Clickmed
programare rapida la medic

excesul de proteine in organism

Edemul

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati Edemul este umflarea vizibila a pielii ca urmare a retinerii apei in anumite tesuturi ale organismului. Adesea, edemul este localizat la nivelul picioarelor, gleznelor, desi ar putea afecta si fata, mainile si alte organe si parti ale corpului. Femeile insarcinate si adultii in varsta sunt adesea afectati de aceasta conditie, dar poate fi intalnita la persoanele de orice varsta. Umflarea teguentelor, termen care va fi asociat cu edemul, este determinata de acumularea excesiva de lichid sub piele, in spatiile interstitiale sau in compartimentele dintre tesuturile corpului, exterioare vaselor sangvine. Excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului (glezne, picioare) poarta denumirea de edem periferic. Tipuri de edem Din punct de vedere clinic exista doua tipuri de edem: circumscris ("pitting" sau "care lasa godeu") si difuz ("non-pitting"). Primul tip de edem se caracterizeaza prin faptul ca in urma apasarii in zona afectata se formeaza o... [continuare]

Cum te ajuta vitaminele din complexul b?

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Vitaminele din complexul B Sistemul nervos, ficatul, ochii, pielea si parul, precum si tonusul muscular de la nivelul tractului gastro-intestinal depind de vitaminele B, utilizate de organism precum niste coenzime, componente cheie ale enzimelor. Functiile vitaminelor B in organism Vitamina B1 Aceasta vitamina asigura cresterea randamentului intelectual, dar are un rol foarte important in sustinerea metabolismului glucidelor, fiind absolut necesara musculaturii si sistemului nervos. Carentele de vitamina B1 determina oboseala, pierderea apetitului si a greutatii corporale si pot duce la boli care afecteaza sistemele cardiac, digestiv si nervos. Mai este cunoscuta si sub denumirea de TIAMINA si o regasim cu precadere in alimente precum: organe de porc, seminte, legume, cereale, drojdia de bere, iar aportul necesar trebuie sa varieze intre 0,3-0,5mg/1000kcal/zi. Nu se intampla nimic daca depasim doza zilnica recomandata deoarece nu au fost raportate reactii adverse in caz de... [continuare]

Hipercalcemia

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati Hipercalcemia este o afectiune in care nivelul de calciu din sange este mai mare decat in mod normal. Organismul are nevoie de calciu, in primul rand pentru sanatatea masei osoase. Calciul joaca un rol important si in contractarea musculaturii, eliberarea de hormoni si contribuie la functionarea optima a nervilor si creierului. Cu toate acestea, valorile ridicate de calciu pot sa interfere cu aceste procese. Simptome La majoritatea bolnavilor cu hipercalcemie, semnele si simptomele bolii acesteia nu sunt evidente, mai ales daca hipercalcemia este usoara. In general, manifestarile se agraveaza proportional cu marirea nivelului de calciu din sange. Simptomele severe ale hipercalcemiei pot include: greata si varsaturi pierderea apetitului alimentar senzatie de sete excesiva urinare frecventa constipatie durere abdominala slabiciune musculara dureri articulare confuzie letargie si oboseala ritm cardiac... [continuare]

Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale?

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati O dieta echilibrata te ajuta sa asiguri bebelusului nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, dar teoria “mananc pentru doi”, este demodata, nu din motive estetice, ci din motive care tin de sanatate: prea multe kilograme in plus pot crea probleme in timpul sarcinii si pot face nasterea mai dificila. Despre vitaminele prenatale Vitaminele prenatale, concepute special pentru aceasta perioada compenseaza lipsurile din dieta si sunt recomandate tuturor femeilor insarcinate, inclusiv femeilor care, din cauza excesului de kilograme, sunt nevoite sa aiba grija la dieta din timpul sarcinii. Nutritionistii au calculat ca o femeie insarcinata are nevoie de 300 de calorii pe zi, in plus, fata de caloriile pe care le consuma inainte. Acest lucru duce la o crestere in greutate normala, care ar trebui sa fie, in medie, de aproximativ 14 kilograme pana la finalul sarcinii. Cele 14 kilograme sunt reprezentate de fat, care ajunge, in general, la 3.5 kg, de... [continuare]

10 simptome ale problemelor renale

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Milioane de adulti americani traiesc cu boli de rinichi si majoritatea nu stiu asta. „Exista o serie de semne fizice ale bolii de rinichi, dar uneori oamenii le atribuie altor afectiuni. De asemenea, cei cu boli de rinichi au tendinta de a nu prezenta simptome decat in stadiile foarte tarzii, cand rinichii sunt afectati sau cand exista cantitati mari de proteine in urina. Acesta este unul dintre motivele pentru care doar 10% dintre persoanele cu boala cronica de rinichi stiu ca o au”, spune dr. Joseph Vassalotti, director medical la Fundatia Nationala a Rinichiului. Desi singura modalitate de a sti cu siguranta daca aveti o boala de rinichi este sa va testati. Daca sunteti expus riscului de boala renala din cauza tensiunii arteriale crescute, diabet zaharat, antecedente familiale de insuficienta renala sau daca aveti mai mult de 60 de ani, este important sa va testati anual pentru boli de rinichi. Asigurati-va ca mentionati medicului dumneavoastra orice simptome... [continuare]

Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Martie 2021
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie. Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie! Beneficiile fiecarui tip de vitamina Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si... [continuare]

Tulburari dobandite ale metabolismului

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Ce este metabolismul? Metabolismul este responsabil de producerea energiei si de eliminarea subastantelor toxice din organism, prin numeroase reactii chimice complexe ce au loc la nivelul tuturor celulelor din corp. Atunci cand una dintre componentele acestui complex conglomerat de procese este perturbata, apar asa numitele tulburari de metabolism. Afectiunile metabolice pot fi mostenite, situatie in care ne nastem cu ele, sau pot fi dobandite pe parcursul vietii, cauzele fiind variate. Cum se manifesta? Constelatia de semne si simptome este diferita in functie de patologia in cauza si de severitatea acesteia. Semne si simptome • Scadere sau crestere ponderala, inexplicabile; • Oboseala excesiva; • Dureri abdominale; • Greata, voma; • Scaderea capacitatii de concentrare; • Foame si sete inexplicabile; • Ameteala; • Modificari de comportament; • Confuzie; • Covulsii; • Pierderea starii de constienta; • Palpitatii; • Tremor la nivelul... [continuare]

Sindromul nefrotic pe intelesul tuturor

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Sindromul nefrotic Sindromul nefrotic este o afectiune renala care determina organismul sa lase sa treaca prea multe proteine in urina. Sindromul nefrotic este de obicei cauzat de deteriorarea grupurilor de vase mici de sange din rinichi care filtreaza deseurile si excesul de apa din sange. Afectiunea provoaca imflamatii, in special la nivelul picioarelor si gleznelor, si creste riscul altor probleme de sanatate. Tratamentul pentru sindromul nefrotic include tratarea afectiunii care il cauzeaza si administrarea de medicamente. Sindromul nefrotic poate creste riscul de infectii si cheaguri de sange. Medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente si modificari ale dietei pentru a prevenii complicatiile. Simptome Semnele si simptomele sindromului nefrotic includ: • Umflare severa (edem), in special in jurul ochilor si la nivelul gleznelor si picioarelor • Urina spumoasa, rezultatul excesului de proteine in urina ta • Cresterea in greutate din cauza retentiei de... [continuare]

Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Decembrie 2015

Generalitati Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne mai putin cunoscute care dezvaluie carente Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Efectele pe termen lung ale dietei atkins

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Februarie 2013

Generalitati Dieta Atkins este o metoda populara de pierdere in greutate, gratie rezultatelor rapide care sunt obtinute prin urmarea acesteia. In plus, dieta incurajeaza consumul de alimente bogate in grasimi si proteine. Dieta Atkins se bazeaza pe eliminarea din dieta a carbohidratilor si inlocuirea acestora cu grasimi si proteine. Desi dieta Atkins poate fi o metoda alternativa de slabit, aceasta poate fi daunatoare pentru organism. Nu exista dovezi stiintifice solide care sa ateste ca dieta Atkins poate ajuta la reducerea kilorgramelor in plus. Mai mult, dieta Atkins prezinta riscuri grave pentru sanatate, pe termen lung, spre deosebire de alte planuri alimentare. Informatii importante pe care ar trebui sa le cunoasteti inainte de a urma dieta Atkins - Exces de proteine. Dieta Atkins presupune consumul unei cantitati mari de proteine pe tot parcursul zilei. Potrivit expertilor, excesul de proteine poate fi daunator. Nutritionistii indeamna populatia sa pastreze aportul de... [continuare]

Adevar si mit despre guta

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Martie 2013

Generalitati Guta este o conditie dureroasa care apare atunci cand acidul uric produs de organism este depozitat sub forma de cristale in articulatii si/sau tesuturile moi. Aflate in articulatii, aceste cristale de acid uric provoaca artrita inflamatorie, care la randul ei determina umflarea, roseata, senzatia de caldura, durera si rigiditatea articulatiilor. Guta este o conditie destul de frecvent intalnita. De aceea, exista si numeroase mituri care pot ingreuna diagnosticarea si urmarea unui tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor conditiei. Daca va numarati printre cei care au fost diagonosticati cu guta, trebuie sa cunoasteti adevarul din spatele acestor mituri, pentru a evita agravarea durerilor si a complicatiilor grave, ce v-ar putea pune viata in pericol. Mituri comune despre guta - Mit: Guta se vindeca de la sine, de-a lungul timpului. Desi este adevarat ca cele mai multe simptome de guta dispar in cele din urma chiar si fara tratament, este important ca... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru micul-dejun

Din Articole
Actualizat la data de: 30 August 2018

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. 1. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit mai satule, mancand... [continuare]

Beneficiile fosforului pentru sanatate

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Iulie 2019

Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral de care organismul are nevoie pentru a realiza numeroase functii esentiale. Acesta este prezent in mod natural in alimente, dar prelucrarea produselor alimentare poate duce la adaugarea unor cantitati si mai mari de fosfor. Corpul uman foloseste fosforul pentru a mentine oasele puternice si sanatoase, dar si pentru a avea o dantura sanatoasa. De asemenea, fosforul ajuta organismul sa elimine deseurile si sa produca proteine speciale ce au rolul de a ajuta la repararea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Cand este necesar aportul de fosfor? Printr-un aport adecvat de fosfor se contribuie la imbunatatirea unor functii organismului care implica: - sistemul nervos; - functia renala; - contractia musculara; - controlul functiei cardiace. Majoritatea oamenilor obtin suficient fosfor prin urmarea unei diete echilibrate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, precum cele renale sau diabetul, pot... [continuare]

Interviu despre alimentatia sanatoasa cu prof. dr. nicolae hancu

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Martie 2013

SfatulMedicului.ro: In ultima perioada se vorbeste tot mai des despre alimentele infestate. Sunt acestea un pericol pentru sanatate? La ce trebuie sa se uite un consumator atunci cand alege alimentele? Dr. Hancu: Grija pentru siguranta alimentelor este esentiala in cadrul Alimentatiei Sanatoase. Evident, alimentele infestate reprezinta un pericol major pentru starea de sanatate a consumatorului, deoarece, in functie de agentii patogeni care contamineaza produsul respectiv (bacterii, paraziti, exces de substante chimice) se pot produce infectii sau intoxicatii cu diferite grade de severitate. Din aceasta cauza este obligatoriu sa parcurgem cativa pasi esentiali pentru a reduce la minim riscul de a consuma alimente necorespunzatoare din punct de vedere al sigurantei alimentare: sa ne asiguram ca am cumparat doar produse proaspete sau in termenul de valabilitate alimentele perisabile trebuie transportate rapid spre casa si depozitate imediat in frigider sau congelator ... [continuare]

9 variante sanatoase pentru alimentele sarate

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Septembrie 2014

Generalitati Alimentele sarate pot fi periculoase pentru sanatate, favorizand instalarea unor afectiuni dificil de tratat sau tinut sub control. Sarea poate fi consumata in exces cu usurinta, fiind adaugata in majoritatea produselor alimentare procesate pe care oamenii le achizitioneaza in mod curent din supermarketuri. Pentru alimentele sarate alese in numar mare la nivelul intregii populatii, exista si variante sanatoase, la fel de apetisante, care diminueaza din potentialul nociv al excesului de sodiu in organism. De ce sunt alimentele sarate periculoase Sarea imbunatateste aroma alimentelor, le prelungeste termenul de valabilitate si furnizeaza sodiu organismului, un mineral esential pentru echilibrul electrolitic, functionarea normala a sistemului muscular si transmiterea impulsurilor nervoase. In ciuda importantei sodiului pentru sanatate, consumul sau in exces poate insemna o predispozitie crescuta la imbolnavire. Iar abuzul de sare nu este deloc dificil de facut,... [continuare]

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Decembrie 2014

Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]

Invingeti somnolenta prin metode naturale

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2017

Introducere Deoarece traversam o perioada dificila si totodata extrem de solicitanta, majoritatea oamenilor sunt tentati sa doarma din ce in ce mai putin si sa suplimenteze aceasta necesitate vitala a organismului cu consumul de bauturi energizante, carbogazoase sau cafea. Aceste produse sunt consumate excesiv, mai ales in timpul zilei, cand se instaleaza oboseala. Stiati ca... Efectele bauturilor energizante sunt resimtite de catre organism timp de 8 ore de la consumare, iar cafeina altereaza stadiile somnului si scade calitatea acestuia? In acest articol va prezentam cateva metode cu ajutorul carora puteti preveni starile de somnolenta in mod natural. Miscarea Potrivit studiilor, persoanele care fac o plimbare timp de 10 minute se simt mai revigorate decat cele care mananca o bomboana. O bomboana transmite imediat energie organismului, dar persoana se va simti mai obosita si mai lipsita de energie o ora mai tarziu. Cele 10 minute de miscare cresc nivelul de energie... [continuare]

Explicatii pentru 12 mistere medicale

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Februarie 2012

Generalitati In ciuda progreselor importante din medicina, inca exista o serie de conditii medicale pe care nimeni nu le intelege si pentru care nu exista o explicatie stiintifica. Desi multe nu se gasesc in tratatele de medicina, ele exista, adesea ca forme extreme de manifestare a functiilor normale ale organismului, pe care multe persoane le experimenteaza zi de zi. De exemplu, desi episoadele prelungite de sughit pot parea nesemnificative, pot pune in situatii inconfortabile persoanele care le experimenteaza. Senzatia de rece la nivelul capului Aceasta este o durere sau senzatie care apare cand nervii din cerul gurii sunt hiperstimulati de alimente reci (gheata, bauturi reci). Nervii sunt localizati la nivelul cavitatii bucale, dar centrul nervos se afla in creier, de aceea senzatia se resimte in zona capului. Aici poate sa apara intrebarea de ce oamenii simt dureri intr-un loc, iar stimulul se afla in alt loc, insa nimeni nu stie sigur. Pentru reducerea... [continuare]

Deficitul de substante nutritive - boli si simptome

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]

Sfaturi medicale de care sa tii cont de sarbatori

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Generaliatati Mesele pline de bunatati, mancarea bogata in grasimi, vremea rece, alcoolul, dar si sedentarismul sunt principalele cauze ale dereglajelor organismului, care duc la aparitia diverselor afectiuni. Medicul specialist in Chirurgie Generala si gastroenterologie Simona Filip de la Delta Hospital atrage atentia asupra catorva lucruri esentiale pentru a nu avea probleme majore de sanatate in noul an. In timpul sezonului rece, organismul este slabit si supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scazut. De asemenea, alimentatia nu mai este la fel de diversificata, iar sistemul imunitar este serios afectat. Prin urmare, bolile de sezon ataca organismul si il contamineaza cu diverse bacterii si virusi. Pentru a va apara de rinite, faringite, traheobronsite, pneumonii si gripe, e recomandat sa aveti grija cu ce va imbracati si ce alimente consumati in aceasta perioada. Obiceiurile de consum din preajma sarbatorilor sunt o alta problema des invocata de... [continuare]

Dezvoltarea mai rapida

Din Comunitate

Buna ziua ! Am si eu o nelamurire. Am cumparat de la Plafar un baton Fibrobar si am citit si am vazut ca are multe proteine iar cineva mi-a spus sa mananc in fiecare zi ca de la proteine ma dezvolt mai repede. Este adevarat ca de la proteine te dezvolti mai repede? Daca nu , spuneti-mi va rog alte alimente care ajuta la dezvoltarea corpului mai repede. Va multumesc foarte mult. [continuare]

Uree urinara

Din Analize Medicale

Corpul unei persoane creeaza amoniac atunci cand are loc distrugerea proteinelor din alimente. Amoniacul contine azot, care se amesteca cu alte elemente din organism, inclusiv carbonul, hidrogenul si oxigenul, pentru a forma uree. Ureea este un produs rezidual, care se excreta prin urina. In urina, ureea reprezinta aproximativ jumatate din solidele dizolvate in urina, sau peste 85%-88% din corpii azotati ai urinei: ureea, creatinina, acidul uric, proteine, azotul total. Ureea este o substanta cu greutate moleculara mica, care este filtrata de glomeruli si excretata in urina. Aceasta reprezinta produsul final major al metabolismului proteic la om si la alte mamifere. Aproximativ 50% din excretia solutiei urinare si 90%-95% din excretia totala de azot este compusa din uree in conditii normale. Factorii care tind sa creasca excretia ureei includ cresterea ratei de filtrare glomerulara, cresterea consumului de proteine dietetice, conditiile catabolice ale proteinelor si starile... [continuare]

Sideremie (fier seric) fe sau si

Din Analize Medicale

Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]

Feritina (sange)

Din Analize Medicale

Feritina nu trebuie confundata cu fierul din corpul uman, ea este o proteina care stocheaza fierul, eliberand-o atunci cand corpul are nevoie de aceasta. Feritina se gaseste de obicei in celulele corpului uman, foarte putin circuland in sangele unei persoane. Aceasta contine 20% fier. Cele mai mari concentratii de feritina se gasesc mod obisnuit in celulele hepatice (hepatocite) si in sistemul imunitar (celule reticuloendoteliale). Concentratiile scazute de feritina cauzeaza epuizarea rapida a depozitelor de fier. Feritina reprezinta principala proteina de stocare a fierului din organism. Nivelurile de feritina pot fi utilizate pentru a masura indirect nivelurile de fier din organism. La pacientii clinic sanatosi, aproximativ 70% din fierul absorbit de organism este incorporat in hemoglobina. Deficitul semnificativ al depozitelor de fier poate fi asimptomatic. Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele in cele din urma incep sa se dezvolte si... [continuare]

Timpul de trombina (sange) tt

Din Analize Medicale

Trombina este o enzima din sange care actioneaza asupra factorului de coagulare fibrinogen pentru a forma fibrina, ajutand sangele sa se coaguleze. Timpul de trombina (TT) evalueaza activitatea fibrinogenului. Atunci cand un vas de sange este lezat, are loc un proces numit hemostaza, ce este initiat de catre organism prin crearea unui cheag de sange, ce are ca scop limitarea si, in cele din urma, oprirea hemoragiei. In acelasi timp, incepe cascada de coagulare si se activeaza proteinele numite factori de coagulare, inclusiv fibrinogenul. Fibrinogenul este apoi transformat prin trombina in fire insolubile numite fibrine care se reticuleaza impreuna pentru a forma o plasa de fibrina care adera la locul leziunii. Impreuna cu aderarea trombocitelor, aceasta formeaza un cheag de sange stabil si previne pierderea suplimentara de sange, ramanand in loc pana cand leziunea s-a vindecat. Pentru a forma un cheag stabil, trebuie sa existe suficiente trombocite si factori de coagulare... [continuare]

Pagina 3 din 29 (860 rezultate)