Leucocite (numarul de celule albe) sange


Descriere

Celulele albe, denumite si leucocite, sunt celule care exista in sange, in sistemul limfatic si in tesuturi si reprezinta o parte importanta a sistemului de aparare al organismului.

Ele ajuta la protejarea impotriva infectiilor si, de asemenea, au un rol in raspunsuri alergice si protectia impotriva cancerului.

Sangele este alcatuit din cateva tipuri diferite de celule suspendate in plasma numita fluid. In plus, fata de celule albe, exista celule rosii si trombocite. Toate aceste celule sunt produse in maduva osoasa si ulterior sunt eliberate in sange pentru a circula.

Unele boli declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar si determina o crestere a numarului de celule albe.

Alte afectiuni afecteaza producerea de celule albe de catre maduva osoasa, rezultand fie o crestere sau o scadere a numarului de celule albe circulante.

Celulele albe din sange provin din maduva osoasa, dar circula in fluxul sanguin. Exista cinci tipuri majore de celule albe din sange: neutrofilelor, limfocite, eozinofile, monocite, bazofile.

O persoana sanatoasa poate avea valori mari ale leucocitelor in sange sau in urina. Un interval normal al leucocitelor in fluxul sangvin este intre 3.500 si 10.500 de leucocite per microlitru. O valoare normala a leucocitelor in urina este, de obicei, mai mica decat valoarea leucocitelor din sange.

Simptomele unui numar redus de leucocite includ: dureri de corp, febra, frisoane, dureri de cap.
Numarul mare de celule albe nu provoaca adesea simptome, desi conditiile medicale care cauzeaza numarul mare pot provoca propriile simptome.

Atunci cand exista o infectie sau un proces inflamator undeva in organism, maduva osoasa produce mai multe celule albe, pe care le elibereaza in sange si printr-un proces complex, se deplaseaza la locul infectarii sau inflamatiei.

Pe masura ce aceasta afectiune se rezolva, productia de celule albe de catre maduva osoasa se diminueaza, iar numarul de celule albe scade din nou la niveluri normale.

In plus fata de infectii si inflamatii, exista o serie de afectiuni care pot afecta producerea acestor celule de catre maduva osoasa, precum cancerul sau o tulburare imuna, avand ca rezultat fie cresterea sau scaderea numarului de celule albe din sange.

Leucopenia este termenul medical folosit pentru a descrie un numar redus de leucocite. Un numar scazut poate fi declansat de:
HIV
tulburari autoimune
tulburari / deteriorari ale maduvei osoase
limfom, sau alte tipuri de cancer
infectii severe
boli hepatice si de splina
lupus
deficiente alimentare
terapie cu radiatii
unele medicamente, cum ar fi antibioticele, care distrug globulele albe,
sarcoidoza
Leucocitoza este termenul medical folosit pentru a descrie un numar mare de celule albe, lucru care poate sa fie determinat de:
fumat
infectii cum ar fi tuberculoza
tumorile din maduva osoasa
leucemie
conditii inflamatorii, de exemplu: artrita si boala intestinului
stres
exercitiu
leziune de tesut
sarcina
alergii
astm
unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii

Totodata, anumite boli respiratorii precum tusea suieratoare sau tuberculoza pot sa duca la cresterea valorilor leucocitelor in sange.

In unele cazuri, toate leucocitele sunt afectate, insa unii oameni au o boala specifica, in care numai un anumit tip de leucocite sunt afectate.Recomandari

Leucocitele intra in alcatuirea plasmei sangvine, scopul lor fiind prevenirea si inlaturarea infectiilor din organism.

Acest test este efectuat si pentru a se depista eventualele reactii alergice ale organismului la tratamentul administrat precum si reactia organismului la paraziti si ale tipuri de infectii. Un pacient recomanda acest test si pentru diagnosticarea diverselor stadii de leucemie.

De asemenea, testul este indicat pentru stabilirea numarului de leucocite din sange si este efectuat ca parte a unei hemograme complete, testul ajuta la diagnosticarea unei game foarte largi de boli si afectiuni.

Ajuta la diagnosticarea unei infectii sau a unui proces inflamator; de asemenea, poate fi utilizat pentru a determina prezenta altor boli care afecteaza celulele albe cum ar fi alergiile, leucemia sau tulburarile imune.

Totodata, este util la monitorizeaza progresiei unor afectiuni cum sunt cele enumerate mai sus, dar si la monitorizarea raspunsului organismului la diferite tratamente cum sunt radioterapia si chimioterapia, cat si pentru monitorizarea functiei maduvei osoase.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, pe nemancate. Pacientul trebuie sa spuna medicului daca ia medicamente, deoarece unele pot schimba rezultatul analizei.Limite si interferente

Unele medicamente pot schimba rezultatele testelor. Valorile normale pot varia usor intre laboratoare.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK