. Eu va inteleg foarte bine ofuscarea, tinand cont de anii petrecuti in facultatea de medicina pe care nu vreau sa nu vi-i recunosc, si cei de experienta acumulata in practicarea acestei nobile meserii care aduce necontestabile ameliorari ale sanatatii umane si rezolvarea unor cazuri de viata si de moarte. Totusi, postand aici in modul in care ati facut-o, odata dur si a doua oara ironic, ma simt obligat sa va raspund intr-un mod cat se poate de respectuos, ca santeti un om vandut unui singur sistem, fara deschidere de orizonturi catre alte alternative, care sa nu uitam, sant cele care au pus bazele... [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

Fertilizare in vitro

Din Dictionar Termeni

fertilizare in vitro - inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se foloseste spermatozoidul barbatului, ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in laborator. Acolo se formeaza embrionul care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie. fertilizarea nu intervine in complexul genetic al copilului, astfel ca intre fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii. Dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele (ovocitul este celula germinativa feminina) sunt extrase si se pun in contact cu spermatozoizii sotului intr-un recipient (eprubeta). spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel se vor obtine embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mame, unde acestia vor continua sa se dezvolte in conditii ideale, rezultand sarcina. Sinonime : fecundatie in vitro, FIVETE, FIV. [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)