Donarea de sange
Generalitati
SusCum se realizeaza?
O sedinta de recoltare dureaza aproximativ o ora. Inainte de donare se completeaza un chestionar despre starea de sanatate si eventual un interviu confidential.
Recoltarea propriu-zisa dureaza aproximativ 10 minute, timp in care se extrag 470 ml de sange. Un ac steril se introduce intr-o vena de la plica cotului; dupa folosire acul este distrus la temperatura inalta pentru a nu se transmite vreo infectie.
Cu acordul donatorului sangele va fi testat pentru a afla grupa de sange si se face screening pentru infectii. Daca testele reveleaza o problema de sanatate, donatorul va fi informat si indrumat spre consult de specialitate.
Deseori este nevoie de anumite componente ale sangelui cu ar fi trombocitele. Exista un aparat automat care separa componentele sangelui inca din faza de donare.
Cuprins articol
Utilizarea sangelui donat
Sus- celulele rosii (eritrocitele) sunt transfuzate cand o boala determina aparitia anemiei
- trombocitele (plachete sanguine) sunt necesare cand maduva osoasa nu functioneaza normal, spre exemplu in timpul tratamentului anticanceros sau la pacientii care nu pot produce trombocite normale care sa ajute la coagularea sangelui
- globulele albe (leucocite) sunt importante pentru a ajuta pacientii cu rezistenta scazuta la infectii, cum ar fi in timpul tratamentului anticanceros
- plasma este folosita la pacientii in stare critica care au pierdut foarte mult sange si au nevoie de o inlocuire a intregii game de proteine, continute in plasma
- sangele intreg este folosit in cazuri de pierderi acute de sange, cum ar fi dupa un accident sau in timpul unei interventii chirurgicale.
Cine poate dona?
In ziua donarii se recomanda consumarea unei cantitati de lichid mai mari (dar nu alcool) si o dieta normala.
Aproape orice persoana cu varsta intre 17 si 60 de ani, care cantareste peste 50 kg si are o stare de sanatate buna poate dona sange. O data ce o persoana a donat prima data, poate continua sa faca acest lucru pana implineste 70 de ani.
La prima donare se realizeaza un interviu confidential despre starea de sanatate pentru a verifica daca pacientul este eligibil si daca sangele este sigur pentru pacientii care il vor primi.
De asemeni donatorul va completa un chestionar pentru prevenirea transmiterii de infectii, cum ar fi hepatita B, hepatita C, HIV si malaria. Daca donatorul prezinta simptome de raceala sau gripa in ziua donarii, aceasta nu se va putea efectua.
Daca donatorul si-a facut un tatuaj sau un piercing in ultimele 6 luni, nu este eligibil prentru donare - aceste informatii trebuie oferite personalului de la centru de recoltare, deoarece sunt necesare testari suplimentare, daca donatorul a facut aceste proceduri in ultimele 12 luni.
Riscuri
SusSituatii care interzic donarea:
- donatorul sau partenerul sunt HIV pozitiv
- donatorul este purtator de virusul hepatitei B sau C
- donatorul a practicat prostitutia
- donatorul este un barbat care a intretinut relatii sexuale cu un alt barbat, chiar daca au folosit prezervativ
- donatorul si-a injectat droguri intravenos, chiar si o singura data.
O persoana nu ar trebui sa doneze sange daca se gandeste ca ar trebui sa se testeze pentru HIV sau hepatita, sau daca a intretinut relatii sexuale in ultimul an cu o persoana suspectata de infectie HIV sau hepatita.
Articole recomandate
-
2 analize simple pentru doagnisticarea hepatitei
-
Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
-
Hepatitele
-
Importanta fierului in dieta
-
8 lucruri interesante despre fericire
-
Informatii esentiale despre transplantul de organe
Cartofii noi previn bolile de inimă și alungă indigestia
Cu acestea combați constipația!
Infecțiile urinare: cum le tratezi ca să nu recidiveze
I-a facut avansuri profesorului ca sa primeasca o nota mai mare. Raspunsul ...
Explicatia educatoarei din Gorj care a scris cu pixul pe fata unui copil
Doliu in lumea politica. Fosta prima doamna a refuzat tratamentul, iar ieri ...
Ultimele cuvinte ale Ionelei Prodan inainte sa moara. Ce i-a spus fiicei ...
Cum îți afectează corpul oprirea alăptatului
Ce se întâmplă dacă iei antidepresive în timpul sarcinii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Insuficienta ovariana prematura
Generalitati Insuficienta ovariana prematura apare atunci cand ovarele, care stocheaza si elibereaza ovulele, nu mai functioneaza inaintea varstei de 40 de ani. Femeia ce sufera de aceasta boala are ovule mai putine sau chiar deloc, sau ovulele sale nu se pot...citeste mai mult
-
Pierderea unei sarcini si moartea...
Generalitati Pierderea unui copil, indiferent cand apare, este una din cele mai traumatice experiente psihice prin care poate trece un parinte. Situatia poate parea chiar mai tragica daca apare in primele luni de viata ale bebelusului, insa impactul acestei...citeste mai mult
-
Donarea de organe: intre etica si...
Generalitati Cele mai multe dintre organele utilizate pentru transplant provin de la pacienti decedati. Intrucat nici in acest mod nu s-a reusit sa se satisfaca nevoia tot mai mare de organe, atentia s-a indreptat catre organele care ar putea fi transplantate de la...citeste mai mult