Clickmed
programare rapida la medic

O vitamina banala creste riscul infectiilor pulmonare

Actualizat la data de: 02 Iunie 2014
O vitamina banala creste riscul infectiilor pulmonare

Vitamina E, regasita intr-o multime de alimente consumate frecvent si administrata adesea prin suplimente, ar putea predispune la dezvoltarea infectiilor pulmonare, avertizeaza cercetatorii americani de la Scoala de Medicina Northwestern, Chicago.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca vitamina E ar putea determina declansarea infectiilor la plamani dupa ce au analizat peste 5000 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Acestia au constatat ca persoanele diagnosticate cu infectii pulmonare, respiratorii sau astm consumasera cantitati mai mari de vitamina E decat cele care nu sufereau de astfel de afectiuni, de unde au dedus ca aceasta substanta nutritiva ar putea fi un factor de risc pentru declansarea acestor boli.

Desi vitamina E se gaseste in mai multe forme, cele mai frecvente dintre ele sunt alfa-tocoferolul si gamma-tocoferolul, considerate a fi antioxidanti cu puternice efecte antiimbatranire. Potrivit savantilor americani, gamma-tocoferolul ar fi si cel responsabil pentru aparitia infectiilor pulmonare. Acesta se regaseste in special in uleiul de soia, de porumb sau de rapita.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate