Clickmed
programare rapida la medic

Specialistii estimeaza: Pana in 2030, aproximativ 11,1% din populatia Romaniei va suferi de diabet zaharat

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2013
Specialistii estimeaza: Pana in 2030, aproximativ 11,1% din populatia Romaniei va suferi de diabet zaharat

Aproximativ 800.000 de romani sufera in prezent de diabet zaharat, dintre care 115.000 sunt insulino-dependenti.

Anul 2013 marcheaza 10 ani de tratament cu insulina glargin in Romania.

Diabetul zaharat este a 5-a cauza de deces la nivel mondial, reducand in medie speranta de viata a persoanelor afectate cu 10%, comparativ cu persoanele sanatoase. Principala problema a persoanelor cu diabet zaharat este controlul glicemic, studiile observationale aratand ca doar o parte dintre pacienti reusesc sa atinga tintele HbA1c impuse de cei care ii trateaza, adica HbA1c < 7%. Se stie insa ca fiecare reducere cu 1 punct procentual a HbA1c scade riscul de complicatii macro si microvasculare, ce cresc riscul de deces al pacientului.

In Romania, peste 800.000 de persoane sufera de diabet zaharat, estimandu-se ca pana in 2030 numarul acestora va reprezenta aproape 11,1% din populatie. Aproximativ 115.000 de pacienti au inclusa in schema de tratament insulinoterapia.

„Obiectivul oricarui diabetolog este asigurarea unui management eficient al diabetului printr-un tratament usor, pe care pacientul sa-l poata respecta, evitand astfel posibilele complicatii. De multe ori pacientul devine propriul dusman, deoarece amana pe cat posibil trecerea la insulinoterapie, amanare ce afecteaza starea sa de sanatate. Din fericire, astazi avem la dispozitie un tratament care de 10 ani schimba istoria insulinoterapiei in Romania. Este vorba de insulina glargin, cea mai studiata insulina din lume. Peste 80.000 de pacienti au fost inclusi in studiile clinice cu insulina glargin, desfasurate in toata lumea. Cel mai recent este studiul ORIGIN, la care a participat si Romania. Din punct de vedere al numarului de pacienti inclusi in acest studiu (846 de pacienti), Romania s-a situat pe locul 1 in Europa si pe locul 3 la nivel mondial. Studiul a demonstrat siguranta cardiovasculara, oncologica si diabetologica si efectul neutru asupra riscului de cancer ale insulinei glargin”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedinte Onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si membru de onoare al Academiei Romane.

Peste 7 milioane de persoane cu diabet zaharat din 120 de tari se trateaza astazi cu insulina glargin, fiind cea mai prescrisa si studiata insulina din lume. Insulina glargin asigura controlul glicemic pe parcursul intregii zile, printr-o singura administrare la 24 de ore, avand risc scazut de hipoglicemie. in Romania, insulina glargin aniverseaza anul acesta 10 ani de la lansare.

„Insulina glargin a adus in primul rand facilitate in controlul glicemic, oferind pacientilor o mai buna calitate a vietii. Administrarea usoara printr-un anumit dispozitiv, o data pe zi, a condus la cresterea aderentei la tratament a persoanelor insulinodependente. in al doilea rand, a contribuit la diminuarea hipoglicemiilor la pacienti, in special a celor nocturne care erau adevarate cosmaruri pentru pacienti si familiile acestora. Avantajul terapeutic si cel farmacoeconomic, alaturi de siguranta dovedita in toti acesti ani, face din descoperirea insulinei glargin un moment istoric in diabetul zaharat. in plus, aceasta a permis sustinerea si dezvoltarea conceptului de „insulinizare bazala”, precum si intensificarea prin strategia bazal-plus si apoi bazal-bolus”, a completat Prof. Dr. Nicolae Hancu.

Potrivit datelor Federatiei Internationale de Diabet, numarul pacientilor cu diabet din toata lumea este de 371 de milioane. La fiecare 5 secunde o persoana este diagnosticata cu diabet si la fiecare 10 secunde o alta moare din cauza acestei afectiuni.

„Sanofi este o companie implicata in dezvoltarea insulinei inca din 1923. Productia de insulina glargin furnizata de platforma din Frankfurt asigura tratamentul a milioane de persoane cu diabet din intreaga lume. Cei 10 ani de tratament cu insulina glargin in Romania vor fi continuati prin aceeasi implicare in proiecte de educatie in managementul diabetului, ca de exemplu programul Facultatea de Excelenta in Insulinoterapie lansat anul trecut, ca si in dezvoltarea unor solutii inovatoare care sa asigure un management comprehensiv al diabetului, tip 360 grade”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi Romania.

Despre Divizia de Diabet Sanofi
Sanofi incearca sa ajute persoanele diagnosticate cu diabet in managementul acestuia prin furnizarea de solutii personalizate, inovatoare si integrate. Fiind atenta la nevoile pacientilor, compania dezvolta parteneriate pentru a le putea oferi terapii, servicii si dispozitive. Sanofi comercializeaza atat medicamente orale, cat si injectabile pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2 .

Despre Sanofi
Sanofi, lider mondial in productia de medicamente, descopera, dezvolta si distribuie solutii terapeutice pentru a imbunatati viata tuturor oamenilor. Sanofi detine atuuri importante in domeniul sanatatii si se bazeaza pe 7 platforme de crestere: solutii pentru diabet, vaccinuri de uz uman, produse inovatoare, boli rare, produse fara prescriptie medicala, piete emergente si sanatatea animalelor. Sanofi este cotata la bursele de valori din Paris (EURONEXT: SAN) si New York (NYSE: SNY).


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate