Septoplastia (Repararea deviatiei de sept)

Generalitati

Sus
Septoplastia (Repararea deviatiei de sept) Vezi galerie foto
Septul nazal este reprezentat de structura cuprinsa intre narine, care separa fosele nazale. Sprijina nasul si directioneaza fluxul de aer. Septul nazal este constituit in portiunea superioara dintr-un os mic, situat mai posterior si dintr-un cartilaj situat anterior.

Deviatia de sept apare cand cartilajul sau osul nu are o pozitie dreapta. Un sept incovoiat poate determina aparitia dispneei (respiratie dificila). Aceasta afectiune poate duce la dezvoltarea sforaitului si a apneei de somn (oprirea respiratiei pentru o scurta perioada in timpul somnului).


Septul poate fi deviat din nastere (congenital) sau ca urmare a unei lezari, ca de exemplu ruperea nasului. Se poate, de asemenea, incurba dintr-o parte in alta ca urmare a inaintarii in varsta. La majoritatea oamenilor, septul este deviat cateva grade. Septoplastia este necesara numai cand dispneea sau sforaitul nu se remediaza fara tratament chirurgical.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Tehnica chirurgicala
 3. Tratament postoperator
 4. Evolutie
 5. Complicatii
 6. Articole similare

Tehnica chirurgicala

Sus
Procedura chirurgicala prin care se indreapta septul este denumita septoplastie, rezectie submucoasa a septului sau reconstructie septala. Tratamentul chirurgical poate fi realizat impreuna cu alte procedee, realizate pentru tratamentul sinuzitei cronice (inflamatie pesistenta a sinusurilor), inflamatiei, sangerarilor sau pentru corectarea apneei de somn. Septoplastia mai poate fi realizata pentru a asigura accesul in fosele nazale, pentru a extirpa vegetatiile adenoide (polipii nazali).


Inaintea instituirii tratamentului chirurgical, medicul trebuie sa foloseasca un instrument mic, luminos (endoscop) pentru a verifica pasajul nazal din spatele deviatiei. In anumite cazuri, endoscopul poate fi folosit in timpul actului chirurgical. Se realizeaza anestezie locala sau generala cu o durata de 60-90 minute, care este efectuata intr-un centru chirurgical obisnuit.

Un strat extern de tesut moale numit mucoasa, captuseste septul si fosele nazale. Pentru a reface septul, chirurgul lucreaza prin narine, realizand o incizie pentru a separa mucoasa de cartilajul si osul situate dedesubt. Medicul excizeaza sau indreapta inclinatia cartilajului si apoi repune mucoasa peste cartilaj si os.

Tratament postoperator

Sus
Dupa efectuarea curei chirurgicale, pot fi plasate in narine o atela nazala sau tampoane, pentru a opri sangerarile si pentru a pastra septul drept pana la vindecare. Tampoanele vor fi pastrate pentru doua sau trei zile. Atela sau tampoanele prezinta un tub prin care se poate respira. De obicei se primesc instructiuni cum sa se ingrijeasca nasul pana la vindecare. De exemplu se recomanda sa nu se sufle nasul si sa se stranute cu gura deschisa, pentru a evita schimbarile de presiune.

Evolutie

Sus
Septoplastia este un procedeu chirurgical nazal obisnuit si majoritatea pacientilor se recupereaza bine.

Complicatii

Sus
Toate procedeele chirurgicale implica un risc redus de infectie sau sangerare. Suplimentar, septoplastia induce un risc mic al perforatiei septului. Perforatia rareori necesita tratament. Proecedee chirurgicale aditionale, sunt necesare daca perforatia cauzeaza disconfort sau dezvoltarea infectiei. Bacterii ca streptococii si stafilococii se intalnesc in mod normal la unii oameni. Pansarea nasului dupa tratamentul chirurgical la persoanele care au aceste bacterii, mareste riscul dezvoltarii sindromului de soc toxic.


Se recomanda apelarea imediata la consultul de specialitate, daca apare oricare dintre urmatoarele simptome:


-febra peste 38,3%C (101%F) sau mai mare
-cefalee
-varsaturi
-diaree
-eruptie cutanata asemanatoare arsurilor solare
-frisoane
-semne ale presiunii sanguine scazute, ca de exemplu ameteli sau lipotimii (senzatie de lesin).

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Cheagurile de sange Cheagurile de sange

  Generalitati Sangele circula prin vene si artere aprovizionand cu nutrienti celulele, pentru functionarea optima a acestora, si contribuind la eliminarea deseurilor rezultate in urma procesului metabolic. Atunci cand vasele de sange sunt deteriorate sau exista...citeste mai mult

 • Bronsita acuta Bronsita acuta

  Generalitati Bronsita acuta este o boala inflamatoare a cailor respiratorii caracterizata printr-un sindrom bronsic acut cu evolutie de scurta durata, nefiind insotit de modificari radiologice. Cand aceasta infectie apare, caile respiratorii se inflameaza producand...citeste mai mult

 • Stresul oxidativ Stresul oxidativ

  Generalitati Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru intre productia de oxigen reactiv si capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu usurinta prejudiciile rezultate. Toate formele de viata...citeste mai mult