Cele mai populare uleiuri esentiale

Generalitati

Sus
Cele mai populare uleiuri esentiale

Fiecare tip de ulei esential are propriile sale beneficii terapeutice. Lavanda ajuta la eliberarea stresului, menta este un energizant natural etc. Cu cat o persoana are de ales dintre mai multe uleiuri esentiale cu atat este mai dificil pentru ea sa il aleaga pe cel potrivit. Pentru a simplifica acest lucru, mai jos, sunt prezentate cateva dintre cele mai des intalnite uleiuri esentiale alaturi de beneficiile acestora.

Uleiul esential de bergamota

Sus

Uleiul esential de bergamota este un ulei parfumat, obtinut din fructele arborelui Citrus Beragamia, originar din sud-estul Asiei (care poate fi regasit, in prezent, inclusiv in Italia si de-a lungul Coastei de Fildes). Este un ulei utilizat nu doar pentru aromoterapie ci si in compozitia parfumurilor si a apei de colonie.

Modalitati de extragere si de utilizare - Uleiul esential din bergamota este extras din coaja fructelor, prin presare. Bergamota poate fi folosita ca si tamaia sau intr-un vaporizator. Aceasta poate fi inclusiv introdusa in compozitia produselor de ingrijire corporala, in apa de baie dar poate fi amestecat si cu uleiurile de masaj.

Aromoterapie - Bergamota este indicata pentru ameliorarea stresului, depresiei, anxietatii, anorexiei dar si a unor infectii, inclusiv ale pielii cum ar fi psoriazisul si eczemele. Este recomandata pentru stimularea functiei ficatului, sistemului digestiv si a splinei si ofera o stare generala de bine. Atentionari - Daca se aplica direct pe piele, in forma pura, bergamota poate determina arsuri ale pielii, in mod special la lumina soarelui. Se recomanda evitarea soarelui atunci cand acest ulei se utilizeaza pentru masaj, de exemplu.

Uleiul esential de lemn de cedru

Sus

Uleiul esential de lemn de cedru este un ulei parfumat care provine din lemnul arborelui Juniperus virginiana, intalnit in America de Nord. Arborele a fost descoperit in urma cu mii de ani, inca din Egiptul antic, iar acest ulei se considera ca ar fi unul dintre primele extrase vreodata.

Modalitati de extragere si de utilizare - Uleiul este obtinut prin tehnica distilarii cu vapori din aschiile de lemn de cedrul. Uleiul esential din lemn de cedru folosit pentru aromaterapie are culoare galbena si poate fi introdus atat intr-un vaporizator, cat si amestecat cu ulei de masaj sau in creme faciale.

Aromoterapie - Uleiul esential din lemn de cedru are rol calmant si ajuta la atenuarea anxietatii si a stresului. Acesta contribuie inclusiv la atingerea unui echilibru spiritual si joaca in rol important in tratarea problemelor respiratorii, infectiilor tractului urinar dar si a unora dintre afectiunile cutanate. Atentionare - In stare concentrata, uleiul esential din lemn de cedru poate irita pielea daca este aplicat direct pe aceasta. De asemenea, nu ar trebui utilizat in timpul sarcinii.

Uleiul esential de musetel

Sus

Musetelul este cunoscut pentru caracteristicile sale calmante (in special ale ceaiului). Uleiul esential se extrage din frunzele plantei. Exista doua tipuri de musetel (roman si german), iar uleiul esential utilizat pentru aromoterapie poate fi obtinut din ambele soiuri desi proprietatile acestora sunt usor diferite.

Modalitati de extragere si de utilizare - Uleiul esential de musetel este extras din frunzele plantei prin tehnica distilarii cu vapori. Ambele soiuri de musetel pot fi amestecate cu uleiuri de masaj, utilizate in abur sau terapie cu vapori ori amestecate cu lotiuni si creme. Tipul de musetel roman se poate folosi in componenta apei de gura sau ca analgezic.

Aromoterapie - Musetelul este un agent puternic cu rol calmant, antiseptic, antidepresiv si amelioreaza simptomele acneei. Soiul german este adaptat mai bine in situatiile in care organismul trebuie sa lupte, in mod special in cazul inflamatiilor tractului digestiv si urinar. Atentionare - Se va evita utilizarea musetelului in timpul sarcinii sau in cazul persoanelor alergice la componentele sale.

Uleiul esential de eucalipt

Sus

Uleiul esential de eucalipt provine din arborele Eucalyptus, nativ in Australia. Acesta are un parfum puternic si este usor de recunoscut. Uleiul esential din eucalipt este eficient impotriva bolilor respiratorii si are capacitatea de a spori concentrarea.

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential din eucalipt este obtinut prin distilarea la abur a frunzelor si ramurilor unora dintre soiurile de arborelui de eucalipt (exista peste 500 de soiuri).

Aromoterapie - Uleiul esential din eucalipt este foarte eficient pentru tratarea problemelor respiratorii. In plus este folosit ca antiseptic, antispastic, decongestionant, diuretic si stimulent. De asemenea, are proprietati de racire utile pentru calmearea durerilor musculare, dar si a altor tipuri de dureri, ajuta la combaterea migrenei si febrei. Atentionare - Femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite folosirea eucaliptului, ca si persoanele care sufera de epilepsie. Ingestia de doze mari, poate fi fatala.

Uleiul esential de iasomie

Sus

Uleiul esential de iasomie cu miros dulce se extrage din Jasminum grandiflorum, o floare care isi are originile in China. Uleiul esential de iasomie este destul de scump si are proprietati importante, ajutand la vindecarea a multor probleme de sanatate de la depresie pana la durerile presupuse de nasterea naturala. Este cunoscut mai ales pentru proprietatile sale relaxante.

Modalitati de extragere si utilizare - Extragerea uleiului de iasomie este putin diferita de alte tipuri de uleiuri esentiale care se face in primul rand prin distilarea la abur. Uleiul esential de iasomie se obtine prin extragerea cu solventi. Va rezulta o substanta concentrata, mai degraba decat uleioasa. Aceasta va trece apoi printr-un proces amplu in care florile vor fi plasate deasupra unor grasimi care le vor absorbi parfumul. Acest proces dureaza cateva zile si va rezulta o cantitate mica de ulei, acesta fiind si motivul pentru care uleiul esential de iasomie este unul din cele mai scumpe. Uleiul esential de iasomie poate fi folosit in apa de baie, vaporizator sau se va amesteca in uleiul de masaj.

Aromoterapie - Iasomia este cunoscuta pentru efectele sale in ameliorarea depresiei, simptomelor care insotesc nasterea dar este indicata si pentru cresterea libidoului. Poate fi folosita cu succes in cazul problemelor respiratorii, de dependenta si pentru reducerea tensiunii si a stresului. Atentionare - In general, uleiul de iasomie este un ulei non-toxic, dar poate provoca reactii alergice. De aceea, trebuie evitat de catre femeile insarcinate.

Uleiul esential de lavanda

Sus

Lavanda este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale din comert. Mirosul sau este foarte placut si este eficient in ameliorarea stresului. Denumirea plantei provine din cuvantul latin "lavera" care inseamna a curata, a spala. Alaturi de calitatile sale deosebite in diminuarea stresului, lavanda poate fi utila in lupta contra racelilor, gripei si migrenelor.

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential de lavanda este extras din florile plantei si se obtine prin distilarea la abur. Lavanda poate fi utilizata in diferite moduri, dar mai ales in timpul baii. Multi maseuri terapeuti folosesc uleiul esential de lavanda pentru a-si ajuta clientii sa se relaxeze. Se vor adauga cateva picaturi intr-un vaporizator sau chiar pe perna, inainte de culcare pentru un somn odihnitor.

Aromoterapie - In plus, alaturi de ameliorarea stresului, lavanda are urmatoarele proprietati terapeutice: antiseptic, antidepresiv, antiinflamator, decongestionant, deodorant, diuretic si sedativ. Atentionare - Se va intrerupe folosirea uleiului esential de lavanda daca apar reactii alergice.

Uleiul esential de lamaie

Sus

Nu este nici o supriza ca uleiul esential de lamaie este unul preferat de multe persoane. Lamaia este foarte apreciata atat pentru mirosul sau cat si pentru faptul ca are numeroase calitati terapeutice. Aceasta imbunatateste capacitatea de concentrare, usureaza procesul digestiei si reduce simptomele artritei si acneei.

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential de lamaie este extras din coaja fructului de lamaie (citrus limonum) prin presare la rece. Uleiul esential de lamaie poate fi folosit ori pentru imparfumarea casei, prin folosirea sa intr-un vaporizator sau se va amesteca in lotiunea de masaj. Pentru stimularea sistemului imunitar, se vor adauga cateva picaturi in apa de baie.

Aromoterapie - Uleiul esential de lamaie are multiple intrebuintari, fiind folosit ca adjuvant in tratarea a diverse probleme de sanatate, de la cele digestive la cele circulatorii. Este un rapel pentru stimularea naturala a imunitatii si poate ajuta chiar si la reducerea efectelor celulitei. Uleiul esential de lamaie diminueaza intensitatea durerilor de cap, scade febra si este un stimulent rapid pentru imbunatatirea starii de spirit. Atentionare - Desi uleiul de lamaie nu este toxic, poate provoca reactii alergice, cum ar fi eruptiile cutanate. Nu este recomandata expunerea la soare dupa utilizarea pe piele a uleiului de lamaie.

Uleiul esential de maghiran

Sus

Copilul este hiperactiv? Incercati sa adaugati cateva picaturi de ulei de maghiran in apa de baie sau intr-un vaporizator. Una dintre proprietatile terapeutice ale acestui ulei esential este ca poate calma hiperactivitatea si amelioreaza anxietatea. Maghiranul era o planta des adaugata de greci in compozitia medicamentelor, mai ales cele pentru estomparea problemelor digestive (crampe, constipatie).

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential de marghiran este obtinut prin distilarea la abur, dupa ce a fost in prealabil extras din frunzele si florile plantei medicinale. Pentru calmarea simptomelor astmului sau ale sinuzitei se vor adauga cateva picaturi de ulei esential intr-un vaporizator, iar introdus in apa de baie va ajuta la stimularea ciculatiei sanguine sau ameliorarea insomniei. Amestecat in uleiul de masaj contribuie la atenuarea durerilor de cap si a tensiunii.

Aromoterapie - Uleiul esential de maghiran amelioreaza simptomele stresului, anxietatii, combate oboseala si depresia dar si problemele respiratorii si circulatorii. Atentionare - Desi nu este toxic, nu este recomandat in timpul sarcinii.

Uleiul esential de menta

Sus

Acest tip de ulei este energizant, are efect de racire, racoritor si este utilizat pe scara larga pentru imbunatatirea starii de vigilenta. Menta este o planta perena care are proprietati energizante.

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential de menta este extras din florile plantelor si apoi obtinut prin distilarea la abur. Poate fi folosit in vaporizatoare, uleiuri de masaj, locituni si chiar apa de gura.

Aromoterapie - Uleiul esential de menta are variate proprietati terapeutice: imbunatateste starea generala de spirit, stimuleaza atentia, combate iritatia si roseata, amelioreaza simptomele de congestie si ajuta la digestie. Atentionare - Desi nu este toxic, mentolul din compozitia mentei poate fi deranjant pentru unele persoane. De asemenea, este iritant pentru piele si trebuie tinut departe de ochi. Uleiul esential de menta nu va fi folosti in cazul copiilor mici si nici de catre femeile insarcinate.

Uleiul esential de trandafir

Sus

Femeile ar trebui sa aiba la indemana uleiul esential de trandafir, intrucat acestea au caracteristici utile in cazul ameliorarii multora dintre problemele de sanatate ale femeilor. Trandafirii au fost printre primele plante din care s-a obtinut ulei esential prin distilare. Uleiul esential de trandafiri este mai scump decat alte tipuri de uleiuri utilizate in aromoterapie ca urmare a faptului ca este necesar un numar mare de trandafiri pentru distilare.

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential de trandafir este uleiul ideal pentru tratarea unui numar destul de vast de boli si conditii care implica depresia, anxietatea, tulburarile digestive, cardiace, respiratorii sau afectiuni ale pielii. Atentionare - Se va evita in timpul sarcinii.

Uleiul esential de rozmarin

Sus

Uleiul esential de rozmarin este un stimulent mental minunat. Pentru a beneficia de efectele sale este suficient sa se adauge in umidificator sau in apa de baie. De-a lungul istoriei, rozmarinul a fost considerata ca fiind sacra.

Modalitati de extragere si utilitate - Uleiul de rozmarin este extras din inflorescenta plantei si apoi prin distilare cu aburi. Se va adauga putin ulei de rozmarin in umidificator pentru imbunatatirea problemelor de memorie, a congestiei si a altor probleme caracteristice sinuzitei. Uleiul de rozmarin se va amesteca in lotiuni si uleiuri de masaj pentru estomparea rigiditatii, durerilor musculare, artritei, problemelor ficatului si vezicii biliare, tulburari digestive. Uleiul de rozmarin folosit in compozitia sampoanelor stimuleaza cresterea parului si ajuta la pastrarea sanatatii pielii scalpului.

Aromoterapie - Cunoscut ca un stimulent mental si avand proprietati antidepresive, uleiul de rozmarin imbunatateste in mod semnificativ memoria, stimuleaza capacitatea de atentie si performanta globala a creierului. De asemenea, actioneaza ca un analgezic, calmant al crampelor musculare, durerilor de cap si migrenelor. Ca antiseptic ajuta in lupta cu infectiile digestive si hepatice. Este foarte util in tratarea problemelor pielii. Atentionare - Se va evita uleiul de rozmarin in cazul epilepsiei sau hipertensiunii arteriale. Nu se va folosi de catre femeile insarcinate.

Uleiul esential de lemn de santal

Sus

Lemnul de santal peren este usor de recunoscut ca urmare a parfumului sau deosebit. Uleiul esential obtinut din lemn de santal este un ulei scump, avand in vedere durata de timp de care are nevoie un copac sa ajunga la maturitate (perioada recomandata pentru extragerea si distilarea uleiului esential).

Modalitati de extragere si utilitate - Uleiul din lemn de santal este extras si distilat din aschiile de lemn matur de copac. Uleiul de lemn de santal poate fi folosti in mai multe moduri: amestecat cu ulei de masaj si lotiuni, ca tamaie sau chiar pentru gargara (diluat).

Aromoterapie - Uleiul esential de lemn de santal poate mentine sanatatea membranelor mucoase ale tractului urinar si ale peretelui toracic. Ajuta la atenuarea durerilor toracice, fiind utilizat pentru relaxare si ameliorarea tensiunii. Multi practicanti de yoga folosesc lemnul de santal pentru proprietatile sale calmante si de stimulare a sexualitatii. Acesta este benefic pentru hidratarea pielii si are rol antiiflamator.

Uleiul esential de arbore de ceai

Sus

Uleiul esential de arbore de ceai este unul dintre cele mai populare si eficiente, utilizate in aromoterapie. Este cunoscut pentru stimularea sistemului imunitar si in lupta impotriva infectiilor.
Modalitati de extragere si utilitate - Uleiul esential din arbore de ceai este extras din frunzele arborelui si distilat la aburi. Uleiul din arbore de ceai poate fi folosit prin adaugarea catorva picaturi intr-un vaporizator sau aplicat pe piele, atat amestecat cu diverse lotiuni cat si uleiuri pentru masaj. Este la fel de benefic daca se vor adauga cateva picaturi in apa de baie sau se va aplica direct pe piele (folosindu-se masuri de precautie, normal). Uleiul esential din arbore de ceai se regaseste si in compozitia sampoanelor, lotiunilor si apei de gura, deoarece proprietatile sale de vindecare sunt destul de puternice.

Aromoterapie - Uleiul esential din arbore de ceai are multiple proprietati: nu este doar un stimulent imunitar dar lupta si cu multe tipuri de infectii. Actioneaza prin vindecarea bolilor de piele, arsuri si taieturi, dar poate fi folosit inclusiv ca insecticid. In plus, ajuta la calmarea si tratarea neplacerilor racelilor sau a altor afectiuni respiratorii, a durerilor musculare, gripei, piciorului de atlet si matretii. Utilizarile sale sunt vaste si puterea sa de vindecare este rapida. Atentionare - Uleiul din arbore de ceai nu este toxic, dar se va evita utilizarea sa interna sau in jurul ochilor si a nasului. De asemenea, nu etse recomandat in cazul taieturilor grave.

Uleiul esential de ylang-ylang

Sus

Planta este cunoscuta gratie parfumului sau puternic si aromei sale dulci, excelenta pentru reducerea stresului dar si pentru imbunatatirea libidoului.

Modalitati de extragere si utilizare - Uleiul esential de ylang-ylang este extras din florile copacului tropical cu acelasi nume si distilat la aburi. La fel ca si in cazul altor uleiuri esentiale, ylang-ylang poate fi folosit intr-un vaporizator sau in amestec cu diverse lotiuni pentru masaj. Ca stimulent sexual se pot adauga cateva picaturi din acest ulei in apa de baie.

Aromoterapie - Uleiul esential de ylang-ylang are rol calmant si este folosit pentru amelioarea durerilor de cap, a starii de greata, afectiuni ale pielii, stimuleaza cresterea parului, reduce hipertensiunea arteriala si poate fi utilizat ca adjuvant in tratarea problemelor intestinale. Atentionare - Desi nu este toxic, folosirea excesiva poate duce la dureri de cap.

Citeste si

Arhiva
  • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

    Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

  • Masa corporala ideala Masa corporala ideala

    Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Obtinerea unei greutati specifice nu este atat de importanta...citeste mai mult

  • 5 aplicatii medicale ale uleiului esential de lavandă Mayie. Le stiai? 5 aplicatii medicale ale uleiului...

    Uleiul esential de lavanda este cel mai versatil si cel mai des utilizat ulei esential in tratarea multor probleme medicale. Desi pentru multi pare un produs nou, lavanda este de fapt folosita atat cu scop medical cat si cu scop cosmetic de mai bine de 2000 de ani....citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+4
Vezi toate clinicile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK