E-urile pot fi bune pentru organism

Publicat la data de: 13 Ianuarie 2012 | Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
E-urile pot fi bune pentru organism

Exista destul de multe zile cand o persoana mancanca ce doreste si ignora informatiile de pe etichetele produselor alimentare, iar mai tarziu starea generala de sanatate se inrautateste.

Studiile au demonstrat deja ca ceea ce consuma o persoana poate dauna organismului sau, nu doar pentru ca acesta este privat de substante nutritive ci si din cauza componentelor chimice nesanatoase care pot declansa alergii alimentare si alte probleme de sanatate.

Totusi exista E-uri care pot avea efecte benefice pentru sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Exemple de E-uri sanatoase
  3. Citeste pe aceeasi tema

Exemple de E-uri sanatoase

Sus

Exista mai multe E-uri sanatoase care contin nutrienti benefici pentru sanatate.

Vitamina C - E300
Functioneaza ca un aditiv antioxidant natural si potentiator pentru paine. E300 face parte din compozitia a diverse produse alimentare, inclusiv carne afumata, peste congelat, cereale pentru micul dejun si vin.

Ajuta organismul sa arda mai multe grasimi in timpul antrenamentelor, stimuleaza sanatatea si rezistenta tesutului conjunctiv si contribuie la cresterea tonusului vaselor de sange, imbunatateste circulatia sangvina, protejeaza organismul de actiunea radicalilor liber, creste absorbtia fierului din alimente, diminueaza cantitatea de histamina eliberata in organism si stimuleaza sistemul imunitar.

Vitamina B2 - E101
Vitamina B2 este cunoascuta sub numele de riboflavina si este folosita ca si colorant alimentar. Contribuie la reducerea serveritatii si frecventei migrenelor, este esentiala pentru functionarea normala a glandei tiroide si a metabolismului, ajuta la mentinerea sanatatii parului, la combaterea parului gras prin reglementarea productiei de sebum, protejeaza celulele de efectele negative ale oxigenului.

Curcumina - E100
Curcumina este o substanta din radacina de curcuma care are culoarea galbana si este folosita ca un colorant alimentar natural. S-a dovedit ca are efect antiinflamator si are posibilitatea de a atenua simptomele specifice psoriazisului si eczemelor, are puternice proprietati anti-cancer si poate reduce semnificativ numarul de polipi de colon.

Antocianinele - E163
Antocianinele sunt folosite ca si colonrant alimentar natural. Fac parte din compozitia produselor lactate, jeleurilor, dulciurilor, muraturilor, bauturilor racoritoare si supelor de legume. E163 este de obicei extras din coaja strugurilor sau varza rosie.

Ajuta la prevenirea celulitei si a aparitiei ridurilor, contribuind la starea de sanatate matricei de colagen, stimuleaza starea generala de sanatate a sistemului cardiovascular, amelioreaza artrita reumatoida gratie proprietatilor sale puternic antiinflamatorii si antioxidante.
Licopenul - E160d
Gratie culorii sale rosu intens, acesta este un colorant alimentar des folosit. Licopenul pentru uz comercial este extras din tomate. Se presupune ca licopentul are efect benefic pentru protejarea pielii impotriva radiatiilor ultraviolete nocive ale soarelui, ajuta la controlul crizelor induse de astm si are proprietati anti-cancer.

Luteina - 161b
Luteina este folosita ca si colorant alimentar in compozita produselor alimentare din comert si este extrasa din petale de galbenele. Se pare ca luteina protejeaza sanatatea ochilor de stresul oxidativ si poate reduce riscul declansarii cataractei determinate de inaintarea in varsta, sustine sanatatea pielii si previne aparitia ridurilor prin cresterea nivelului de hidratare al pielii, elasticitate si a nivelurilor de lipide, ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc Lista completa a E-urilor si...

    Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de...citeste mai mult

  • Aditivii alimentari Aditivii alimentari

    Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate