Clickmed
programare rapida la medic

Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este fierul

Sus
Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului

Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru crestere si dezvoltare. Corpul nostru foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. De asemenea, corpul are nevoie si de fier pentru a produce anumiti hormoni.

Cantitatea de fier de care avem nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex si tipul de dieta. Vegetarienii care nu mananca carne, carne de pasare sau fructe de mare au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier deoarece organismul nu absoarbe fierul nonhem in alimentele vegetale, precum si fierul hem in alimentele de origine animala.

Cuprins articol

  1. Ce este fierul
  2. Ce este deficitul de fier si cum se manifesta
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Factorii ce declanseaza anemia de fier
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Complicatii
  10. Concluzii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Ce este deficitul de fier si cum se manifesta

Sus

Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie - o afectiune in care sangele nu are celule rosii sanatoase adecvate. Celulele rosii transporta oxigen catre tesuturile corpului. Fara suficient fier, corpul nu poate produce suficienta substanta in celulele rosii din sange care sa le permita sa transporte oxigen (hemoglobina).
Ca urmare, anemia cu deficit de fier poate determina o stare de oboseala si cu respiratia scurta.

Semne si simptome

Sus

Semnele si simptomele anemiei prin deficit de fier pot include:
• Stare de oboseala extrema
• Slabiciune
• Piele palida
• Dureri in piept, batai rapide ale inimii sau dificultati de respiratie
• Dureri de cap, ameteli
• Mainile si picioarele reci
• Inflamatie sau durere a limbii
• Unghii fragile
• Pofte neobisnuite de substante nenutritive, cum ar fi gheata, murdaria sau amidonul
• Pofta de mancare, in special la sugari si copii cu anemie feripriva

Cauze

Sus

Anemia prin deficit de fier poate fi cauzata de:
• Diete sarace in fier. Un copil primeste fier din alimente in dieta sa. Dar, doar o cantitate mica de fier din alimente este absorbita efectiv de organism.
• Nou-nascutii la termen, nascuti din mame sanatoase, au fier pe care il primesc in ultimele 3 luni de sarcina.
• Copiii mamelor cu anemie sau alte probleme de sanatate ar putea sa nu aiba suficient fier depozitat. Iar sugarii nascuti devreme pot sa nu primeasca suficient fier.
• La varsta de 4 pana la 6 luni, fierul stocat in timpul sarcinii este la un nivel scazut. Si mai mult fier este folosit pe masura ce copilul creste.
• Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda sa va hraniti copilul numai cu lapte matern in primele 6 luni. Dar laptele matern nu are mult fier, astfel incat bebelusii care sunt alaptati doar la san ar putea sa nu aiba suficient fier.
• Sugarii mai mari si copiii mici pot sa nu primeasca suficient fier din dieta lor.
• Modificari ale corpului. Atunci cand organismul trece printr-o perioada de crestere, are nevoie de mai mult fier pentru a produce mai multe globule rosii.
• Probleme ale tractului gastrointestinal. Absorbtia slaba a fierului este frecventa dupa unele forme de interventii chirurgicale gastrointestinale. Cand mananci alimente care contin fier, cea mai mare parte a fierului este absorbita in intestinul subtire superior. Orice anomalii ale tractului gastrointestinal ar putea altera absorbtia fierului si ar putea cauza anemie feripriva.
• Pierderi de sange. Pierderea de sange poate determina o scadere a fierului. Sursele de pierdere de sange pot include sangerare gastrointestinala, sangerare menstruala sau leziuni.

Factorii ce declanseaza anemia de fier

Sus

Aceste grupuri de persoane pot avea un risc crescut de anemie cu deficit de fier:

• Sugari si copii. Sugarii, in special cei cu greutate mica la nastere sau nascuti prematur, care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din laptele artificial pot fi expusi riscului de deficienta de fier.

Copiii au nevoie de fier suplimentar in timpul perioadelor de crestere. Daca copilul dumneavoastra nu mananca o dieta sanatoasa si variata, el sau ea poate fi expus riscului de anemie.

• Vegetarieni. Persoanele care nu mananca carne pot avea un risc mai mare de anemie feripriva daca nu mananca alte alimente bogate in fier.

Diagnostic

Sus

In cele mai multe cazuri, anemia este diagnosticata cu simple analize de sange. Depistarea de rutina a anemiei se face deoarece anemia este frecventa la copii si adesea nu prezinta simptome.

Screening-ul ar trebui sa includa si o evaluare a riscurilor. Acesta este un grup de intrebari pentru a gasi factori de risc pentru anemie cu deficit de fier.

Factorii de risc includ probleme de hranire, crestere slaba si nevoi speciale de asistenta medicala.
• Daca nivelul hemoglobinei este scazut, se fac mai multe analize de sange.
• Daca copilul are un factor de risc la orice varsta, se fac analize de sange.
• Testele de sange pentru anemie pot fi facute si in timpul examenului fizic de rutina sau al controalelor la copiii de orice varsta.

Majoritatea anemiei la copii sunt diagnosticate prin urmatoarele teste de sange:

Hemoglobina si hematocritul. Acesta este adesea primul test de screening pentru anemie la copii. Masoara cantitatea de hemoglobina si globule rosii din sange.
• Hemoleucograma completa. O hemoleucograma completa verifica globulele rosii si albe din sange, celulele care coaguleaza sangele (trombocite) si, uneori, globulele rosii tinere (reticulocite). Include hemoglobina si hematocritul si mai multe detalii despre celulele rosii din sange.
• Frotiu periferic. O proba mica de sange este examinata la microscop. Celulele sanguine sunt verificate pentru a vedea daca arata normal sau nu.
• Studii de fier. Se pot face teste de sange pentru a masura cantitatea de fier din corpul copilului dumneavoastra.

Tratament

Sus

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. Va depinde si de cat de grava este starea.

Pentru a preveni anemia cu deficit de fier, se fac urmatoarele recomandari:
• Incepand cu varsta de 4 luni, sugarii care sunt doar alaptati sau partial alaptati ar trebui sa li se administreze un supliment zilnic de fier pana cand incep sa manance alimente bogate in fier.
• Sugarii care sunt hraniti cu formula nu au nevoie de suplimente de fier. Formula are adaugat fier. Laptele integral nu trebuie administrat sugarilor cu varsta mai mica de 12 luni.
• Sugarii si copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani ar trebui sa aiba alimente bogate in fier. Acestea includ cereale care au adaugat fier, carne rosie si legume cu fier. Fructele cu vitamina C sunt de asemenea importante.

Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul. Pentru a trata anemia cu deficit de fier, medicul poate recomanda suplimente de fier si tratarea cauzei de baza a deficitului de fier, daca este necesar.

Fierul este disponibil si sub forma lichida pentru sugari si copii. Pentru a imbunatati sansele ca organismul dumneavoastra sa absoarba fierul este indicat a se administra concomitant cu vitamina C pentru a se asigura o buna absorbtie a fierului.

Preventie

Sus

Pentru a preveni aparitia anemiei feriprive la sugari, hraniti bebelusul cu lapte matern sau cu lapte preparat cu fier pentru primul an.

Laptele de vaca nu este o sursa buna de fier pentru bebelusi si nu este recomandat copiilor sub 1 an. Dupa varsta de 6 luni, incepeti sa hraniti bebelusul cu cereale fortificate cu fier sau cu carne piure de cel putin doua ori pe zi pentru a creste aportul de fier.

Dupa un an, asigurati-va ca copiii nu beau mai mult de 600 ml de lapte pe zi. Prea mult lapte ia adesea locul altor alimente, inclusiv celor care sunt bogate in fier.

Complicatii

Sus

Anemia usoara cu deficit de fier, de obicei, nu provoaca complicatii. Cu toate acestea, netratata, anemia cu deficit de fier poate deveni severa si poate duce la probleme de sanatate, inclusiv probleme de crestere.

La sugari si copii, deficitul sever de fier poate duce la anemie, precum si la intarzierea cresterii si dezvoltarii. In plus, anemia cu deficit de fier este asociata cu o susceptibilitate crescuta la infectii.

Concluzii

Sus

Anemia prin deficit de fier inseamna ca nu exista suficient fier in sange. Fierul este necesar pentru hemoglobina.
Numai sugarilor alaptati trebuie sa li se administreze fier incepand cu varsta de 4 luni.
Cand sugarii au varsta de 12 luni, acestia ar trebui sa fie testati pentru anemie feripriva.
Suplimentul de fier si alimentele bogate in fier sunt folosite pentru a trata anemia feripriva.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22824-iron-deficiency-anemia


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate