Clickmed
programare rapida la medic

alimente care contin lipide

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Mentinerea sanatatii organismului Buna functionare a organismului uman are nevoie zilnic de macronutrientii reprezentati de aminoacizi, glucide si lipide, dar in egala masura necesita si aportul adecvat de vitamine si minerale. De asemenea, pe langa mentinerea sanatatii organismului, vitaminele si mineralele contribuie si la sustinerea sistemului imunitar pentru neutralizarea si lupta impotriva agentilor patogeni, a substantelor toxice din mediul inconjurator care constituie o provocare zilnica pentru corpul uman, dar si pentru protectia fata de celule proprii care si-au schimbat structura constituind un factor de agresiune pentru macroorganism ( ex. celulele canceroase). Vitaminele si mineralele Marea majoritate a vitaminelor si mineralelor necesare organismului uman sunt procurate din alimentatie, de aceea se recomanda ca dieta zilnica sa fie cat mai variata si de buna calitate pentru a acoperi o gama variata din aceste elemente. O clasificare sumara imparte vitaminele in... [continuare]

Suplimentele nutritionale

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie. Mesele traditionale , compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip... [continuare]

Virusurile: cum actioneaza?

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Majoritatea oamenilor se confrunta cu raceala si gripa cu precadere in sezonul rece, cand vulnerabilitatea organismului creste. Simptomele precum: febra, congestia, tusea, durerea in gat sunt raspandite prin birouri, scoli, locuinte, indiferent de zona in care traim. Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri. Acestea sunt responsabile de aparitia nenumaratelor boli, unele dintre ele chiar letale, printre care se afla: SIDA, febra hemoragica, hepatita infectioasa si herpes. Cum pot provoca virusurile atat de multe afectiuni ale sanatatii? De ce suntem vulnerabili la virusuri si cum se transmit acestea? Raspunsurile le gasiti in continuarea articolului. Ce este un virus In mod natural, in organism traiesc o serie de celule bacteriene. O celula este un organism de sine statator, care se hraneste, se dezvolta si se reproduce. Virusurile sunt particule minuscule, de la 7 pana la 500 de nanometri, de aproximativ o mie de ori mai mici decat bacteriile; iar la randul lor... [continuare]

Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]

Colecistectomia

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Februarie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati Colecistectomia este o procedura chirurgicala care presupune eliminarea veziculei biliare (organ sub forma de para, localizat sub ficat, in partea dreapta a cadranului superior al abdomenului, cu dimensiuni cuprinse intre 7-10 cm lungime si 4 cm latime). Cu toate ca la majoritatea oamenilor aceasta este pozitia clasica a vezicii biliare, exista si variatii anatomice, lucru care complica interventiile chirurgicale de la acest nivel. Vezicula biliara colecteaza si stocheaza bila produsa de ficat, ce are rolul de facilita digestia produsilor lipidici. Colecistectomia poate fi necesara in cazul in care o persoana dezvolta simptomatologie de tip biliar, fie ca vorbim despre aparitia unor calculi sau procese inflamatorii la acest nivel. Ce presupune colecistectomia Exista doua tipuri de interventii chirurgicale de eliminare a vezicii biliare: •pe cale clasica (deschisa): se realizeaza o incizie in cadranul superior drept al abdomenului, subcostal; se diseca... [continuare]

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018
Consultant medical:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]

Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Mai 2016

Generalitati Exista numeroase si poate mult prea multe site-uri care emit fel si fel de opinii sau de sfaturi care se refera la ce trebuie sa contina alimentatia pentru o lactatie buna, sau cazuri in care se recomanda ce sa nu se consume in perioada de alaptare. Problema ar fi ca totusi un numar foarte mare de aceste opinii de pe site-uri sau alte tipuri de materiale nu au si un fundament medical realizat cu opinia unui medic, cum este cazul acestui articol. Este esential inainte de a incepe ascultarea de oricare opinie legata de lactatie, ca mamicile sa inteleaga ca perioada de alaptare si lactatie in sine este un fenomen complet natural si nu trebuie privit ca pe o conditie suplimentara care nu trebuie tratata cu prea multe restrictii, sau cu prea multe indicatii. Lactatia Lactatia in sine este fenomenul prin care glandele galactifere din cadrul sanului vor produce lapte. Fenomenul de pregatire pentru alaptare incepe inca din trimestrul 2 si 3 al sarcinii, moment in care... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Grasimi mononesaturate

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Aprilie 2013

Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]

Dieta de 17 zile

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Generalitati Daca dietele in care se abordeaza acelasi regim alimentar in fiecare zi sunt plictisitoare, dieta de 17 zile cu siguranta nu va fi asa, deoarece urmeaza un principiu complet diferit. Dieta de 17 zile este compusa de fapt din trei etape (cicluri), fiecare cu o durata de 17 zile, la care se adauga un al patrulea stadiu, de intretinere, pe termen lung. Indiferent daca o persoana doreste sa piarda 5 sau 15 kilograme, acest plan o poate ajuta sa slabeasca fara sa se suprasolicite metabolismul. Majoritatea persoanelor doresc sa obtina rezultate rapide, iar planul alimentar al acestei diete le va ajuta sa isi atinga scopul, alternanta dintre ciclurile dietei ajutand la evitarea rutinei care poate sa apara in alte situatii similare. Ce este dieta de 17 zile? Ciclul 1: Acccelereaza! In aceasta faza sunt permise mese care contin un numar de maxim 1.200 de calorii pe zi. Se pot pierde in greutate intre 4,5-6,5 kilograme (din care majoritatea reprezinta apa eliminata din... [continuare]

Poftele din sarcina - de la normal la patologic

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Martie 2010

Generalitati De la muraturi la inghetata, de la chipsuri la friptura sau chiar la compozitia prajiturilor (direct din vas) nu este decat un pas. Gusturi culinare prea ciudate? Nu, este vorba doar de poftele pe care femeile insarcinate le manifesta pe durata sarcinii, pofte ciudate, diferite, dar care mereu trebuie indeplinite! Si chiar daca astfel de combinatii nu sunt chiar cele mai rafinate recomandari, pentru femeia insarcinata care pofteste la ele, nimic nu poate fi mai bun. Poftele din timpul sarcinii, oricat de neobisnuite, oricat de ciudate, sunt probleme frecvente cu care femeile se confrunta. Desi in afara perioadei sarcinii nici prin gand nu le trece sa consume astfel de produse, in lunile sarcinii, ele trebuie avute la indemana, caci femeile ajung efectiv sa tanjeasca dupa ele. Poftele vor fi resimtite de majoritatea femeilor la un moment dat in timpul sarcinii. De fapt, se pare ca mai mult de jumatate din femeile insarcinate vor dori sa consume ceva... [continuare]

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]

E-urile pot fi bune pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2012

Generalitati Exista destul de multe zile cand o persoana mancanca ce doreste si ignora informatiile de pe etichetele produselor alimentare, iar mai tarziu starea generala de sanatate se inrautateste. Studiile au demonstrat deja ca ceea ce consuma o persoana poate dauna organismului sau, nu doar pentru ca acesta este privat de substante nutritive ci si din cauza componentelor chimice nesanatoase care pot declansa alergii alimentare si alte probleme de sanatate. Totusi exista E-uri care pot avea efecte benefice pentru sanatate. Exemple de E-uri sanatoase Exista mai multe E-uri sanatoase care contin nutrienti benefici pentru sanatate. Vitamina C - E300 Functioneaza ca un aditiv antioxidant natural si potentiator pentru paine. E300 face parte din compozitia a diverse produse alimentare, inclusiv carne afumata, peste congelat, cereale pentru micul dejun si vin. Ajuta organismul sa arda mai multe grasimi in timpul antrenamentelor, stimuleaza sanatatea si rezistenta... [continuare]

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]

Atentie la grasimile hidrogenate!

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Octombrie 2009

Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a alimentelor,... [continuare]

Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Octombrie 2010

Generalitati Raceala este cea mai frecventa infectie din lume. In timpul unei perioade medii de viata, fiecare persoane poate suferi de aproximativ 200 de ori de raceala, care se manifesta prin rinoree, tuse, dureri de gat, cefalee, oboseala, congestie nazala, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra. Aceasta apare la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana. In cazul in care simptomele persista mai mult de doua saptamani, inseamna ca acestea sunt cauzate de o alergie si nu de raceala. In unele cazuri, raceala persista din cauza actiunilor noastre sau a lipsei de reactie. Principalele cauze pentru care imbunatatirea starii de sanatate intarzie sa apara sunt: deshidratarea, administrarea indelungata de decongestionante, tratarea exclusiv cu remedii naturiste, un program de exercitii fizice extenuant sau o dieta restrictiva caloric. Mit sau adevar 1. Sistemul imunitar slabit nu... [continuare]

Cum puteti lua in greutate?

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Septembrie 2011

Cine ar putea dori sa nu slabeasca? Desi ingrijorator este ca exista multi oameni care sufera din cauza supraponderabilitatii, totusi se intalnesc oameni care sunt slabi in mod natural si isi doresc sa se ingrase. In unele cazuri, subponderabilitatea ar putea fi rezultatul unor tulburari alimentare sau a scaderii poftei de mancare cauzata de anumite conditii medicale. Imbatranirea afecteaza apetitul ca urmare a pierderii treptate a capacitatii de a simti gustul si mirosul produselor alimentare. Daca o persoana pierde in greutate fara sa isi doreasca acest lucru trebuie sa semnaleze medicului acest inconvenient. Cum va puteti ingrasa? Intr-o prima etapa se va tine evidenta numarului de calorii consumat pentru a se determina cat mai exact care este aportul energetic necesar in fiecare zi pentru ca o persoana sa-si rotunjeasca silueta. Va fi nevoie sa se mareasca numarul total de calorii prin ingerarea unei cantitati mai mari de alimente sau prin alegerea unor alimente care au o... [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Aprilie 2021

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are 145 calorii, 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), 33 g glucide (amidon), 0,15 g grasime, 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), vitamine din grupul B, 14,2 mg acid folic (important in special pentru femeile insarcinate), 2,34 g fibre si 0,545 mg fier (cca 5% din... [continuare]

Mahmureala

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2010

Definitie Mahmureala consta intr-un ansamblu de semne si simptome cu incarcatura subiectiva negativa care pot aparea in urma consumului exagerat de alcool. Consecintele mahmurelii sunt nu numai senzatiile neplacute, ci si scaderea performantei la locul de munca, iritabilitatea si starile conflictuale. Ca regula generala, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat mai mare este probabilitatea de aparitie a mahmurelii in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula magica pentru a stabili cat alcool poate fi consumat „in siguranta”, la adapost de aparitia mahmurelii. Indiferent cat de neplacuta este, mahmureala dispare de la sine de cele mai multe ori; in anumite cazuri poate dura chiar si mai mult de 24 de ore. Adoptarea unei atitudini responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool este singura metoda eficienta de prevenire a aparitiei mahmurelii. Simptome Mahmureala apare atunci cand concentratia de alcool din sange (alcoolemia) scade semnificativ. Efectul... [continuare]

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic). Rosiile si ardeii Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus. Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei - alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic; - pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile); - folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si... [continuare]

Dieta montignac

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Februarie 2010

Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; - zaharul,... [continuare]

Inhalanti - generalitati

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de ascuns, ceea ce le face sa fie unele dintre cele mai folosite substante in scop abuziv ("droguri sociale"). Produsele ca lipici, dizolvant pentru lac de unghii, spray-uri cu vopsea, deodorante, fixativ pentru par, lichide de curatare, spray-uri pentru indepartat petele, etc sunt larg raspandite si accesibile. Multi tineri inhaleaza vapori din aceste surse in cautarea unei scurte stari de "bine" (de fapt intoxicatie), fara sa fie constienti de consecintele grave ale acestora asupra sanatatii. Abuzul de substante ilicite cum ar fi marijuana, cocaina sau LSD a facut ca pericolul pe care il reprezinta unele produse casnice obisnuite care contin solventi volatili sau aerosoli sa fie ignorat. O dovada in acest sens o reprezinta... [continuare]

Sos pielea ultra uscata

Din Articole
Actualizat la data de: 31 August 2009

Generalitati De cele mai multe ori, pielea uscata este …doar piele uscata! Nu este o afectiune dermatologica grava, insa poate fi destul de agasanta, deoarece necesita o ingrijire complexa. Ne poate da batai de cap, iar alegerea unei creme care sa corespunda nevoilor ei este adesea foarte dificil de realizat, chiar daca produsele dermatocosmetice adresate acestui tip particular de piele sunt intr-o gama foarte variata. Ingrijirea zilnica ne ia mai mult timp. Textura tegumentului se modifica. Pielea apare ridata mult mai devreme. Trebuie sa ne modificam chiar si unele activitati pentru a nu agrava senzatia de uscaciune. Exista situatii in care nu toata pielea este uscata, cand doar anumite zone au aceasta caracteristica, restul tegumentului fiind normal sau mixt. Totusi, in unele situatii pielea uscata inseamna ceva mai mult decat…piele uscata! Poate fi chiar o afectiune medicala importanta care necesita tratament de specialitate si care nu va disparea doar aplicand... [continuare]

Buzele crapate - cauze si solutii

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2018

Generalitati Pielea este principala bariera de protectia a organismului fata de agresorii din mediul extern, iar buzele, datorita faptului ca au o structura atat de sensibila, pot fi foarte usor agresate de soarele prea puternic, de vant, frig, praf sau aerul uscat. Daca tinem seama de numarul crescut al factorilor cu potential daunator care pot actiona in orice moment asupra buzelor, este de mirare ca acestea nu sufera chiar mai mult si nu dezvolta patologii mai agresive. Incercam intotdeauna sa ne protejam de frig, de soare, incercam sa facem fata tuturor capriciilor vremii, insa in fata acestora lasam adesea buzele descoperite, fara o protectie adecvata. Buzele sunt de fapt membrane mucoase foarte subtiri, ce folosesc si ca organe de simt. Fac parte din tegument, insa au o structura foarte modificata, care le face atat de susceptibile diverselor atacuri ale factorilor din mediu. Pentru a ne face o parere in legatura cu sensibilitatea buzelor este de ajuns sa... [continuare]

Anse de supravietuire

Din Comunitate

Buna ziua,bunicul meu a fost diagnosticat cu ciroza hepatica toxic nutritionala (pe fondul alcolului)decompensata clasa child B 9 puncte cu insuficienta hepatica cronica,varice esofagiene fara sangerare(pentru moment) gastrita cronica I sa dat tratament cu ursofalk nexium silivit f sargenor llyphantyl la care domul doctor gastroenterolog a spus sa nul administram ca nui face bine ficatului,dna doctor de la fundeni a spus sal administram...propranolol hepaMertz si albumina umana care ne costaa peste 5000 de lei. Intreebarea mea este urmatoarea: ce sanse de recuperare are in conditiile in care el nu mananca suficient si uneori nici tratamentul nu vrea sal ia,este si encefalopatic are icter urina este inchisa la culoare la fel si scaunul. Ce putem face ? Toate analizele iau iesit extrem de prost. Este foate irascibil. Ce sanse are? [continuare]

Pagina 4 din 14 (412 rezultate)