Antrenamentul la efort

Antrenamentul la efort

Exista situatii in viata cand devenim fara voia noastra sedentari, adica suntem in convalescenta unei boli care nu ne-a permis sa ne miscam prea mult. Dar tot asa de bine, mai exista printe noi persone “lenese”, adica cele care voit sau nevoit stau mult in fata calculatorului, televizorului sau in masina. Pentru toate aceste categorii de oameni, atunci cand ei s-au hotarat sa renunte la sedentarism, trebuie facuta toleranta la efort ca principala masura pentru aprecierea capacitaii organismului in fata sportului.

In acest articol ne referim la situatiile patologice in care exista patru categorii de subiecti care beneficiaza de antrenamentul la efort.
- bolnavii cu afectiuni cardiovasculare;
- bolnavii cu afectiuni respiratorii;
- bolnavii cu afectiuni cronice locomotorii;
- sedentarii “cronici”.

Exista o definitie a efortului fizic, adica starea contrara a repausului fizic. Un bolnav trebuie sa fie antrenat la acel nivel al activitatii fizice la care parametrii cardiaci si respiratori se pot adapta rapid.

Metodele antrenamentului la efort sunt multe, aici amintim doar cateva:
- mersul este cel mai simplu efort si cel mai recomandat pentru inceperea antrenamentului;
- activitati de autoingrijire care pentru pacientii cronici poate constitui un efort considerabil si reantrenarea trebuie facuta obligatoriu;
- urcatul scarilor, pantelor se face progresiv, progresia facandu-se in numarul de trepte si durata activitatii;
- bicicleta ergometrica sau covorul rulant au avantajul posibilitatii de dozare a efortului;
- alergarea se foloseste la pacientii la care s-a ajuns la o anumita capacitate de efort;
- inotul ridica unele probleme in ceea ce priveste dozajul, fiind greu de apreciat.

Suportabilitatea la efort se poate aprecia prin urmarirea aparitiei tahicardiei, durerilor precordiale, palorii tegumentelor, aritmiilor, dispneei, oboselii accentuate, transpiratiilor reci.
Reantrenarea la efort, ca obiectiv al kinetologiei, trebuie atent urmarita de kinetoterapeuti dar si de medici de recuperare sau de cardiologi. Printr-o conlucrare interdisciplinara, rezultatul poate fi cel scontat.

Dr Carmen Mihalache, Director medical
Clinica medicala Sport Med Center
Bld. Ion Ionescu de la Brad nr. 5, demisol, sector 1, Bucuresti (zona Baneasa)
Telefon: 031.805.99.70
office@sportmedcenter.ro
www.sportmedcenter.ro

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Necesitatea si importanta incalzirii Necesitatea si importanta incalzirii

    Generalitati Orice sistem care trece de la o stare de functionare la alta are nevoie de asa zisa "stare de tranzitie" si numai dupa un anumit interval atinge din nou starea de echilibru ca expresie a adaptarii la noile conditii. Organismul uman...citeste mai mult

  • Aerobicul, un mod eficient de a arde grasimea Aerobicul, un mod eficient de a arde...

    "Aerobic" inseamna "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi muschi - de exemplu cei ai picioarelor - angajati in activitate continua. Cei mai multi culturisti, ca si alte persoane active care se antreneaza in mod regulat, efectueaza...citeste mai mult

  • Scaderea in greutate prin sport Scaderea in greutate prin sport

    Excesul in kilograme a devenit din pacate si la noi o problema acuta. Ea nu afecteaza numai populatia adulta, ci si copiii, iar acest lucru se intampla chiar de la varste fragede. Din fericire, avem antidot la aceasta situatie care pentru unii pare fara iesire -...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate