Clickmed
programare rapida la medic

Transplantul de mana

Actualizat la data de: 05 Martie 2024

Ce este transplantul de mana

Sus
Transplantul de mana

Transplantul de mana este o operatie de inlocuire a mainii sau a altei portiuni a membrului superior, cu o mana prelevata de la un donator. Transplantul de mana este de interes pentru pacientii ce au suferit o amputatie a mainii sau leziuni ireversibile.

Mainile sunt o portiune esentiala a corpului, fiind una dintre cele mai utilizate structuri zilnic. Datorita riscurilor procedurii, operatia de transplant de mana este inca realizata rar, fiind o controversa in comunitatea medico-chirurgicala.

Transplantul de mana se poate realiza si bilateral, daca este cazul si daca exista donatori compatibili.

Cuprins articol

  1. Ce este transplantul de mana
  2. Cand se realizeaza
  3. Inainte de procedura
  4. In timpul procedurii
  5. Dupa procedura
  6. Avantaje
  7. Riscuri si complicatii
  8. Recuperare si prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Cand se realizeaza

Sus

Pacientii ce ajung la aceasta interventie au istoric diferit si contexte variabile.

Frecvent, transplantul de mana este necesar pacientilor ce au suferit o amputatie de mana in urma unui traumatism, boli vasculare, sepsis sau arsuri grave. Desi multi pacienti aleg sa traiasca fara una dintre maini, la fel de multi au nevoie de ambele maini pentru a-si face treaba si pentru a lucra eficient.

Transplantul de mana se poate realiza si in cazul pacientilor cu defecte congenitale ce implica anormalitati sau absenta mainii.

Transplantul de mana nu este o procedura comuna, fiind raportate in jur de 150 de astfel de operatii in ultimii 20 de ani.

Inainte de procedura

Sus

Inainte de transplantul de mana, pacientii sunt consultati de catre mai multi medici si de catre un coordonator al transplantului.

Echipa de transplant va fi formata din medici chirurgi plasticieni, medic ortoped specializat in chirurgia mainii, medic specialist in chirurgia vasculara, anestezist si personal auxiliar. Acestia vor realiza teste pre-operatorii multiple, precum analize de sange complete si radiografii ale mainii.

Pacientii primesc si cateva consulturi psihologice inainte si dupa interventie, intrucat transplantul de mana poate avea impact puternic asupra starii psiho-emotionale.

Inainte de interventie, medicul va recomanda cateva precautii pentru a reduce riscul de complicatii.

Acesta va va oferi instructiuni precum:
• Renuntati la fumat.
• Ajustati dozele medicamentelor pe care le luati, conform indicatilor medicului
• Mergeti la fizioterapie conform recomandarilor
• Gestionati orice alta problema de sanatate asociata
• Evitati medicamentele fara prescriptie, alcoolul sau alte substante potential toxice

Odata ce transplantul este considerat posibil, pacientul este trecut pe o lista de asteptare. Donatorul cautat va trebui sa se potriveasca din punct de vedere al grupei de sange, a varstei, culorii pielii si alte caracteristici. Timpul in care va trebui sa asteptati pentru un donator este complet imprevizibil.

In timpul procedurii

Sus

Odata ce un donator devine disponibil si se poate preleva o mana, operatia survine imediat. Veti fi anesteziat total, astfel ca nu veti simti durere si nu va veti aminti nimic din timpul interventiei.

Medicul va pregati mana ce urmeaza sa fie transplantata, dupa care va va pregati pe dumneavoastra.

Intreaga procedura consta in conectarea tuturor structurilor dintre mana donatorului si antebratul pacientului: oase, tendoane, muschi, vase de sange, nervi, tesut subcutanat si piele. Desi pare simplu, toate aceste structuri necesita gesturi meticuloase iar operatia de transplant de mana poate dura pana la 24 de ore. La final, medicul va utiliza mici suruburi si placi pentru a izola oasele, suturi pentru a reuni celelalte structuri.

Dupa procedura

Sus

Dupa operatie veti fi mutat intr-un salon de recuperare, cel mai probabil in sectia de terapie intensiva, unde veti fi observat timp de cateva zile. Durata totala de spitalizare post-operatorie poate fi de pana la 2 saptamani. Medicii vor realiza teste imagistice si analize in acest timp, pentru a evalua rezultatul.

Functiile mainii vor fi de asemenea verificate regulat, ceea ce inseamna ca medicul va va ruga sa miscati cate un deget, sa faceti anumite miscari cu intreaga mana si sa ii spuneti daca simtiti atingerea lui.

Poate dura pana la cateva zile dupa operatie inainte sa va puteti misca degetele, acest lucru este normal. De asemenea, mana isi va relua functiile obisnuite, insa acestea vor fi usor alterate fata de mana dumneavoastra proprie. Majoritatea pacientilor relateaza ca isi pot folosi mana transplantata, insa mana lor proprie devine cea dominanta.

Echipa medicala va va explica tratamentul medicamentos pe care trebuie sa il urmati in continuare, cel mai important fiind cel imunosupresor.

Indiferent de transplant, toti pacientii ce trec printr-o astfel de interventie trebuie sa ia medicamente imunosupresoare pentru restul vietii. Acestea au rol esential in preventia reactiei de rejet, principala complicatie post-transplant.

Un fizioterapeut specializat in functiile mainii va va vedea dupa operatie si va va invata exercitii pe care le puteti face pentru a imbunatati functionalitatea.

Avantaje

Sus

Avantajele unui transplant de mana constau in imbunatatirea si reluarea de:
• Miscare a mainii
• Functionalitatea mainii pentru activitati zilnice
• Senzatiile simtite la nivelul mainii
• Incredere in sine si sentiment de autosuficienta; pacientii ajung sa nu mai depinda constant de cineva pentru activitati zilnice

Rata de succes a unei astfel de interventii este dificil de precizat, fiind o operatie relativ noua. Rata calculata pana in acest moment este de peste 90%.

Riscuri si complicatii

Sus

In ceea ce priveste dezavantajele acestei proceduri, cel mai mare risc este cel de rejet. Reactia de rejet apare atunci cand organismul nu accepta mana donatorului, sistemul imun se activeaza si lupta impotriva acestui corp strain. Din acest motiv, pacientii cu transplant sunt dependenti de medicamente imunosupresoare.

Complicatiile legate de interventia chirurgicala includ hemoragiile, infectiile, trombozele si esecul transplantului din motive anatomice. Efectele estetice neplacute pot fi de asemenea considerate un risc, existand variatii ale culorii si texturii pielii.

Tratamentul imunosupresor are, la randul sau, efecte adverse numeroase :
• Fatigabilitate
• Dureri de cap
• Hipertensiune arteriala
• Greata si varsaturi
• Indigestie
• Risc mare de infectii

De cele mai multe ori insa, beneficiile interventiei depasesc riscurile. Pacientii care aleg sa isi faca aceasta interventie sunt informati cu privire la complicatii, iar acestia impreuna cu echipa medicala lucreaza pentru a lua cea mai buna decizie.

Recuperare si prognostic

Sus

Timpul de recuperare variaza de la pacient la pacient, in urma unui transplant de mana. Veti observa cum locul in care s-au facut inciziile la piele se vindeca in primele saptamani dupa operatie.

Vindecarea si fuziunea completa osoasa poate dura pana la 6-8 saptamani. Pentru a promova vindecarea rapida si eficienta, medicul va va recomanda programe speciale de fizioterapie si terapie ocupationala. Cu ajutorul acestora va puteti recapata forta si abilitatile motorii ale mainii.

Prognosticul pacientilor este in general bun, singurele complicatii ulterioare fiind cele date de tratamentul imunosupresor. Pentru a preveni acest lucru, veti merge la consulturi regulate in care medicul ajusteaza dozele acestor medicamente si va evalueaza starea de sanatate.

Concluzie

Sus

Transplantul de mana este o interventie chirurgicala complexa si indelungata, fiind o operatie relativ noua in domeniul medico-chirurgical. Aceasta aduce insa numeroase beneficii si imbunatateste calitatea vietii pacientilor care au indicatie pentru acest transplant. Cu ajutorul observatiei eficiente si atente, recuperarea si prognosticul pacientului sunt favorabile.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hand-transplant/about/pac-20394334
https://www.uclahealth.org/medical-services/transplants/hand-transplant/hand-transplant-procedure
https://my.clevelandclinic.org/health/procedures/hand-transplant


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate