Artrita gutoasa


Generalitati

Sus
Artrita gutoasa

Termenul de artita se refera la peste 100 de tipuri diferite de boli reumatice. Artrita gutoasa este denumirea pentru aproximativ 5% dintre toate cazurile de artrita.

Artrita gutoasa este o boala inflamatorie care apare atunci cand excesul de acid uric (produs rezidual al corpului), care circula in sange, este depozitat sub forma de cristale de urati de sodiu in anumite articulatii.

Cauze

Sus

Excesul de acid uric poate fi cauzat de factori genetici sau boli renale. Conditia poate fi agravata de anumite medicamente, cum ar fi diureticele, dozele mici de aspirina, consumul de alcool sau alimentele bogate in purine (care sunt descompuse in acid uric). Probabilitatile de a dezvolta artrita gutoasa creste in cazul persoanelor supraponderale, care fac exces de alcool, mananca prea multa carne si peste - alimente bogate in purine.

Alti factori care pot creste riscul manifestarii artritei gutoase sunt: hipertensiunea arteriala netratata, diabetul zaharat, hiperlipidemia si arteroscleroza.

In cazul in care in familie, exista deja persoane care au aceasta boala, creste si predispozitia unei persoane de a fi diagnosticata cu afectiunea.

Simptome

Sus

Artrita gutoasa este rareori intalnita la copii si adulti tineri. Barbatii sunt mult mai susceptibili de a dezvolta artrita gutoasa, comparativ cu femeile. Conditia este caracterizata de durere accentuata si ascutita. De obicei afecteaza cel mai frecvent degetul cel mare al mainii, dar poate fi localizata si la nivelul piciorului, gleznelor, genunchilor, incheieturilor, cotului sau la orice deget de la mana sau picioare.

Etapele evolutiei artritei gutoase sunt:

- Hiperuricemia asiptomatica - In aceasta etapa, de obicei nu este necesar tratamentul, bolnavul are crescute nivelurile de acid uric din sange, dar nu sunt prezente alte simptome.

- Guta sau artrita gutoasa acuta - Hiperuricemia a provocat formarea de depozite de cristale de acid uric in spatiile articulatiilor si apar simptomele specifice bolii. Este posibil sa apara inflamatia burselor, fapt ce va determina durerea, sensibilizarea si umflarea articulatiilor.

- Intervalele intercritice - Aceste faze sunt intalnite intre episoadele acute de artita gutoasa, iar bolnavul nu manifesta niciun simptom.

- Guta cronica sau tophaceous - Cristalele de acid uric s-au depozitat in diferite tesuturi moi, atat in zona articulatiilor, cat si in alte parti ale corpului.

Diagnostic

Sus

Medicul va stabili diagnosticul pe baza simptomatologiei manifestata de pacient, a examenului fizic si prin analiza nivelului de acid uric din sange. Un alt test pentru depistarea bolii ar putea fi analiza lichidului articulatiilor, in cadrul caruia medicul extrage cu ajutorul unui ac, lichid din articulatia afectata. In urma analizei la microscop se poate stabili daca lichidul contine cristale de urati.

Tratament

Sus

Tratamentul implica utilizarea de medicamente care au rolul de a stabiliza nivelul de acid uric si care vor ameliora durerea si inflamatia acuta. Poate fi necesar tratamentul cu corticosteroizi sau antiinflamatoare.

Prin acest tip de terapie pot fi controlate si prevenite eventualele episoade de artrita gutoasa. Se va evita consumul de alcool si se va mentine o greutate optima. Odihna este foarte importanta in timpul crizelor dureroase.

Din dieta se vor exclude: carnea, fructele de mare si berea.
10937 vizualizari, 31 Ianuarie 2013

Citeste si

Arhiva
  • Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen) Analize biochimice - analiza...

    Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine...citeste mai mult

  • Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice, etc.) Mic dictionar de analize medicale,...

    Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele -...citeste mai mult

  • Adevar si mit despre guta Adevar si mit despre guta

    Generalitati Guta este o conditie dureroasa care apare atunci cand acidul uric produs de organism este depozitat sub forma de cristale in articulatii si/sau tesuturile moi. Aflate in articulatii, aceste cristale de acid uric provoaca artrita inflamatorie, care la...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK