Clickmed
programare rapida la medic

Pneumonia lobara

Actualizat la data de: 28 Martie 2013

Generalitati

Sus
Pneumonia lobara

Pneumonia este o infectie sau o inflamatie a alveolelor pulmonare, ca urmare a prezentei diverselor bacterii in unele zone ale plamanilor.

In cazul in care plamanii sunt infectati cu anumite bacterii, corpul uman reactioneaza prin activarea sistemului imunitar, in scopul de a distruge infectia. Acest lucru se concretizeaza prin acumularea de lichid in zona plamanilor. Alveolele pulmonare nu pot functiona corect in prezenta acestui lichid.

Pneumonia lobara este o forma de infectie a plamanilor care implica o inflamatie continua a unuia dintre lobii pulmonari. De obicei, boala debuteaza brusc si pot rezulta complicatii grave daca nu este tratata, inclusiv deteriorarea permanenta a structurilor plamanilor, ceea ce determina prelungirea problemelor respiratorii. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice agresive, pentru a ucide organismele care au provocat infectia si, apoi tratament de sustinere. Mortalitatea este scazuta in cazul in care se urmeaza tratament corect cu antibiotice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Stadiile penumoniei lobare
  5. Diagnostic
  6. Complicatii
  7. Tratament
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Bacteria responsabila de cele mai multe ori pentru declansarea pneumoniei lobare este pneumococul. Cele mai multe cazuri de penumonie lobara au fost inregistrate la adultii tineri sanatosi si au fost cauzate de streptococcus pneumoniae tipul 1.2,3 si 7. Totusi, ocazional, acest tip de pneumonie poate fi cauzata si de alte organisme cum ar fi: klebsiella pneumoniae, stafilococi, streptococi si h.influenze.

Multi oameni dezvolta pneumonie lobara dupa un episod de raceala sau gripa, atunci cand bacteriile ajung in caile respiratorii. Acestea calatoresc in plamani si ca urmare a sistemului imunitar slabit, colonizeaza intr-unul din lobi si declanseaza infectia si inflamatia. Alti factori care pot favoriza aparitia conditiei sunt: iritatiile mucoasei respiratorii, malnutritia, debilitatea fizica si expunerea la temperaturi scazute.

Simptome

Sus

Pneumonia lobara afecteaza de obicei doar un lob pulmonar. Lichidul prezent in plaman sau colectia pleurala va determina aparitia unor simptome specifice. Pneumonia debuteaza si se raspandeste rapid. Printre manifestarile conditiei se numara:

Manifestarile bolii difera in functie de starea generala de sanatate a bolnavului, dar si de stadiul in care se afla penumonia lobara.

Stadiile penumoniei lobare

Sus

Succesiunea de etape ale penumoniei lobare necomplicate presupune:

  • congestie predominanta in primele 24 de ore de la debutul bolii (alveolita seroasa) - primele 2 zile
  • hepatizare rosie descrisa ca afectarea acuta a tesutului pulmonar, care prezinta secretie confluenta ce contine neutorfile si celule rosii. De asemenea, capilarele septale sunt congestionate (alveolita fibrinoasa) - intre zilele 2-4
  • hepatizarea cenusie are loc dupa ce se dezintegreaza celulele rosii si persista exsudatele fibrinosupurative (alvelolita leucocitara) - intre zilele 4-8
  • faza de rezolutie sau de vindecare - dupa a 8-a zi.

Diagnostic

Sus

Pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie lobara, medicul va face un examen clinic si o serie de investigatii paraclinice. Medicul va solicita, in cazul bolnavului suspectat de pneumonie lobara, urmatoarele teste:

Cu ajutorul radiografiei toracice se poate delimita care zona pulmonara este implicata. In cazul in care se face radiografie toracica, se poate vizualiza zona obstructionata a lobului implicat. Acest lucru permite medicului sa determine gradul de infectie.

Complicatii

Sus

Netratata corespunzator si prompt, boala poate declansa o serie de complicatii printre care:

Printre complicatiile destul de rare ale bolii s-ar putea numara: insuficienta cardiaca acuta, pericardita purulenta, endocardita pneumococica, meningita pneumococica, glomerulonefrita, raspandirea infectiei la cavitatea pleurala, bacteriemie si sepsis cu infectarea altor organe.

Complicatiile pot fi un motiv de ingrijorare pentru bolnavii cu antecedente de tulburari respiratorii si la cei care au sistemul imunitar compromis, deoarece sunt mai putin capabili sa lupte impotriva infectiilor agresive.

Tratament

Sus

Tratamentul de prima intentie in cazul pneumoniei lobare consta in administrarea de antibiotice, asigurarea permeabilitatii cailor respiratorii si hidratarea corespunzatoare. In functie de gravitatea bolii, bolnavul poate fi spitalizat pentru a i se acorda asistenta medicala necesara si pentru a se evita aparitia complicatiilor. Persoanele tratate pot fi afebrile, cu putine semne fizice, incepand cu 48-72 de ore de la initierea tratamentului cu antibiotice.

Medicul poate recomanda antibiotice cu spectru larg inainte de obtinerea rezultatelor culturii de sputa si a antibiogramei, pentru a se preveni raspandirea infectiei la restul plamanului. Cel mai des sunt utilizate pentru tratarea bolii: penicilina, amoxicilina si eritromicina.

Specialistul poate recomanda si medicamente care sa trateze simptomele asociate bolii.

Este indicat ca bolnavul sa se odihneasca (de preferat in pozitie verticala si nu in pozitie orizontala). Dieta trebuie sa contina multe alimente cu o consistenta cat mai moale, usor de asimilat si consumat, dar bogate in vitamine. Se vor evita produsele alimentare cu potential alergen. Sunt strict interzise consumul de bauturi alcoolice si fumatul.

In unele cazuri de insuficienta respiratorie, poate fi utila oxigenoterapia.

Dupa perioada de recuperare, in urma pneumoniei lobare, este un fapt obisnuit ca bolnavul sa experimenteze unele dificultati de respiratie. In aceasta situatie medicul va prescrie medicamente care au rolul de a mentine deschise caile respiratorii si de a reduce inflamatia, pana la recuperarea completa. Este important sa fie cunoscute si sa se actioneze prompt in cazul reaparitiei semnelor precoce ale infectiei pneumoniei lobare, pentru a se evita compromiterea sanatatii plamanilor.


Medici specialisti Pneumofiziologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate