Displazia fibroasa - generalitati

Publicat la data de: 07 Martie 2006 | Actualizat la data de: 05 Iulie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Displazia fibroasa - generalitati

Displazia fibroasa este un termen care se refera fie la un grup de afectiuni cronice ce intereseaza cresterea osoasa chistica, ce poate aparea din dezvoltarea unui tesut osos anormal, fie la o afectiune a maduvei osoase, caracterizata ca fiind chistica.

Displazia fibroasa se caracterizeaza printr-o crestere neuniforma, dureri, fragilitate si deformare a oaselor afectate. Aceasta afectiune poate interesa un singur os (displazia fibroasa monostotica sau Boala Jaffe-Lichenstein) sau poate afecta mai multe oase (displazia fibroasa poliostotica).

Displazia fibroasa este de obicei evidentiata in timpul copilariei si leziunile osoase se opresc din evolutie la pubertate. Leziunile pot fi dureroase, deformante si larg raspandite.

Oasele cel mai frecvent interesate sunt:
- coastele;
- craniul;
- oasele fetei;
- femurul (osul coapsei);
- tibia (unul din oasele gambei);
- humerusul (osul care formeaza bratul de la umar la cot);
-pelvisul (oasele bazinului).

Ocazional, sunt afectate vertebrele (oasele care formeaza coloana vertebrala). Poate afecta, dar nu e obligatoriu, indivizi care au fracturi osoase repetate.
Cauza exacta a displaziei fibroase nu este cunoscuta.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Simptome
 3. Tratament
 4. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Evolutia clinica este de obicei variabila. Leziunile scheletice se descopera datorita unei dureri localizate, unor deformari sau fracturi. Alte simptome care pot fi atribuite afectarii osose sunt:
- cefaleea;
- convulsiile;
- atingerile nervilor cranieni;
- diminuarea auzului;
- ingustarea conductelor auditive externe;
- hemoragii spontane ale scalpului in cazul bolii cu afectare cranio-faciala.

Tratament

Sus

Displazia fibroasa nu are tratament curativ. Totusi, manifestarile osoase pot fi tratate prin diverse tehnici ortopedice, cum ar fi imobilizarea gipsata, osteotomia cu fixare interna, chiuretajul si grefa osoasa, in functie de leziune si de varsta pacientului. Constituie indicatii pentru asemenea interventii:
- deformarile osoase progresive;
- lipsa consolidarii fracturilor;
- durerea rebela la tratamentul medical.

Calcitonina poate fi eficienta in tratamentul formei difuze a bolii, asociate cu durere osoasa si niveluri inalte ale fosfatazei alcaline.


Medici specialisti Ortopedie


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Sindroame rare Sindroame rare

  Sindromul acrocalosal Sindromul acrocalosal reprezinta o malformatie congenitala (este prezenta inca de la nastere si este dobandita intrauterin) rara. Boala se caracterizeaza in principal prin absenta unei portiuni din creier (corpul calos), deficit mental...citeste mai mult

 • Prevenirea si tratamentul precoce al anomaliilor dento maxilare Prevenirea si tratamentul precoce al...

  Factorii care influenteaza dezvoltarea dento maxilara Pentru o profilaxie (prevenire), un tratament precoce si interceptarea cat mai eficienta a anomaliilor trebuie sa se cunoasca cat mai bine factorii care le produc. Dintre acestia amintim factorii genetici ce...citeste mai mult

 • Fibroza chistica (Mucoviscidoza) - Screeningul purtatorilor de anomalii genetice Fibroza chistica (Mucoviscidoza) -...

  Generalitati Fibroza chistica (FC) este o anomalie mostenita care este determinata de modificarea (mutatia) unei gene. Aceasta este o boala cronica, progresiva, in care mucusul devine vascos, aderent si uscat. Mucusul se acumuleaza si blocheaza pasajele din diferite...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate