Clickmed
programare rapida la medic

Tratamentul cu statine - beneficii si efecte adverse

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2023

Ce sunt statinele

Sus
Tratamentul cu statine - beneficii si efecte adverse

Statinele reprezinta substante medicamentoase ce se elibereaza cu prescriptie medicala si au rol in scaderea nivelului de colesterol pana la valori normale in sange. Statinele sunt, din punct de vedere molecular, inhibitorii enzimei numita HMGCo-A-reductaza. Exista multiple firme farmaceutice ce produc statine, insa continutul este in general acelasi.

Cuprins articol

  1. Ce sunt statinele
  2. Tipologie
  3. Cum functioneaza
  4. Cand se administreaza
  5. Avantaje
  6. Efecte secundare
  7. Prognostic
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Statinele vin sub forma de comprimate sau capsule si se administreaza o data pe zi cu un pahar mare de apa. Cereti sfatul medicului sau farmacistului in ceea ce priveste administrarea statinei intr-un anumit moment al zilei sau relatia dintre administrare si mese.

Exemple uzuale de medicamente din clasa statinelor sunt atorvastatina, rosuvastatina, simvastatina, fluvastatina etc. Uneori statinele sunt mixate in acelasi comprimat cu o alta substanta medicamentoasa, formand preparate precum:
• Simvastatina cu ezetimib
• Atorvastatina cu amlodipina
• Lovastatina cu niacina
Aceste preparate au rol in ameliorarea metabolismului lipidic si implicit a sanatatii cardio-vasculare.

Cum functioneaza

Sus

Colesterolul din organism se gaseste sub mai multe forme, fiind foarte importante doua forme: colesterol cu densitate joasa sau LDL-colesterol si colesterol cu densitate inalta sau HDL-colesterol.

Colesterolul de tip HDL are roluri benefice in organism, fiind numit si ,,colesterol bun’’. Colesterolul de tip LDL sau ,,colesterolul rau’’ este depozitat pe peretii arteriali si este astfel responsabil de producerea aterosclerozei, principala cauza de boli cardio-vasculare.

Atunci cand valoarea colesterolului total din sange creste (valoarea normala: 200 mg/dl) intotdeauna trebuie investigat si calculat si nivelul de LDL-Colesterol. Daca acesta este mare, statinele reprezinta tratamentul principal.

Majoritatea colesterolului este sintetizat in ficat. Statinele impiedica procesul de sinteza de colesterol la nivel hepatic.

Statinele inhiba o enzima esentiala in procesul de sinteza a colesterolului, enzima HMGCoA-reductaza. Atunci cand aceasta enzima nu mai functioneaza, ficatul nu mai produce colesterol. Aproximativ 75% din colesterolul total este sintetizat in ficat, iar restul de 25% vine din dieta zilnica. Din acest motiv multe persoane vor avea nivel ridicat de colesterol in ciuda unei diete sanatoase.

Cand se administreaza

Sus

Statinele sunt medicamente ce trebuie prescrise de catre medic si administrate conform indicatiilor acestuia. Medicul cardiolog si medicul diabetolog sunt cei ce pot prescrie acest tratament, pentru anumite afectiuni. Acestia vor evalua situatia fiecarui pacient si vor lua in considerare factorii de risc pentru hipercolesterolemie, precum si patologiile asociate (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate).

De cele mai multe ori, pacientii care vor lua tratament cu statine fac parte din una dintre urmatoarele categorii:

• Pacienti cu hipercolesterolemie (LDL-Colesterol peste 190 mg/dl) pentru care exercitiile fizice si modificarile de dieta nu au functionat
• Pacienti cu AVC, infarct miocardic sau boala arteriala periferica
• Pacienti diabetici cu LDL peste 70 mg/dl si varsta cuprinsa intre 40 si 75 de ani
• Pacienti cu LDL peste 70 mg/dl si factori de risc cardiovascular

Prin reducerea nivelului de colesterol, se reduce automat si incidenta respectiv severitatea aterosclerozei. Reducerea aterosclerozei este principala metoda de preventie a patologiilor cardio-vasculare si a evenimentelor trombembolice. Astfel calitatea vietii pacientilor se imbunatateste, starea generala de sanatate este ameliorata si riscul de patologii severe si de moarte subita cardiaca scade semnificativ.

Statinele se utilizeaza foarte frecvent la nivel mondial, raportandu-se mai mult de 40 de milioane de adulti ce si le administreaza in fiecare an.

Avantaje

Sus

Principalul avantaj al statinelor este reducerea riscului de infarct miocardic si accident vascular cerebral, dar si de alte patologii cardio-vasculare, datorita scaderii colesterolemiei. Acestea sunt accesibile, usor de gasit si nu necesita multe precautii sau conditii speciale de administrare.

Modul de administrare este de asemenea benefic, dozele fiind progresive pana la atingerea unei doze optime. De asemenea, se pot face combinatii sau schimbari ale statinei pana cand se gaseste tratamentul optim pentru fiecare pacient.

Efecte secundare

Sus

Exista cateva efecte secundare usoare, raportate in populatie:
• Dureri de cap
• Greata
• Ameteala
• Flatulenta
• Diaree sau constipatie

Acestea nu apar simultan la acelasi pacient. Mai rar, statinele cauzeaza efecte adverse severe, ce ar trebui raportate unui medic in vederea schimbarii tratamentului:
• Confuzie
• Pierderi de memorie
• Leziuni renale
• Leziuni hepatice
• Tulburari musculare
• Accentuarea hiperglicemiei si a diabetului zaharat

In general insa, atat adultii cat si adolescentii pot lua statine, fara sa existe efecte secundare serioase. Totusi acestea nu sunt recomandate in sarcina, in perioada de alaptare sau pentru pacientii cu anumite patologii hepatice.

Astfel este esential ca medicul sa cunoasca istoricul personal si medical al pacientului inainte de a prescrie statinele.

Unele medicamente pot interactiona cu statinele, cauzand o inhibitie a efectului, o accentuare a sa sau efecte secundare nedorite. Toate medicamentele, inclusiv suplimentele, vitaminele si plantele medicinale trebuie raportate medicului, pentru ca acesta sa poata analiza potrivirea dintre ele si statine.

De asemenea, daca un tip de statina da multe efecte adverse, medicul va poate schimba medicamentul cu o alta statina.

De regula, nu exista restrictii alimentare, insa sunt unele alimente care atunci cand sunt consumate in exces pot inhiba procesul de metabolizare al statinelor. Discutati cu medicul despre aceste alimente posibil nocive.

Prognostic

Sus

Odata instalata ateroscleroza si hipercolesterolemia, in special daca factorii de risc cardiovascular persista, colesterolul va ramane marit in lipsa tratamentului. Astfel, daca intrerupeti tratamentul cu statine, valorile colesterolului vor creste din nou, in majoritatea cazurilor. Astfel tratamentul cu statine este unul indelungat, pentru cativa ani.

Pentru a va da seama daca tratamentul functioneaza si daca doza este potrivita, urmariti nivelul de colesterol periodic, la cateva luni, conform indicatiilor medicului.

Tinta valorii de colesterol poate fi diferita intre pacienti, in functie de patologiile de fond si de varsta acestuia. Astfel, nu va orientati dupa o valoare generala a colesterolului, ci urmariti mai degraba scaderea valorilor in timp.

Concluzie

Sus

Statinele sunt medicamente ce inhiba sinteza de colesterol in ficat, reducand astfel semnificativ nivelul de colesterol din sange.

Statinele sunt prescrise ca tratament hipolipemiant si preventiv pentru evenimentele cardio-vasculare acute, precum infarctul miocardic si AVC.

Efortul fizic si dieta zilnica trebuie continuate chiar si dupa introducerea tratamentului cu statine, pentru un efect optim al acestuia. Discutati cu medicul dumneavoastra despre efectele adverse si precautiile necesare atunci cand vine vorba de administrarea statinelor.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22282-statins
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/treatments/statins


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate