Hiperuricemia

Generalitati

Sus
Hiperuricemia

Hiperuricemiile sunt definite prin valori ale acidului uric peste 7 mg/dl la barbati sau 6 mg/dl la femei. Ele apar in numeroase situatii, dintre care cea mai cunoscuta este guta, o afectiune caracterizata prin episoade repetate de inflamatie dureroasa a articulatiilor, datorita depunerii de cristale de acid uric.

Acidul uric creste insa si in alte circumstante: boli cardiovasculare, obezitate,insuficienta renala, consum de alcool, excese alimentare (in special carne rosie si organe), diabet zaharat dezechilibrat, sindrom metabolic, tratament cu diuretice etc. Din acest motiv, interpretarea valorii crescute a acidului uric trebuie facuta de catre medic, cunoscand caracteristicile individuale ale persoanei: afectiuni, tratamente, regim alimentar etc.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratament
  3. Regim alimentar
  4. Articole similare

Tratament

Sus

Tratamentul afectiunilor metabolice, inclusiv al hiperuricemiilor, porneste intotdeauna de la o evaluare care merge dincolo de simpla constatare a unei analize in afara limitelor normale. Astfel, constatarea unei hiperuricemii poate sa nu fie urmata de nicio masura specifica, daca se previzioneaza o revenire la normal (de exemplu, in cazul diabetului zaharat dezechilibrat), sau sa necesite un tratament pe termen lung (daca este vorba despre guta). Desigur, daca exista manifestari clinice (articulare, renale), atunci medicul specialist (reumatolog, nefrolog) va recomanda masurile specifice fiecarei probleme.

In toate cazurile, daca s-a stabilit ca este necesar un tratament pe termen lung pentru scaderea acidul uric (dincolo de tratamentul bolii care a determinat aceasta crestere, dupa caz), atunci el se refera la doua masuri: regimul alimentar si medicamentele.

Regim alimentar

Sus

Regimul alimentar in hiperuricemii si guta (impropriu zis “dieta pentru guta”) cuprinde mai multe tipuri de masuri. O masura specifica este reducerea consumului de “purine”, materie prima pentru acidul uric, prezenta in proportii mari in organe, extracte de carne (conserve), drojdia de bere, fructe de mare si anumiti pesti (sardine, herring, mackerel, hamsii). Alimentele de origine vegetala cu continut inalt de purine (ciuperci, spanac, mazare, fasole etc.) nu au dovedit o asociere cu riscul de guta.

Dintre bauturile alcoolice, vinul consumat moderat pare a fi protectiv, in timp ce berea si bauturile tari trebuie evitate.

La fel de important, hiperuricemia se asociaza cu rezistenta la insulina si cu bolile cardiovasculare, motiv pentru care toate masurile ce au ca scop scaderea in greutate si masurile impotriva aterosclerozei (in mod particular reducerea consumului de grasimi saturate si trans) sunt indicate in hiperuricemie. Reducerea grasimilor contribuie si in mod direct la o mai buna eliminare a acidului uric.

In acelasi timp, se recomanda o buna hidratare, si consumul unor alimente care au dovedit, in cercetari, proprietati benefice: lactatele degresate, alimentele bogate in vitamina C. Toate aceste masuri trebuie sa se incadreze in ceea ce se numeste, in mod larg, alimentatie sanatoasa, dar cu particularizari pe care este bine sa le discutati cu un medic (medic de familie, eventual diabetolog-nutritionist/reumatolog/nefrolog, in functie de problemele concomitente).

Societatea Britanica de Reumatologie recomanda oficial ca persoanele cu guta sa nu apeleze la remedii naturiste (“herbal remedies”) fara consultatie medicala.

De asemenea, daca exista o recomandare pentru medicamente (allopurinol), tratamentul trebuie urmat si reevaluat periodic (in functie nu doar de acidul uric, ci si de alti parametric: creatinina, varsta, greutate etc.).

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist
Diabet zaharat, Nutritie, Boli Metabolice
Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca
Mail: dr_adicopcea@yahoo.com
Tel. 0721.24.22.89
www.nutritionistcluj.ro

Citeste si

Arhiva
  • Afectiunile cardiovasculare si Ayurveda Afectiunile cardiovasculare si Ayurveda

    O treime din numarul total de decese la nivel mondial este cauzat de bolile cardiovasculare, care constituie astfel principala cauza de deces pe plan mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista peste 300 de factori de risc asociati cu bolile...citeste mai mult

  • Guta - simptome, cauze si tratament Guta - simptome, cauze si tratament

    Generalitati Guta este o afectiune complexa, care se poate intalni atat la femei, cat si la barbati. Cu toate acestea, barbatii sunt mult mai expusi riscului de a suferi de guta comparativ cu femeile, ele fiind supuse acestui risc abia dupa menopauza. Guta este un...citeste mai mult

  • Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Analize biochimice - analiza...

    Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Servicii specializate
+1
Vezi toate serviciile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK