Regim alimentar dupa scoaterea fierii (colecistectomia)


Generalitati

Sus
Regim alimentar dupa scoaterea fierii (colecistectomia)

Scoaterea fierii este urmare de multe ori de probleme, pe care medicii le numesc “sindrom postcolecistectomie”; cele mai frecvente simptome sunt durerile in dreapta sub coaste, greata, gust amar, episoade de diaree, arsuri pe piept. Lipsa fierii ingreuneaza digestia, iar fierea o poate lua inapoi trecand in stomac, esofag si apoi cavitatea bucala.

Ce alimente trebuiesc evitate?

Sus

In principiu, bolnavul care a fost operat de fiere, suporta mai greu urmatoarele alimente:
- Supe si ciorbe grase sau condimentate;
- Afumaturi;
- Salata de vinete, boeuf;
- Fasole, varza, sarmale, muraturi;
- Maioneze;
- Bauturi alcoolice tari sau gazoase;
- Ciocolata, cacao;
- Tocanite prajite;
- Ciorba de burta;
- Tocaturi (chiftelute, mici, carnati);
- Prajeli (oua, carne, ceapa, cartofi);
- Condimente, ceapa, usturoiul;
- Mezeluri grase;
- Smantana, unt, lapte gras, branzeturi grase;
- Grasimi de orice fel (porc, rata, gasca, oaie);
- Prajituri cu frisca sau oua.

Cat timp trebuie sa se tina regimul alimentar?

Sus

In principiu neplacerile dupa scoaterea fierii pot sa dureze mai multi ani, pana cand organismul se “obisnuieste” cu lipsa fierii. De aceea, regimul alimentar se tine in perioadele cu simptome, dar grasimile de orice fel ar trebui evitate permanent, putand oricand se declanseze o criza dureroasa insotita de varsaturi.
Orice persoana care are fierea scoasa, trebuie sa tina acelasi regim?

Regimul alimentar la persoanelor operate de fiere trebuie sa fie personalizat, ca in orice boala, iar aceasta personalizare nu se poate face decat stiind direct pacientul, cu.. bunele si relele lui (medicale).

In cazul persoanelor operate de fiere, regimul de mai sus este teoretic, uneori pacientul poate observa daca:
- suporta unele dintre alimentele contraindicate;
- nu suporta unele dintre alimentele care nu figureaza in lista de mai sus;
- in anumite perioade suporta unele alimente, iar altadata nu le suporta.

In functie de acestea, fiecare dintre dvs poate sa isi faca propriul regim alimentar personalizat.

Ce poate sa manance o persoana cu fierea scoasa?

Sus

Teoretic, sunt suportate urmatoarele alimente:
1. Supe si ciorbe de legume sau carne slaba;
2. Carne fiarta (rasol) sau fripta;
3. Carne slaba (pui, vita);
4. Lapte slab si branzeturi slabe;
5. Fructe si legume crude (salate);
6. Prajituri cu fructe (tarte);
7. Apa plata sau slab mineralizata;
8. Sare in cantitate normala - daca nu are si alte boli sau contraindicatii;
9. Tocanite fara ceapa sau cu ceapa fiarta;
10. Piureuri de cartofi, legume;
11. Legume fierte sau fripte.

Daca am probleme dupa scoaterea fierii, cui trebuie sa cer sfatul?

Sus

Daca problemele apar in zilele / lunile de dupa operatie, sfatul trebuie cerut medicului care v-a operat
Daca probleme sunt mai vechi de cateva luni, puteti apela la un medic de familie, internist sau gastroenterolog, dar ATENTIE: acest tip de probleme se rezolva extrem de greu, in luni sau ani de zile, cel mai important fiind deseori regimul alimentar.

Care sunt consecintele nerespectarii regimului alimentar daca ai fost operat de fiere?

Sus

Nerespectarea regimului alimentar la un bolnav care a fost operat de fiere, nu da efecte grave (imbolnavirea ficatului de exemplu), dar frecvent poate sa apara:
- Durere in dreapta saub coaste;
- Greata;
- Gust amar;
- Diaree;
- Uneori icter;
- Scaderea poftei de mancare.

Sursa: DespreBoli.ro
Autor: Dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic primar gastroeneterolog
Institutul Clinic Fundeni




118732 vizualizari, 30 Septembrie 2009

Citeste si

Arhiva
  • Anemia feripriva (prin carenta de fier) Anemia feripriva (prin carenta de fier)

    Generalitati Anemia feripriva apare atunci cand corpul nu detine destul fier. Organismul necesita fier pentru a produce hemoglobina. Hemoblobina este o substanta care se afla in eritrocite (globulele rosii) care transporta oxigen de la plamani la toate celulele...citeste mai mult

  • Alimente bogate in fier Alimente bogate in fier

    Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire...citeste mai mult

  • Probiotice pentru sanatatea digestiei Probiotice pentru sanatatea digestiei

    Generalitati Legatura dintre probiotice si sanatatea noastra nu mai este de mult o noutate pentru gastroenterologi. „Tratamentul” cu probiotice poate fi util in multe din bolile tractului digestiv. Zecile de miliarde de bacterii vii –...citeste mai mult