Grupele de sange si transfuzia sanguina

Publicat la data de: 11 Iulie 2011 | Actualizat la data de: 11 Iulie 2011
Autor: SfatulMedicului

Descoperirea grupelor sanguine

Sus
Grupele de sange si transfuzia sanguina

De sute de ani, sunt efectuate experimente care implica transfuziile de sange si transferul sangelui sau a componentelor sanguine de la o persoana, in fluxul sanguin al altei persoane. Multi pacienti au decedat in urma transfuziilor de sange pana cand austriacul Karl Landsteine a descoperit in 1901, grupele de sange umane. De atunci, transfuziile de sange au devenit mai sigure.

Amestecarea sangelui de la o persoana la alta poate declansa reactii de aglutinare din cauza incompatibilitatii grupelor de sange - are loc alipirea si conglomerarea celulelor rosii si pot rezulta reactii toxice. Acest lucru poate avea consecinte fatale.
Rezultatele obtinute de Karl Landsteiner au facut posibile determinarea si diferentierea grupelor sanguine si au putut fi facute, astfel, transfuzii de sange in conditii de siguranta. Pentru aceasta descoperire, austriacul a primit premiul Nobel pentru Medicina in 1930.

Cuprins articol

 1. Descoperirea grupelor sanguine
 2. Din ce este alcatuit sangele uman?
 3. Sistemul AB0 al grupelor sanguine
 4. Sistemul Rh al grupelor grupelor sanguine
 5. Cum se poate stabili ce grupa de sange are o persoana?
 6. Ce se intampla atunci cand se formeaza cheaguri de sange sau are loc aglutinarea?
 7. Transfuziile de sange: de la cine puteti primi sange?
 8. Citeste pe aceeasi tema

Din ce este alcatuit sangele uman?

Sus

In organismul unui adult circula aproximativ 4-6 litri de sange. Printre altele, sangele transporta oxigenul in diferite parti ale organismului. Sangele este format din mai multe tipuri de celule care plutesc intr-un lichid numit plasma.

- Celulele rosii contin hemoglobina, o proteina care se leaga de oxigen si ofera sangelui culoarea rosie. De asemenea, celulele rosii transporta oxigenul catre tesuturile organismului si elimina dioxidul de carbon de la acestea.
- Celulele albe sau leucocitele sunt cele care au rol de aparare al organismului de infectii.
Trombocitele contribuie la coagularea sangelui.
Plasma contine saruri si diferite tipuri de proteine.
Care sunt grupele sanguine?
Diferenta dintre sangele unora dintre oameni se explica prin faptul ca la unii sunt prezente sau absente anumite molecule de proteine numite antigene si anticorpi. Un antigen este localizat la suprafata proteinelor celulelor rosii din sange si anticorpii, in plasma sanguina. Indivizii au diferite tipuri si combinatii ale acestor molecule.

Grupele de sange sunt mostenite de la parinti.
In ziua de astazi, exista peste 20 de sisteme de determinare ale grupelor sanguine, dar sistemele AB0 si Rh sunt cele mai importante utilizate in cazul transfuziilor de sange.
Nu toate grupele de sange sunt compatibile. Amestecul de grupe sanguine incompatibile duce la agregarea sangelui sau aglutinare, fenomen care poate pune in pericol viata unui individ.

Sistemul AB0 al grupelor sanguine

Sus

Conform acestui sistem, exista patru tipuri diferite de grupe sanguine: A, B, AB sau 0 (zero).

 • Grupa de sange A – exista antigene A pe suprafata celulelor rosii si anticorpi B in plasma
 • Grupa de sange B – exista antigene B pe suprafata celulelor rosii si anticorpi 0 in plasma
 • Grupa de sange AB - exista antigene A si B pe suprafata celulelor rosii si nu sunt prezenti anticorpii A sau B in plasma
 • Grupa de sange 0 - nu exista antigene A sau B pe suprafata celulelor rosii, dar sunt prezenti anticorpi A sau B in plasma.

Sistemul Rh al grupelor grupelor sanguine

Sus

Acest sistem clasifica sangele uman in functie de prezenta sau absenta unor proteine specifice localizate pe suprafata hematiilor (a factorului Rh). Factorul sau antigenul Rh este de doua feluri: pozitiv sau negativ. O persoana care are Rh negativ nu are in plasma sanguina anticorpi naturali (ca una care dispune de anticorpi A sau B, de exemplu). Dar o persoana cu Rh pozitiv (prezent in sange) poate dezvolta anticorpi Rh in plasma sanguina, daca primeste sange de la o persoana cu RH pozitiv, intrucat antigenei Rh-ului pozitiv pot declansa producerea de anticorpi Rh. O persoana cu Rh pozitiv, poate primi sange de la alat cu Rh negativ fara sa existe vreo consecint a negativa.

Clasificarea grupelor de sange
In conformitate cu sistemele prezentate mai sus, o persoana poate sa apartina oricareia dintre urmatoarele grupe de sange:

A Rh+ B Rh+ AB Rh+ 0 Rh+
A Rh- B Rh- AB Rh- 0 Rh-

Cum se poate stabili ce grupa de sange are o persoana?

Sus

1. In acest scop se vor amesteca sangele cu trei reactivi diferiti, inclusiv fiecare din cei trei anticorpi diferit: A, B sau Rh.
2. Ce se intampla daca a avut loc aglutinarea acestor amestecuri?
Aglutinarea indica faptul ca sangele a reactionat cu un anumit anticorp si nu este compatibil cu sangele care contine acel anticorp. Daca sangele nu aglutineaza, acest lucru inseamna ca nu exista in reactivi antigene care se vor lega de anticorpi.
3. Daca se cunosc antigenii care exista in sangele unei persoane, este simplu sa se descopere grupa de sange pe care aceasta o are.
O persoana cu grupa de sange A+ poate primi sange de la un donator cu grupa B+. Anticorpii prezenti la cei cu grupa A+ ataca celulele rosii de sange, straine, prin legarea la acestea. Anticorpii B in sangele de tip A+ se leaga de antigenii din sangele de tip B+ si se declanseaza aglutinarea. Acest fenomen este periculos intrucat celulele de sange aglutinate pot deveni toxice.

Ce se intampla atunci cand se formeaza cheaguri de sange sau are loc aglutinarea?

Sus

Pentru ca o transfuzie de sange sa aibe succes, grupurile AB0 si Rh de sange trebuie sa fie compatibile intre donator si sangele pacientului. Daca nu sunt, celulele rosii din sangele donat se vor aglutina sau alipi. Acestea pot bloca vasele de sange si vor opri circulatia sangelui in diverse parti ale corpului. Celulele rosii aglutinate din sange vor crapa, iar continutul lor se va scurge in organism (hemoglobina devine toxica atunci cand se afla in afara celulei). Acest lucru poate fi chiar fatal pentru unii pacienti.
Antigenul A si anticorpii A se pot lega unele de altele in acelasi mod ca si in cazul celor de tip B. Daca o persoana cu sange apartinand grupei B primeste sange de la una cu sange ce apartine grupei A, celulele rosii vor fi legate impreuna, sub forma unui ciorchine de catre anticorpi, iar agregarea ar putea duce chiar si la deces.

Transfuziile de sange: de la cine puteti primi sange?

Sus

O transfuzie poate avea succes daca persoana care urmeaza sa primeasca sangele are o grupa de sange care nu contine anticorpi care vor actiona impotriva antigenilor din sangele donatorului (in caz contrar va avea loc aglutinarea).
Indivizii care au grupa de sange 0 si Rh negativ sunt numiti donatori universali, iar cei care au grupa de sange AB cu Rh pozitiv sunt receptori universali.
Sangele cu Rh pozitiv nu poate fi donat unei persoane cu Rh negativ, dar cei cu Rh negativ pot dona atat celor cu Rh pozitiv cat si celor cu Rh negativ.

Grupa de sange
Antigene Anticorpi Cui poate dona De la cine poate primi
AB Rh+ A, B si Rh Nici o grupa AB Rh+ AB Rh+
AB Rh -
A Rh+
A Rh -
B Rh+
B Rh -
0 Rh+
0 Rh -
AB Rh - A si B Nici o grupa
(poate dezvolta anticorpi Rh)
AB Rh -
AB Rh+
AB Rh -
A Rh -
B Rh -
0 Rh -
A Rh+ A si Rh B A Rh+
AB Rh+
A Rh+
A Rh -
0 Rh+
0 Rh -
A Rh - A B
(poate dezvolta anticorpi Rh)
A Rh -
A Rh+
AB Rh -
AB Rh+
A Rh -
0 Rh -
B Rh+ B si Rh A B Rh+
AB Rh+
B Rh+
B Rh -
0 Rh+
0 Rh-
B Rh - B A
(poate dezvolta anticorpi Rh)
B Rh-
B Rh+
AB Rh-
AB Rh+
B Rh -
0 Rh -
0 Rh+ Rh A si B 0 Rh+
A Rh+
B Rh+
AB Rh+
0 Rh+
0 Rh -
0 Rh - N/A A si B (poate dezvolta anticorpi Rh) AB Rh+
AB Rh -
A Rh+
A Rh -
B Rh+
B Rh -
0 Rh+
0 Rh -
0 Rh -


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Hematemeza (varsatura cu sange) Hematemeza (varsatura cu sange)

  Generalitati Hemoragiile digestive reprezinta o extravazarea a sangelui la nivelul tubului digestiv, de la nivelul esofagului pana la anus constituind o urgenta medico-chirurgicala. Hemoragia digestiva superioara reprezinta hemoragia in segmentul digestiv situata...citeste mai mult

 • Ortodontia - indreptarea si corectarea pozitiei dintilor Ortodontia - indreptarea si...

  Ortodontia se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor. Afectiunile de acest gen sunt frecvente la copii si adolescenti. Parintii trebuie sa fie foarte atenti cu dintii copiilor lor si sa-i indrume si invete inca de mici sa ii ingrijeasca. Inghesuirile si...citeste mai mult

 • Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii Sentimentele negative si efectele...

  Generalitati Sentimentele negative frecvente (suparare, manie, furie, ura) cresc semnificativ riscul bolilor de inima. Conform specialistilor, persoanele care experimenteaza frecvent accese de furie, trebuie sa acorde atentie deosebita sanatatii, intrucat exista o...citeste mai mult