Boli care ne iau fata de durere

Publicat la data de: 20 Februarie 2009 | Actualizat la data de: 23 Iunie 2009
Autor: SfatulMedicului

La stomatolog

Sus
Boli care ne iau fata de durere

Durerea este un simptom complex si cu multe aspecte.
Cea mai intalnita sursa de durere in regiunea maxilarelor si a fetei este pulpa dintilor. Durerea poate sa nu fie in relatie directa cu dintele afectat, fiind posibila si implicarea maxilarului.

Afectiunile care provoaca durere faciala sunt urmatoarele:
- nevralgiile;
- paralizia bell.

Cuprins articol

 1. La stomatolog
 2. Nevralgiile
 3. Paralizia bell
 4. Citeste pe aceeasi tema

Nevralgiile

Sus

Afectiune chinuitoare, nevralgia de trigemen este observata in principal la persoanele in varsta de peste 50 de ani. Este o durere de tip "soc electric" cu debut rapid si durata scurta, fiind stimulata deseori prin atingerea unui punct sensibil din distributia nervului trigeminal.
Pacientii refuza sa se mai barbiereasca sau sa se spele pe zona care stimuleaza durerea. Este dificil de pus un diagnostic, deoarece pacientii, in incercarea de a usura simptomele, suporta deseori extractii multiple.

Diagnosticul se pune pe baza istoricului, iar medicamentul carbamazepina este util terapeutic si in scop de diagnosticare, cu rata de raspuns de aproximativ 80%. Anestezia locala poate intrerupe ciclurile de durere. Crioterapia (folosirea frigului extrem in scop terapeutic) induce analgezie prelungita, dar sectionarea nervului este rareori utila.

Nevralgia glosofaringiana este o afectiune similara nevralgiei de trigemen, dar mai putin intalnita. Provoaca puseuri de durere ascutita la deglutitie.
Atentie! Pacientii sub 50 de ani care se prezinta cu simptome de nevralgie a nervilor cranieni necesita examinare si investigare neurologica amanuntita, deoarece ar putea prezenta simptomele unui neoplasm intracranian.
Arterita temporala este o boala care apare la grupurile de varsta inaintata. Zona afectata este sensibila la atingere, caracterizandu-se prin risc de pierdere a vederii. Diagnosticul este de artera temporala fara puls, durere distribuita clasic.

Migrena, durerea asociata cu Herpes Zoster sunt alte boli care au printre simptome durerea faciala. De asemenea, glaucomul provoaca durere unilaterala severa, centrata deasupra ochiului. In cazul infarctului miocardic si anginei, durerile pot radia ocazional pana la maxilare. La scleroza multipla se poate mima nevralgia trigeminala. In cazul durerii faciale atipice, diagnosticul tinde sa fie utilizat in general pentru un numar mare de pacienti cu presupunerea ca durerea are o origine psihogena.

Paralizia bell

Sus

Principalul simptom este paralizia faciala, durerea in sau in jurul urechii, radiind deseori spre maxilar.
Tratamentul de electie este prednisolonu, dat in urma consultului de specialitate. In concluzie, durerea este "personala" si variabila in functie de pacientul care o suporta. Ea poate fi indusa prin leziuni reale, dar si prin probleme imaginare sau prin amenintare.
Rolul medicului este de a ajuta pacientul in a-si exprima suferinta intr-un mod in care sa poata fi diagnosticata si pronosticata exact de specialist. Fiind subiectiva si proprie fiecarui pacient, durerea nu poate fi generalizata si exprimata decat tot in termeni subiectivi.

Dr. Ceris Popescu
Medic stomatologie generala
Cabinet Stomatologic CERISDENT
Tel: ?021/636.10.06?Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Nevralgia de trigemen Nevralgia de trigemen

  Generalitati Nevralgia de trigemen, cunoscuta si sub denumirea de tic Douloureax, este o afectiune nervoasa care implica dureri profunde faciale asemanatoare cu electrosocurile, cel mai des fiind localizate in parte inferioara a fetei si a maxilarului. Totusi,...citeste mai mult

 • Paralizia generalizata Paralizia generalizata

  Generalitati Paralizia generalizata este o tulburare a creierului, care poate aparea ca urmare a sifilisului netratat. Paralizia generalizata apare de obicei dupa 15-20 de ani de infectie luetica (sifilis). Sunt la risc atat persoanele care au sifilis cat si...citeste mai mult

 • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

  Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate