Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

diabet zaharat tip 2 alimentatie

Ce este diabulimia?

Ce este diabulimia?

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Tulburarile de alimentatie, cum ar fi anorexia si bulimia sunt bine cunoscute de majoritatea persoanelor. Termenul de diabulimie se refera la o tulburare de alimentatie in care persoanele ce sufera de diabet zaharat de tip 1 sar peste anumite doze de insulina in efortul de a pierde din kilogramele in plus. Cuvantul diabulimie este o combinatie a cuvintelor diabet si bulimie. Diabetul este o boala care afecteaza modul in care organismul utilizeaza zaharul din sange, iar bulimia este o tulburare de alimentatie in care dupa consumul de alimente, persoana afectata incearca sa le elimine prin varsatura sau administrare de laxative, totul cu scopul de a pierde in greutate. Cu toate acestea, chiar daca diabulimia nu este recunoscuta in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica al Tulburarilor Mentale, aceasta afectiune poate avea consecinte grave asupra sanatatii daca este lasata netratata. Simptome Insulina este un hormon natural al organismului care ajuta... [continuare]

Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani

Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Monitorizarea starii de sanatate Inaintarea in varsta aduce dupa sine modificari atat in ceea ce priveste starea de sanatate fizica, precum si cea psihica, iar acestea tin fiziologic de deteriorarea organismului pe masura trecerii timpului si a solicitarilor la care este supus. Vorbim despre o incetinire a metabolismului si a functiilor celulare. Se ridica astfel si problema aparitiei riscului de boli cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum si a unor forme de cancer mai des intalnite in randul populatiei inaintate in varsta. Monitorizarea starii de sanatate prin screeningurile recomandate de specialistii in domeniul medical sunt importante pentru depistarea precoce a acestor modificari in vederea unui tratament adecvat sau a prevenirii evolutiei acestora. Patologii mai frecvente dupa varsta de 40 de ani in cazul femeilor Degradarea fizica poate surveni la oricare dintre sistemele care compun corpul uman, fie ca este vorba despre sistemul osteoarticular, functia... [continuare]

Sindromul metabolic: sindromul x metabolic; sindromul de rezistenta la insulina

Sindromul metabolic: sindromul x metabolic; sindromul de rezistenta la insulina

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Definitie, semne si simptome, investigatii, diagnostic Sindrmul metabolic este o afectiune cu multiple cauze ce consta din asocierea mai multor factori de risc in care rezistenta la insulina se insoteste de o depunere si o functie anormala a tesutului gras. El cuprinde o combinatie de afectiuni care, prezente impreuna la aceeasi persoana, reprezinta factori de risc pentru boala coronariana ischemica (angina pectorala, infarct miocardic acut, fibrilatie atriala cronica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, moarte subita etc), pentru diabet zaharat, pentru ficat gras si pentru unele forme de cancer. Semne si simptome • Hipertensiune arteriala (valori crescute ale TA 140/85 mm Hg) • Hiperglicemie (valori ale glucozei sanguine 100 mg/dl) • Hipertrigliceridemie (valori ale trigliceridelor serice 150 mg/dl) • Valori scazute ale HDL-colesterol (colesterol “bun”, cu efect protector)(valori scazute • Obezitate de tip abdominal • Semne sugestive pentru... [continuare]

Afectiunile secolului xxi

Afectiunile secolului xxi

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Stil de viata sanatos Beneficiile urbanizarii si cresterea dezvoltarii pe plan economic si social s-au asociat si cu modificarea in ceea ce priveste stilul de viata si factorii de risc pentru sanatate dar si cu dezvoltarea a noi factori de protectie in randul populatiei aflata la risc. Printre cele mai des intalnite afectiuni, se regasesc depresia, obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, afectiunile respiratorii etc. Depresia Depresia reprezinta o afectiune medicala des intalnita in randul populatiei, iar nediagnosticata si/ sau netratata determina afectarea intregului organism prin declansarea unei instabilitati fizice sau emotionale. Amprenta acestei afectiuni se reflecta in incapacitatea de concentrare, pierderea interesului fata de activitatile preferate, tristete, izolare sociala. Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom depresiv, este obligatorie eliminarea altor afectiuni ce pot avea simptome similare cu cele ale depresiei (de exemplu,... [continuare]

Vegetarianismul

Vegetarianismul

Actualizat la data de: 25 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]

Rolul vitaminei d in controlul autoimunitatii

Rolul vitaminei d in controlul autoimunitatii

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2023

Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie

Ce este vitamina D Vitamina D este un nutrient esential pentru organismului uman. Aceasta este o vitamina liposolubila, cunoscuta si sub denumirea de calciferol. Vitamina D poate fi obtinuta din alimentatie sau din suplimentele alimentare, insa cea mai mare parte a acesteia se obtine prin expunerea solara. Cum se manifesta deficitul de vitamina D In ultimele decenii, cercetarile s-au axat pe rolurile vitaminei D in bolile autoimune, pe langa principalele efecte asupra metabolismului calciului si sistemului osteomuscular. O boala autoimuna este rezultatul unui sistem imun care isi ataca structurile proprii in mod accidental, in loc sa le protejeze. Bolile autoimune, precum artrita reumatoida, scleroza multipla, boala Crohn, diabetul zaharat de tip I, etc. sunt rezultatul unei activari aberante a sistemului imunitar, in care raspunsul imunitar este indreptat impotriva unor antigene proprii inofensive. Acest lucru are ca rezultat inflamatia, deteriorarea tesuturilor si... [continuare]

Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?

Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie

Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san

Actualizat la data de: 05 Februarie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Alaptarea reprezinta hranirea sugarului cu lapte matern. Alimentatia la san nu include folosirea ceaiurilor, sucurilor, apei (in acest caz se considera ca sugarul este, de fapt, hranit predominant la san). Alaptarea este un proces inlesnit de reflexul de supt al sugarului (astfel copilul este capabil sa suga si sa inghita corect laptele). Alimentatia la san are beneficii atat pentru copil, mama, cat si pentru societate, mediu si sistemul sanitar in general. Recomandarile specialistilor Alegerea tipului de alimentatie precum si stabilirea efectiva a meniului este o decizie importanta pe care mama trebuie sa o ia in deplina cunostinta de cauza, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de alimentatie in parte. Totusi, expertii recomanda proaspetelor mamici sa isi alapteze bebelusul minim 6 luni, laptele matern fiind considerat cea mai sigura si completa sursa de nutrienti pentru sugar (dupa 6 luni se poate trece la alimentatia... [continuare]

100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa fie mai creativa, mai sensibila, mai productiva, sa exceleze in tot ceea ce face, insa din cauza haosului si a stresului de zi cu zi, este foarte greu de atins intregul potential de activitate al creierului.  Mediul inconjurator Patrunderea in mediul inconjurator se face cu toate simturile, pentru ca persoana sa devina un bun ascultator si sa observa toate detaliile si frumusetile naturii. 1. Ascultarea - devenind un bun ascultator veti reusi sa identificati toate subtilitatile care definesc personalitatea cuiva sau care contribuie la solutionarea unei probleme. Persoana va deveni mai constienta pe mediul in care traieste si de tendintele naturale de evolutie. 2. Pauza - pentru a preveni epuizarea este indicat sa plecati cu cateva ore mai devreme de la serviciu sau sa va luati cateva zile libere pentru a va relaxa si pentru a va recapata linistea interioara. 3. Vizualizarea ghidata - aceasta tehnica de... [continuare]

Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii

Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie

Doriti sa fiti sanatos? Foarte bine! Este simplu! Miscarea, aproape disparuta in conditiile vietii moderne, este cel mai frumos mijloc de a ne remodela, de a scadea greutatea corporala si normaliza valorile colesterolului, glicemiei, avand si un marcat potential antiinflamator, dar in acelasi timp ne modifica starea de spirit, alungand depresiile si anxietatea. Este primul pas, alaturi de alimentatia sanatoasa, spre un stil de viata benefic. Acesta este Secretul! Este important sa ne gandim nu cat de greu este sa facem miscare, ci sa o facem! Generalitati Un program corect de recuperare medicala trebuie sa porneasca de la castigarea increderii pacientului in acest gest terapeutic si cointeresarea lui, materializata printr-o participare activa pe toata durata tratamentului. Personalul medical specializat trebuie sa vina in intampinarea nevoilor pacientului oferind servicii de calitate si creand o atmosfera propice acestui tip de tratament. In programele de kinetoterapie... [continuare]

8 cauze ale colesterolului marit

8 cauze ale colesterolului marit

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de sange efectuat fie in spital daca pacientul este internat,fie intr-un laborator de analize medicale la recomandarea medicului. Acest test se face cu conditia ca pacientul sa nu consume alimente grase in ultimele 12 ore si nici medicamente care pot influenta rezultatul. In acest fel se obtin 4 rezultate ce corespund urmatoarelor fractiuni: • LDL colesterolul(colesterolul rau) • HDL colesterolul(colesterolul bun) • trigliceridele • Colesterol total (sange) In cazul adultilor: - Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl; - Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl; - Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl; In cazul... [continuare]

Hipertrigliceridemia

Hipertrigliceridemia

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]

Dieta pentru persoanele cu ficat gras

Dieta pentru persoanele cu ficat gras

Actualizat la data de: 08 Mai 2023

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Simptomele ficatului gras trec, de foarte multe ori, neobservate, o perioada foarte lunga de timp.. Diagnosticul, de cele mai multe ori, se stabileste in urma unor teste medicale. Cauzele unui ficat gras pot fi: consumul excesiv de alcool, consumul de droguri, obezitatea, diabetul, tulburarile metabolice sau malnutritia. Uneori scaderea brusca in greutate (manifestare intalnita in bypass-ul gastric, de exemplu) poate provoca boala. Totusi, cea mai comuna cauza ramane consumul excesiv de alcool. In ultimii ani si in special la varste foarte tinere (copii, adolescenti, adulti tineri), cauza principala este alimentatia nesanatoasa, bazata in special pe alimente foarte procesate, de tip fast-food, junk-food, dulciuri concentrate, sucuri si bauturi energizante hipercalorice. Boala ficatului gras in care NU este implicat consumul de alcool, se numeste steatohepatita nonalcoolica. Nu exista nici un tratament care sa trateze in mod special ficatul gras, dar dieta specifica... [continuare]

Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat

Modalitati utile de obtinere a unui abdomen plat

Publicat la data de: 19 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor cu un indice al masei corporale mare acumuleaza grasimi in zona abdominala. Tesutul adipos acumulat in aceasta zona reprezinta un factor de risc extrem de important pentru multe afectiuni de sanatate, inclusiv bolile cardiace si diabetul de tip 2. De multe ori, in ciuda exercitiilor fizice facute si a dietei urmate, abdomenul pierde ultimul din grasimile acumulate. Cu toate acestea, exista multe metode pe care o persoana le poate utiliza atat pentru a reduce nivelul general al grasimii corporale, cat si pentru a-si tonifia abdomenul. Metode prin care se poate obtine un abdomen plat 1. Exercitiile cardio Exercitiile cardiovasculare sau aerobice reprezinta modalitati excelente prin care caloriile sunt arse rapid, iar starea de sanatate a inimii este imbunatatita. De asemenea, alergatul, inotul si ciclismul sunt activitati extrem de eficiente in arderea grasimilor. Exista numeroase metode prin care aceste exercitii pot fi introduse in rutina... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Adevarul din spatele miturilor despre sanatate

Actualizat la data de: 09 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]

Dieta de slabire pentru barbati

Dieta de slabire pentru barbati

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultima vreme se pune din ce in ce mai mult accentul pe scaderea ponderala a barbatilor, astfel, nu doar femeile tin cure de slabire, ci si din ce in ce mai multi barbati. Mai mult, politicienii adopta masuri pentru a incuraja alimentatia sanatoasa, in timp ce vedetele se intrec in a atrage atentia opiniei publice referitor la problemele de sanatate pe care o alimentatie nesanatoasa le poate cauza. Din ce in ce mai multi barbati tin cure de slabire Unul dintre politicienii care sunt partizani ferventi ai alimentatiei sanatoase este Bill Clinton, fostul presedinte al Statelor Unite. El marturiseste insa in autobiografia sa ca inainte de operatia de by-pass pe care a suferit-o in anul 2004 era un adept convins al alimentatiei de tip fast-food, si ca in copilarie a fost un copil durduliu. De asemenea politicianul mai adauga si ca intotdeauna si-a monitorizat indeaproape fluctuatiile greutatii, el insusi incercand sa slabeasca cu ajutorul unei diete asemanatoare... [continuare]

Efectul uimitor al vitaminei d

Efectul uimitor al vitaminei d

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Dupa cum stim, vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului in oase, dar nu numai. Cercetarile au descoperit ca absenta vitaminei D are un rol important in astm, cancer, depresie, boli de inima, diabet si chiar cresterea in greutate. De aceea vitamina D este una din cele mai importante, care nu trebuie sa lipseasca din componenta nutrientilor consumati zilnic. Vitamina D si oasele Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul. Fara ea, oasele pot deveni fragile. La adulti, lipsa de vitamina D duce la malformatii ale oaselor si osteoporoza. La copii, deficitul de vitamina D, cauzeaza rahitism si alte boli ale oaselor. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D poate ajuta la eliminarea acestor tulburari de sanatate. Vitamina D: beneficii pentru inima si creier Studiile au demonstrat ca nivelurile scazute de vitamina D pot avea efecte negative nu doar asupra oaselor, dar pot da nastere si la probleme cardiace si depresie, mai ales la persoanele in varsta.... [continuare]

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Actualizat la data de: 02 Iunie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate, verde pentru... [continuare]

mama mea a fost diagnosticata acum 3 ani cu diabet de tip 2, cu aprpx 170 glicemie. Dupa regin si in continuare doar cu o alimentatie corespunzatoare s-a redus glicemia la 100- 115, nedepasind 120 unitati. Dar in urma cu trei saptamani a avut o crestere de tensiune 245/130, si i-a fost prescris un tratament cu urmatoarele medicamente:captopril , tertensif, aspenter, norvasc.In urma acestui tratament s-a seglat tensiunea, dar glicemia este mereu 150., Intrebarea mea este: poate exista o legatura intre vreunul din aceste medicamente si cresterea glicemiei? [continuare]

Uree urinara

Din Analize Medicale

Corpul unei persoane creeaza amoniac atunci cand are loc distrugerea proteinelor din alimente. Amoniacul contine azot, care se amesteca cu alte elemente din organism, inclusiv carbonul, hidrogenul si oxigenul, pentru a forma uree. Ureea este un produs rezidual, care se excreta prin urina. In urina, ureea reprezinta aproximativ jumatate din solidele dizolvate in urina, sau peste 85%-88% din corpii azotati ai urinei: ureea, creatinina, acidul uric, proteine, azotul total. Ureea este o substanta cu greutate moleculara mica, care este filtrata de glomeruli si excretata in urina. Aceasta reprezinta produsul final major al metabolismului proteic la om si la alte mamifere. Aproximativ 50% din excretia solutiei urinare si 90%-95% din excretia totala de azot este compusa din uree in conditii normale. Factorii care tind sa creasca excretia ureei includ cresterea ratei de filtrare glomerulara, cresterea consumului de proteine dietetice, conditiile catabolice ale proteinelor si starile... [continuare]

Trigliceride tg

Din Analize Medicale

Trigliceridele sunt un tip de lipide din sange. Caloriile din alimentele ingerate de care organismul nu are nevoie sunt transformate in trigliceride si depozitate in tesut adipos. Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru a asigura energia necesara intre mese. Persoanele care consuma in general mai multe calorii decat ard, in special calorii “usoare”, precum carbohidratii si grasimile pot prezenta un nivel crescut al trigliceridelor. Concentratiile mari pot creste riscul aparitiei boalii coronariene, in special in cazul femeilor. Nivelul trigliceridelor poate fi crescut si in cazul altor afectiuni, precum diabetul zaharat, prediabetul sau hipertensiunea arteriala. Factorii care cauzeaza cresterea nivelului de trigliceride: - obezitatea; - sedentarismul; - fumatul; - consumul excesiv de alcool; - dieta bogata in carbohidrati; - anumite boli (diabetul si afectiunile renale) si medicamente; - o serie de anomalii genetice. In general, trigliceridele provin din... [continuare]

Buna ziua, Am 32 de ani, mama mea are diabet si se trateaza zilnic cu injectii cu insulina. In ultimele 2 saptamani am observat masurindu-mi glicemia dimineata pe nemincate ca am valori mari. pe 24 dec am avut 113 pe 2 ianuarie am avut 114 in conditiile in care eu consum foarte putine dulciuri, aproape deloc. Am facut un test, excluzind orice dulce/desert timp de 2 zile iar pe 4 ianuarie am masurat din nou glicemia dimineata pe nemincate, valoarea fiind de 110, deci nescazind semnificativ As avea 2 intrebari 1) Este bine daca nu mai maninc nimic dulce sau pot aparea alte dereglari? Daca ar trebui sa mananc dulce, cat anume este recomandat? 2) Ar trebui in acest stadiu sa urmez vreun tratament cu medicamente sau nu e necesar? Va multumesc Sorin [continuare]

Comunitate medicala

"luna de miere"

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

Buna ziua, am 21 ani si la inceputul anului acesta am fost diagnosticat cu diabet zahart insulino-dependent. Am inceput imediat tratamentul cu insulina. In ultimele ... 5 zile, am avut glicemia f mica,de cele mai multe ori sub 80. Continua sa scada chiar daca am redus cantitatea de insulina. Tot pe site am citit ca e posibil ca in unele cazuri, pancreasul sa "isi revina" temporar. ..pt. cateva saptamani sau luni.[sper ca eu sa fiu exceptie de la regula si sa nu-mi mai"revin"] .. intrebare mea e ... in perioada in care pancreasul functioneaza,nu o sa imi mai injectez insulina dar ... cu mancare cum fac ? pot manca "normal" ca inainte sa ma fi inbolnavit? Sau trebuie sa continui sa cantaresc alimentele sa ajung sa mananc cele ~210g glucide/zi. Si inca ceva .. am 1.72, 65kg ... ~210g glucide/zi imi sunt de ajuns ? (mentionez ca merg la sala de 5-6 ori pe saptamana,deci fac destula miscare) Va multumesc frumos [continuare]

am hemoglobina foarte scazuta, dar am glicemia mare (150), pot sa ma tratez numai din alimentatie sau e obligatoriu tratament? Exista alimente care sa ma ajute pt amandoua in acelasi timp, sau ce ma ajuta la glicemie poate sa nu ma ajute pt globule?N-as vrea sa trebiuasca sa iau medicamente pt amandoua, as prefera sa ma tratez natural.Multumesc. [continuare]

Pagina 5 din 13 (366 rezultate)