Clickmed
programare rapida la medic

Aparatele de cafea – focar de infectie?

Actualizat la data de: 04 Februarie 2020

Prezentare generala

Sus
Aparatele de cafea – focar de infectie?

Aparatele de cafea sunt dispozitive ce se gasesc in mod frecvent in multe bucatarii si birouri. Totusi, nu foarte multe persoane cunosc faptul ca aparatele de cafea ar putea adaposti numeroase microorganisme patogene, chiar daca se considera ca anumite elemente din cafea, de exemplu cofeina, au proprietati antibacteriene.

Astfel, studiile de specialitate au evidentiat faptul ca in toate aparatele de cafea evaluate au fost gasite cantitati moderate pana la foarte abundente de bacterii si alti germeni.

Specialistii din domeniul sanatatii au dezvaluit ca aparatele de cafea pot reprezenta un focar de infectie, deoarece chiar si pana la 67 de tipuri de bacterii ar putea fi regasite doar in tava de picurare. De asemenea, toate aceste bacterii se pot raspandi foarte usor, chiar si pana in recipientul special destinat capsulelor de cafea.

Cuprins articol

  1. Prezentare generala
  2. Aparatele de cafea, adaposturi perfecte pentru bacterii
  3. Aparatele de cafea si fungii
  4. Semne care arata ca aparatul de cafea este contaminat
  5. Care sunt metodele de preventie?
  6. Aparatele de cafea din locurile publice, cel mai mare pericol
  7. Concluzii
  8. Citeste pe aceeasi tema

Aparatele de cafea, adaposturi perfecte pentru bacterii

Sus

Oamenii de stiinta au observat faptul ca viteza de inmultire a microorganismelor ascunse in aparatele de cafea este una foarte mare.

Acestea pot ajunge in scurt timp peste tot pe dispozitiv, iar simpla clatire cu apa nu este suficienta pentru a le elimina. Pentru a observa daca acest lucru este valabil doar pentru anumite aparate de cafea, specialistii au comparat mai multe dispozitive, acestea fiind chiar de marci diferite.

Pentru a realiza acest studiu, specialistii au prelevat probe si au analizat diversitatea bacteriana. Astfel, absolut toate aparatele de cafea testate au continut numeroase bacterii, marca nefiind absolut deloc importanta. Una dintre cele doua cele mai frecvente bacterii gasite in aparatele de cafea a fost Pseudomonas.

Aceasta bacterie are numeroase proprietati patogene, ceea ce inseamna ca are un potential crescut de a provoca boli, mai ales la persoanele cu sisteme imunitare slabe. Cealalta bacterie gasita in cantitati foarte mari la nivelul aparatelor de cafea (90% din cazuri) este Enterococcus. Enterococcus poate provoca infectii ale tractului urinar, infectii cardiace si chiar probleme digestive.

Aparatele de cafea si fungii

Sus

Probele prelevate de pe aparatele de cafea nu au evidentiat doar bacterii, ci si un numar crescut de fungi. Rezultatele au aratat ca milioane de mucegaiuri si bacterii se aflau la nivelul intregului aparat, chiar si la nivelul becurilor.

Mucegaiul este o substanta foarte toxica. Pe masura ce acesta se raspandeste, degaja spori care imbolnavesc corpul. Persoanele care au sisteme imunitare slabite au un risc si mai mare de a fi afectate de fungi, iar simptomele vor fi si mai ample.

Studiile au aratat ca aparatele de cafea pot contine o diversitate foarte mare de microorganisme, mai ales cand este vorba despre aparatele din locuri publice. Astfel, s-au detectat si cazuri in care aparatele de cafea erau contaminate cu Cryptococcus neoformans, o drojdie ce poate duce la pneumonie si meningita.

Semne care arata ca aparatul de cafea este contaminat

Sus

Indiferent de cantitatea de cafea bauta, fie ca este vorba despre o ceasca sau zece, riscul de a afecta sanatatea este prezent. Astfel, in afara de cofeina, cafeaua la aparat poate face ca in organism sa patrunda si alte elemente.

Dupa cum a fost precizat deja, un aparat de cafea care este curatat necorespunzator va ajunge sa fie plin de bacterii daunatoare, iar organismul uman poate sa le faca fata, dar numai pana la un anumit nivel. Dincolo de acest nivel, organismul va incepe sa sufere si sa dezvolte diferite boli.

Primul semn ce poate arata ca aparatul de cafea este contaminat este reprezentat de gustul neobisnuit de amar al cafelei. De asemenea, mucegaiul actioneaza ca un iritant, chiar si in cantitati mici, iar acest lucru va duce la stranut, dureri de cap, congestie nazala, lacrimare excesiva, prurit si diferite iritatii cutanate.

Problemele gastrointestinale pot fi si ele regasite in cazul in care aparatul de cafea este contaminat, acestea incluzand balonarea, disconfortul abdominal, diareea si varsaturile.

In timp ce cafeaua este utilizata pentru a stimula starea de alerta a unei persoane, este important de remarcat faptul ca anumite cantitati de fungi pot duce la alterari ale memoriei.

Astfel, se considera ca acumularea de mucegaiuri in corp pot provoca leziuni are creierului si, prin urmare, pierderi de memorie. Cunoscand toate aceste efecte secundare ale unei igiene precare a aparatelor de cafea, igienizarea acestora ar trebui sa devina mult mai importanta.

Care sunt metodele de preventie?

Sus

Pentru a preveni inmultirea bacteriilor, cercetatorii recomanda curatarea completa a tuturor tavitelor si a recipientelor, inclusiv a spatiului pentru cafea. Bacteriile regasite in cadrul studiilor de specialitate au dat dovada de proprietati patogene ridicate si de o capacitate de recuperare foarte crescuta. Astfel, bacteriile ajungeau din nou la un numar foarte mare, chiar si dupa simpla spalare a dispozitivelor.

Curatarea si igienizarea aparatelor de cafea trebuie sa se faca foarte frecvent, astfel incat bacteriile sa nu aiba timp de inmultire. De asemenea, produsele folosite la spalare trebuie sa contina compusi bacteriostatici si cu proprietati dezinfectante. In plus, curatarea aparatului trebuie sa fie realizata cu multa atentie, astfel incat germenii sa nu fie mutati si pe alte suprafete sau sa contamineze neintentionat bautura.

Din pacate, studiile au evidentiat faptul ca una din cinci persoane nu a realizat niciodata igiena aparatului de cafea, iar celelalte persoane nu l-au igienizat corect. Pe langa faptul ca spalarea aparatului de cafea este igienica, curatarea sa previne scurgerile si blocajele.

La curatarea dispozitivelor de acest tip se recomanda evitarea apei de la robinet, ci doar utilizarea apei filtrate. De asemenea, germenii pot fi ucisi prin utilizarea de otet si praf de copt. In plus, se recomanda schimbarea apei dupa fiecare utilizare si lasarea aparatului sa se usuce dupa folosire.

Aparatele de cafea din locurile publice, cel mai mare pericol

Sus

Aparatele de cafea din locurile publice sunt cele mai periculoase, deoarece curatarea acestora nu este intotdeauna o prioritate. Aici este vorba despre aparatele de cafea de la locul de munca sau chiar tonomatele din statiile de autobuz, gari sau aeroporturi. Evitarea acestora este extrem de importanta, deoarece riscul este foarte mare in aceste situatii.

Conform specialistilor, aparatele de cafea din locurile publice sunt contaminate cu diferiti germeni in aproape toate cazurile. De cele mai multe ori, infectarea cu acesti germeni va produce simptome usoare. Totusi, anumite infectii fungice pot fi grave sau extrem de greu de tratat, avand un adevarat potential letal.

Concluzii

Sus

Aparatele de cafea sunt regasite la domiciliu, la locul de munca, in magazine sau chiar in alte locuri comune, precum statiile de autobuz. Chiar daca pot oferi cafele cu gust minunat, este important de stiut ca aceste dispozitive pot fi adevarate focare de infectie.

In cazul aparatelor din locurile publice, evitarea utilizarii este cea mai buna optiune. In schimb, aparatele de cafea de la domiciliu pot fi curatate in mod regulat si eficient, astfel incat riscul sa fie redus considerabil. Astfel, prin adoptarea unor metode simple, oamenii isi pot savura cafeaua in cel mai sigur mod.

Bibliografie:
Harmful bacteria could be thriving in your coffee machine - https://www.express.co.uk/life-style/health/631697/harmful-bacteria-could-thrive-coffee-machine
Signs Your Coffee Maker Making You Sick https://coffeemakerlab.com/signs-your-coffee-maker-making-you-sick/
How your coffee machine could be making you ILL: Scientists reveal it's all to do with the steam given off by the trendy gadgets https://www.dailymail.co.uk/health/article-4633082/Coffee-machines-making-sick-fungal-growth.html
Experts Say Molds, Yeasts, Other Germs Are Living in Your Coffee Machine https://www.thegreatcoursesdaily.com/experts-say-molds-yeasts-other-germs-living-in-your-coffee-machine/


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate