Reactia alergica la muraturi

Generalitati

Sus
Reactia alergica la muraturi

Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti.

Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Sensibilitatea la sulfit
  3. Alergia la mucegai
  4. Alte cauze posibile
  5. Teste si diagnostic
  6. Tratament si preventie
  7. Articole similare

Sensibilitatea la sulfit

Sus

Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente.

Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave, inclusiv socul anafilactic. Daca o persoana manifesta dificultati de respiratie insotite de umflarea gatului si puls slab dar rapid, este necesara asistenta medicala de urgenta.

Alergia la mucegai

Sus

Alergia la mucegai este o afectiune comuna si poate determina reactii dupa inhalarea porilor de mucegai transmisi prin aer sau dupa consumul alimentelor care au in componenta mucegai. Printre alimentele care pot contine mucegai se numara branza, ciupercile, smantana, carnea si pestele (afumate sau marinate) si fructele uscate.

Simptomele alergiei la mucegai pot fi wheezing, dificultati de respiratie, secretii nazale, mancarimi la nivelul ochilor si eruptii pe piele sau urticarie.

Alte cauze posibile

Sus

Castravetii si alte legume pot provoca sindromul de alergie orala. Majoritatea oamenilor insa, dezvolta acest sindorm doar ca reactie la legumele crude, care dupa ce sunt procesate nu mai reprezinta nici un pericol.

De asemenea, o persoana poate fi alergica si la aditivii alimentari utilizati in compozitia muraturilor, cum ar fi nitratii. Daca o persoana are o reactie alergica la gluten, trebuie sa evite muraturile care contin otet de malt.

Teste si diagnostic

Sus

Cand o persoana considera ca sufera de o alergie trebuie sa discute cu medicul, sa-i descrie simptomele si sa tina evidenta alimentelor care ar putea provoca o reactie alergica. Poate fi necesara realizarea de teste alergologice cutanate sau analize de sange.

In cazul testelor cutanate, pielea va fi intepata si se va introduce o cantitate mica de alergen subcutanat. Daca persoana este alergica, va dezvolta o eruptie cutanata.

In cazul analizelor de sange se va analiza prezenta anticorpilor si raspunsul organismului la un alergen. Sensiblilitatea la sulfit este de obicei diangosticata cu ajutorul unui test de provocare. Medicul alergolog va administra pacientului, treptat, doze de sulfiti pe o perioada de doua ore si va monitoriza cu atentie posibilele reactii.

Tratament si preventie

Sus

Pot fi recomandate antihistaminice sau alte medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, corticosteroizii nazali amelioreaza simptomele usoare ale unei reactii alergice la muraturi.

Daca o persoana are astm, medicul ar putea prescrie inhalatoare care vor contine bronhodilatatoare. In cazul in care exista riscul de anafilaxie sau soc alergic, este recomandat ca persoana sa aiba intotodeauna la indemana un injector cu epinefrina. Substanta se va injecta in coapsa de la primele semne (prietenii si familia ar trebui sa stie sa-l foloseasca, la nevoie).

Citeste si

Arhiva
  • Alergia la frig Alergia la frig

    Generalitati Alergia la temperaturile scazute sau la frig este caracterizata de roseata, mancarime, urticarie si inflamatie a pielii care a fost expusa la temperaturi joase. Persoanele care sufera de alergie la frig ar trebui sa evite atat temperaturile scazute...citeste mai mult

  • Urticariile Urticariile

    Generalitati Urticariile sunt afectiuni alergice caracterizate prin modificari la nivelul tegumentului, cu zone umflate, inrosite si pruriginoase (mancarimi). Pot afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusiv scalpul, buzele, palmele si talpile. Vindecarea se...citeste mai mult

  • Socul anafilactic - reactia alergica ce poate fi fatala Socul anafilactic - reactia alergica...

    Generalitati Socul anafilactic reprezinta scaderea brusca si persistenta a tensiunii arteriale datorata unei reactii alergice brutale si masive. Principala caracteristica a socului este timpul scurt de instalare, de ordinul minutelor - intre 10-30 minute de la...citeste mai mult