Proprietatile uleiului de pin

Publicat la data de: 15 Decembrie 2015 | Actualizat la data de: 17 Decembrie 2015
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Proprietatile uleiului de pin

Uleiul de pin este un ulei esential incolor, uneori ajungand pana la culoarea galben pal. In functie de sursa de provenienta, uleiul de pin poate avea un parfum proaspat, pamantiu, de padure, balsamic sau uscat.

De asemenea, numit si ulei de frunze de brad, acest ulei nu trebuie confundat cu uleiul de nuci de pin. Uleiul de nuci de pin este un ulei vegetal folosit in principal la gatit. Acesta este derivat din semintele de pin.

Uleiul de pin este, pe de alta parte, extras prin distilarea cu abur a frunzelor. In general, uleiul de pin vine de la copacii din genul Pinus. Unele dintre soiurile sale cunoscute includ:

1. Pinul pitic (jneapan) – un copac inalt recoltat din Alpii Elvetieni. In Europa, aceasta planta este folosita la vindecarea bolilor de piele si ale scalpului.

2. Pinul cu frunze lungi – acest arbore care creste pana la 45 de metri provine din Statele Unite ale Americii si este utilizat pe o scara larga. Acest tip de ulei de pin este folosit in a preveni scorbutul.

3. Pinul norvegian – acest arbore vesnic verde are coaja maro-roscata si profund fisurata, in care cresc perechi de ace lungi, rigide. In mare parte, produsele din acest pin sunt un stimulent hipertensiv, tonic.

Uleiul de pin contine intre 50%-97% hidrocarburi monoterpene, din care 60%-65% este o substanta numita o-terpineol. Pe langa acestea, mai contine dipentena, acetat de bornil, cadinena sau camfen. Cel mai recomandat este ca uleiul de pin sa fie amestecat cu uleiurile esentiale, cum ar fi lemnul de cedru, rozmarinul, salvia sau ienuparul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se obtine uleiul de pin
  3. Utilizarea uleiului de pin
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum se obtine uleiul de pin

Sus

Uleiul esential de pin este obtinut prin distilare cu vapori de crengi proaspete si ace de pin. Pentru a extrage uleiul, materialul botanic este plasat intr-un recipient si este supus la temperaturi extrem de ridicate.

De ce aveti nevoie?

  • o cana de ulei de migdale dulci;
  • 2-3 cesti de ace de pin;
  • un borcan cu gura mare cu capac;
  • mojar si pistil;
  • tifon;
  • o sticla de culoare inchisa cu capac pentru depozitare.

Procedura:

  • Recoltarea acelor de pin proaspete. Nu utilizati ace de pin care sunt cazute pe pamant, deoarece acestea sunt foarte susceptibile de a provoca mucegaiuri si strica, astfel, uleiul esential.
  • Se spala acele de pin cu apa calda si sapun pentru indepartarea impuritatilor, apoi clatiti bine.
  • Puneti acele de pin pe o hartie curata.
  • Zdrobiti usor frunzele utilizand un mojar cu pistil.
  • Turnati ulei de migdale dulce in borcanul cu gura mare.
  • Adaugati acele de pin in borcan.
  • Acoperiti vasul si agitati astfel incat acele sa fie acoperite de uleiul de migdale.
  • Depozitati borcanul intr-o camara, cu o temperatura ambientala de cel putin 24 de grade Celsius. Pastrati borcanul departe de lumina directa a soarelui.
  • Agitati vasul o data pe zi, timp de sapte zile.
  • Dupa o saptamana, il mai lasati cel putin 14 zile sa fermenteze. In aceasta perioada, vasul nu mai trebuie agitat.
  • Dupa cele 14 zile, cerneti uleiul printr-o bucata de tifon pentru a indeparta particulele solide. Strangeti bine tifonul pentru a obtine restul de ulei de pin.
  • Puneti uleiul intr-o sticla de culoare inchisa. Acoperiti cu un capac bine strans, pentru a-l tine in stare proaspata mai mult timp si pentru a evita contaminarea.

Beneficiile asupra sanatatii ale uleiului esential de pin sunt atribuite proprietatilor sale antibacteriene, analgezice, diuretice, energizante, antiseptice sau aromatice. Aceste beneficii le putem enumera ca fiind urmatoarele:

a. Ingrijirea pielii – una dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate a uleiului de pin este rolul sau in tratarea diferitelor probleme ale pielii. Dermatologii, de multe ori, prescriu uleiul in tratarea psoriazisului, a mancarimilor, cosurilor, eczemelor, bolilor de piele, scabiei, ranilor sau puricilor. Uleiul de pin va ofera un echilibru si poate actiona ca un antioxidant impotriva radicalilor liberi, care pot avea un impact negativ asupra starii de sanatate a pielii. Radicalii liberi ataca celulele sanatoase si pot provoca pielii daune, rezultand o imbatranire prematura sau riduri. Uleiul de pin poate combate aceste efecte negative.

b. Cosmeticele – uleiul esential de pin are o esenta fermecatoare si da un miros placut cosmeticelor in care este folosit. Este utilizat pentru a face parfumuri si produse parfumate. In plus, uleiul de pin poate elimina paduchii de par si este utilizat pe o scara larga ca ulei de masaj sau de baie. De aceea, de foarte multe ori veti vedea atat de frecvent prezenta uleiului de pin ca parte din sapunuri sau produse de curatare.

c. Metabolismul – uleiul esential de pin creste activitatea metabolismului. Este util in purificarea organismului, datorita capacitatii sale de a trata problemele intestinale. Este un diuretic si ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, prin urinare. Prin stimularea frecventei si a cantitatii de urina, se va mai elimina acidul uric, excesul de apa, sarea sau grasimile din corpul dumneavoastra. Uleiul esential de pin pastreaza rinichii sanatosi. El este folosit in cazul toxiinfectiilor alimentare, deoarece stimuleaza organismul in a procesa si elimina toxinele intr-un ritm mai rapid si, ulterior, in a le elimina mai repede prin urina.

d. Impotriva durerilor – uleiul de pin este considerat un bun analgezic si este un remediu potrivit pentru persoanele care sufera de dureri articulare, artrita sau conditii reumatice. Pe langa faptul ca este un analgezic, este si un agent antiinflamator, ceea ce inseamna ca reduce inflamatia si roseata diferitelor zone afectate, eliminand astfel simultan si durerea. Acest lucru va poate impiedica in a va administra doua medicamente diferite, astfel ca se aplica doar ulei de pin in zonele afectate.

e. Tulburarile cauzate de stres – beneficiile pentru sanatate ale uleiului de pin includ si beneficii emotionale. Se creeaza astfel un sentiment energizant si este eficient in indepartarea stresului mental de la orice surse. Este folosit ca medicament pentru eliminarea oboselii suprarenale si imbunatateste starea de spirit. Masajul in mod regulat cu ulei de pin poate da o claritate mentala, eliminandu-se anxietatea si tensiunea nervoasa. In cele din urma, s-a dovedit a fi destul de util pentru persoanele care sufera de concentrare slaba si pierdere de memorie. Desi este nevoie de cercetari suplimentare in acest domeniu, uleiul de pin a fost utilizat in mod traditional in acest scop in multe culturi ale lumii.

f. Sanatatea ochilor – uleiul esential de pin poate neutraliza radicalii liberi, prin capacitatea sa antioxidanta, ceea ce are un impact pozitiv asupra sanatatii ochilor. Degenerescenta maculara, cataracta si alte boli legate de vedere se datoreaza prezentei radicalilor liberi din mediul inconjurator care produc degradarea celulelor noastre. Uleiul esential de pin a fost asociat cu imbunatatirea sanatatii ochilor si protejarea acestora de insuficiente naturale, legate de varsta.

g. Infectiile – uleiul de pin este un remediu natural pentru diverse infectii, inclusiv infectii ale tractului urinar. Aceasta proprietate se datoreaza din nou componentelor sale antibacteriene.

h. Accidentele – este un adevarat antiseptic si este utilizat in mod regulat pentru a trata furunculii, taieturile, leziunile cauzate de diverse sporturi. Aceasta nu se intampla doar datorita proprietatilor sale antiseptice si antifungice. Infectiile fungice sunt unele dintre conditiile cele mai periculoase si dificil de tratat, iar in cazul in care devin interne, acestea pot fi fatale. Prin urmare, folosirea uleiului de pin este necesara pentru a curata sistemul de orice actiune a infectiilor fungice.

i. Problemele respiratorii – uleiul de pin este foarte util pentru vindecarea problemelor respiratorii si este frecvent utilizat in tratarea tusei. Acest lucru se datoreaza capacitatilor sale expectorante, ceea ce inseamna ca atenueaza actiunea mucusului din tractul respirator, astfel devine mai usor in a-l elimina. Prin folosirea uleiului de pin in tractul respirator, corpul dumneavoastra este capabil de a lupta impotriva infectiiilor initiale mai repede si reduce timpul de recuperare.

Uleiul esential de pin este foarte bun la reducerea inflamatiei vezicii biliare si a incidentei litiazei biliare.
Consumul intern de ulei de pin poate fi periculos, pentru ca exista o posibilitate de leziuni renale. Acesta nu trebuie sa fie destinat persoanelor care sufera de tulburari renale. In plus, uleiul poate provoca iritatii pe pielea extrem de sensibila, asa ca trebuie sa fie utilizat in forma diluata. Copiii si persoanele in varsta nu ar trebui sa foloseasca acest ulei, deoarece poate provoca hipertensiune arteriala sau iritatii.

Utilizarea uleiului de pin

Sus

1. Odorizante – este un excelent deodorant natural pentru acasa, deoarece elimina bacteriile si microbii care pot duce la contaminare si mirosuri neplacute. Uleiul de pin este capabil sa combata toxinele din aer ce pot provoca raceala, gripa, dureri de cap sau reactii cutanate. Este unul dintre cele mai benefice uleiuri esentiale pentru imbunatatirea functiei imune. Folositi ulei de pin pe un disc demachiant si asezati-l in locuri mai urat mirositoare pentru a improspata aerul in mod natural.

2. Curatator de uz casnic – pentru a curata blaturile dumneavoastra din bucatarie, diverse aparate, baia sau pardoseala, combinati mai multe picaturi de ulei de pin si apa intr-o sticla cu pulverizator si pulverizati pe orice suprafata inainte de a sterge cu o carpa curata.

3. Obiectele din bucatarie – pentru un exfoliant de curatare cu o calitate mai profunda, combinati cateva picaturi de ulei de pin cu bicarbonat de sodiu si amestecati pana se face o pasta groasa. Utilizati un burete pentru a spala si a elimina mucegaiul, petele sau reziduurile de pe oalele dumneavoastra.

4. Podeaua – pentru a curata podelele si pentru a lasa in urma un miros deosebit de placut, adaugati jumatate de ceasca de otet alb, impreuna cu zece picaturi de ulei de pin intr-o galeata si dati cu mopul pe diverse suprafete din lemn.

5. Geamurile – in combinatie cu otetul, uleiul de pin poate elimina reziduurile de pe geamuri sau oglinzi, lasand in urma suprafete lucioase si curate. Incercati sa utilizati aceasta metoda pentru a curata blender-ul, masina de spalat vase sau masina de spalat rufele.

6. Antiinflamator – uleiul de pin este folosit in eliminarea radicalilor liberi, ce pot duce la durere sau umflarea diverselor zone, ce pot contribui la boli cronice, inclusiv artrita sau cancer. Pentru a va administra ulei de pin ca supliment, puteti adauga una sau doua picaturi de ceai sau apa fierbinte cu lamaie (acest lucru este recomandat numai daca utilizati ulei organic de 100% puritate).

Uleiul de pin, in general, prezinta conditii de siguranta, cu exceptia cazurilor izolate de reactie de sensibilitate la unele persoane. Uleiul de pin pitic este o cauza comuna a dermatitei.

In cazul in care intentionati sa ramaneti gravida, deja sunteti insarcinata sau alaptati copilul, sfatul cel mai bun este de a nu va administra ulei de pin sau orice fel de ulei esential in lipsa acordului medicului dumneavoastra.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ajutati-va corpul sa fie puternic si sanatos prin consumul de broccoli Ajutati-va corpul sa fie puternic si...

    Generalitati Consumul de broccoli este o cale excelenta de a va ajuta corpul sa fie puternic si sanatos, datorita numeroaselor beneficii pe care aceasta leguma crucifera le aduce organismului. Nutrientii continuti de broccoli au proprietati unice in mentinerea...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate