Testeaza-ti nivelul fierului si afla daca ai anemie

Publicat la data de: 27 Aprilie 2018 | Actualizat la data de: 27 Aprilie 2018
Testeaza-ti nivelul fierului si afla daca ai anemie

Fierul, oligoelement prezent in toate celulele organismului uman, este indispensabil bunei functionari a acestuia si influenteaza multe procese metabolice.

Cel mai important rol al sau este acela de a-i asigura hemoglobinei capacitatea de a purta oxigenul de la plamani catre restul organelor. in plus, fierul ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul.

Cand nivelul de fier in organism este scazut – situatie medical numita carenta de fier – apar semnele anemiei, care, in sine, nu este chiar o boala, ci un simptom pentru disfunctionalitati in organism.

Practic este semnalul de alarma care atrage atentia asupra unor posibile afectiuni ce pot aparea daca deficienta de fier este ignorata si care pot fi realmente severe. in fond, anemia face ca oxigenul sa ajunga mai greu la tesuturi.

Simptomele scaderii nivelului de fier din organism nu apar de la debutul declinului, ci abia atunci cand se ajunge la anemie.

In acest stadiu apar starile de oboseala exagerata (fara sa existe motive reale), inflamarea limbii, paloarea fetei, temperatura variabila a corpului si iritabilitate, scaderea performantelor fizice si intelectuale (la scoala sau la locul de munca). Deficienta de fier se manifesta in trei stadii, cu grade diferite de severitate.

In primul stadiu este vorba despre o deficienta usoara a fierului stocat. in cazul acesta, nivelul de feritina este sub 30 micro g/l.

In cel de-al doilea stadiu deficienta devine usoara spre moderata, celulele neprimind suficient fier, si nici rezervele din ficat si splina nu se pot mobiliza repede.

Saturatia de transferina (celalalt compus in care este depozitat fierul intracelular) este in acest stadiu sub 20%. Cel de-al treilea stadiu al deficientei de fier este cel mai grav, in care valorile hemoglobinei sunt sub 10g/dl, caz in care anemia poate fi considerata severa.

Simptomele sunt mai dramatice si includ tulburari de somn, migrene, oboseala, caderea parului si ruperea unghiilor devenite friabile. in aceste conditii, sistemul imunitar este aproape prabusit.

Cauzele deficientei de fier se regasesc in alimentatia saraca in acest mineral, asta incluzand atat malnutritia, cat si stilurile de viata vegetarian sau vegan dar si afectiuni caracterizate de o productie redusa de acid gastric (ulcer gastric, ulcer intestinal, probleme ale mucoasei membranei intestinale, unele tratamente si interventii).

Grupurile vulnerabile la carenta de fier sunt copiii (ca urmare a cresterii rapide), adolescentele (prin menstruatie se poate pierde mult fier), gravidele (din cauza creterii volumului de sange care provoaca o diminuare a cantitaii de globule roii), donatorii de sange si vegetarienii.

Pentru a afla daca nivelul fierului in organism este unul optim, cea mai simpla metoda este o testare efectuata la domiciliu, cu Kitul Veroval pentru autotestarea carentei de fier. Utilizand acest kit puteti determina in mod sigur si rapid daca simptomele mai sus mentionate sunt cauzate de o deficienta a fierului.

Tot ce aveti nevoie este o picatura de sange si zece minute din timpul dumneavoastra. Testul - a carui acuratete depaseste 95% - poate fi comandat si online, aici.

Daca femeile sunt expuse carentei de fier din cauza faptului ca il elimina in fiecare luna sau nu au suficiente depozite pentru volumul de sange crescut din timpul sarcinii, la polul opus se afla barbatii. In cazul acestora – in special dupa varsta de 40 de ani – exista riscul de hemocromatoza, adica un exces de fier in sange, la fel de periculos ca si deficitul.

Boala poate aparea ca urmare a faptului ca organismul retine si depoziteaza lent fierul in maduva osoasa, rinichi, ficat, pancreas, tiroida si inima.
Daca vreti sa stiti cum stati cu nivelul de fier din sange, comandati kitul Veroval.Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
  • Deficitul de vitamina D, asociata cu riscul de anemie la copii Deficitul de vitamina D, asociata cu...

    Generalitati Riscul de anemie la copii se poate dubla in conditiile deficientei in vitamina D, concluzioneaza un studiu amplu desfasurat de cercetatorii Universitatii John Hopkins din Maryland, SUA. Oamenii de stiinta aproximeaza ca circa 20% dintre copiii...citeste mai mult