Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer

Publicat la data de: 10 Februarie 2014 | Actualizat la data de: 13 Februarie 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer

Telefoanele mobile au fost asociate, in ultimii ani, cu cresterea riscului instalarii cancerului cerebral sau a cancerului in gat, fara sa fie aduse pana in prezent dovezi concludente in acest sens.

In anul 2011, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a clasificat dispozitivele mobile de comunicare in randul posibilelor cauze ale cancerului.

Studiile derulate in acest sens inclina balanta, mai degraba, catre siguranta utilizarii telefoanelor mobile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Teorii despre cancerul provocat de telefoanele mobile
  3. Prevenirea cancerului asociat cu folosirea telefoanelor mobile
  4. Citeste pe aceeasi tema

Teorii despre cancerul provocat de telefoanele mobile

Sus

Motivul pentru care au luat nastere diversele teorii despre riscul crescut de cancer pe fondul utilizarii frecvente a telefoanelor mobile este expunerea directa a regiunii capului la aceste dispozitive.

Modul in care telefoanele mobile sunt folosite (prin mentinerea lor foarte aproape de craniu) alimenteaza ipoteza conform careia acestea ar contribui la formarea tumorilor cerebrale sau a celor in gat. Printre acestea se numara tumorile benigne si maligne de la nivelul creierului, tumorile benigne ale nervului auditiv si tumorile glandelor salivare.

Preocuparile principale care vizeaza utilizarea telefoanelor mobile si riscul crescut de cancer sunt inclusi urmatorii factori ipotetici:

- Undele radio emise de celulare sunt o forma de radiatie, nu destul de puternica incat sa cauzeze probleme de sanatate, insa suficient de relevanta pentru ca efectele sale pe termen lung sa fie studiate atent de catre oamenii de stiinta.

- Ponderea populatiei care utilizeaza telefoane mobile a crescut fulminant de la sfarsitul secolului XX pana in prezent. Perioada de timp in care popularitatea acestor dispozitive a prins proportii este inca prea limitata, pentru a se formula concluzii certe despre efectele secundare posibile.

- Unele studii sugereaza o legatura directa intre expunerea prelungita la radiatiile telefoanelor mobile si dezvoltarea unor tumori benigne sau maligne. O cercetare suedeza a obtinut rezultate care sugereaza ca este posibila cresterea riscului de instalare a tumorilor benigne la nivelul capului si al gatului, dupa 10 ani de utilizare a celularului. Un alt studiu european vorbeste despre sanse crescute de aparitie a tumorilor pe partea capului expusa cel mai des telefonului mobil.

Specialistii sunt ingrijorati, in mod special, de posibilele efecte secundare ale folosirii telefoanelor mobile in randul copiilor si adolescentilor, al caror creier se afla inca in dezvoltare si care vor avea, la un moment dat, o perioada mult mai lunga de expunere in fata radiatiilor, spre deosebire de adultii care au fost pusi sub observatie pana in acest moment.

Concluziile, in acest caz, pot fi trase de catre oamenii de stiinta peste minimum 40-50 de ani de cercetari.

Prevenirea cancerului asociat cu folosirea telefoanelor mobile

Sus

Intrucat riscurile reale ale utilizarii telefoanelor mobile, in raport cu starea de sanatate, sunt inca incerte, expertii va recomanda adoptarea catorva masuri de precautie

- Reduceti durata conversatiilor la telefonul mobil si utilizati castile hands free cat mai des, astfel incat antena dispozitivului sa fie cat mai departe de cap.
- Verificati rata de absorbtie a radiatiilor inainte sa cumparati un telefon mobil, care va arata masura expunerii la radiatii in timpul utilizarii (nu trebuie sa depaseasca 1,6 W);
- Nu dormiti cu telefonul mobil pozitionat foarte aproape de cap (pe noptiera, de pilda);
- Reduceti pe cat posibil perioada in care copilul dumneavoastra foloseste telefonul mobil;


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Unde se ascund microbii si bacteriile? Unde se ascund microbii si bacteriile?

    Generalitati Anumite locuri la care nici macar nu te-ai gandi sunt o adevarata sursa de microbi. De aceea este bine sa inveti a le utiliza sau sa te feresti de ele. De exemplu, buretii de vase sau suportul din lemne pe care obisnuim sa taiem legumele sau carnea contin...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate