Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Publicat la data de: 15 Septembrie 2011 | Actualizat la data de: 21 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati

Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati
  3. Citeste pe aceeasi tema

Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati

Sus

Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati:

legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi).

alimentele bogate in proteine - treapta urmatoare presupune consumul de alimente bogate in proteine, a caror proportie variaza, de asemenea. Multi oameni considera ca proteinele ajuta la instalarea senzatiei de satietate pe termen lung, comparativ cu alte alimente.

Grupurile urmatoare de produse alimentare sunt prezentate aleator si pot fi clasificate in functie de necesitatile fiecarui individ:

- fructe cu un continut scazut de zahar - majoritatea persoanelor care inregistreaza dezechilibre ale glucozei din sange, servesc intre una si trei portii de fructe cu continut redus de zahar. Se vor evita sucurile de fructe care nu contin fibre si o parte din substantele nutritive ale fructelor intregi, care pot ridica si mai mult nivelul de glucoza din sange.

- nuci si seminte - acestea contin multe substante nutritive si pot inlocui alimentele bogate in amidon. Semintele pot fi utilizate in compozitia a diverse produse de patiserie. Semintele de in se numara printre cele mai sanatoase, au o cantitate mica de glucide si pot fi utilizate inclusiv pentru coacere.Combinatia de proteine si grasimi sanatoase le transforma in surse sanatoase de carbohidrati, iar la aceasta se adauga chiar si un nivel mai ridicat de substante nutritive comparativ cu fibrele care contin amidon, cum ar fi graul.


- grasimile - desi se presupune ca un nivel scazut de carbohidrati implica cresterea nivelului de grasimi, aceasta conceptie este gresita, intrucat dietele sarace in carbohidrati sunt bogate in grasimi saturate. Grasimile monosaturate - in mod special uleiul de masline este o sursa de grasimi importanta pentru organism, alaturi de acizii grasi omega-3 aflati in pestele gras.

- lactatele - cantitatea de lactate consumata va fi partial determinata de sensibilitatea la carbohidrati. Laptele are un continut destul de redus de zahar, dar acesta se descompune mai incet decat alte zaharuri, astfel incat este tolerat bine de majoritatea oamenilor. Produsele lactate care nu contin zer au mai putin zahar. In cazul in care nu se prefera produsele lactate, cantitatea de calciu va fi furnizata origanismului din alte surse.

- leguminoasele - fasolea boabe si alte leguminoase cum ar fi lintea si mazarea, au un nivel ridicat de carbohidrati care sunt digerati lent sau nu sunt digerati deloc in intestinul subtire. Prin urmare, utilizate cu moderatie, acestea sunt alegeri excelente pentru persoanele care nu proceseaza bine zaharul.

- cerealele integrale - orezul brun si orzul ar putea fi optiunile ideale pentru persoanele care prefera alimentele cu un nivel scazut de carbohidrati. In plus contin o cantitate mai mica de amidon decat cerealele rafinate si faina. O portie de cereale integrale reprezinta aproximativ jumatate de cana. Pastele din cereale integrale trebuie gatite al dente (usor tari dupa fierbere), intrucat cu cat sunt mai gatite mai mult timp, cu atat acestea se descompun mai repede.

- produsele zaharoase si cele cu amidon - in varful piramidei alimentelor recomandate pentru persoanele al caror organismul nu proceseaza corect zaharul, se afla produsele alimentare care sunt convertite rapid in glucoza.
Acestea includ:
→ dulciurile sau bauturile dulci (bomboane, bauturi racoritoare etc.);
→ alimentele care au in compozitie o cantitate mare de faina (prajituri, biscuiti etc.);
→ sucuri din fructe;
→ fructe cu un continut ridicat de zahar (fructe uscate, tropicale);
→ condimente (sos barbecue, ketchup, sosuri pentru salate etc.).


Citeste si

Arhiva
  • Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame Alimente care iti ofera satietate si...

    Generalitati Succesul sau esecul in incercarea de a renunta la kilogramele in plus tine de cunostintele tale despre alimentele satioase si cele care iti provoaca foame. Alimentele bogate in fibre, proteine si apa iti asigura senzatia de satietate, in timp ce...citeste mai mult

  • Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi? Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?

    Generalitati Toti oamenii isi doresc sa arda grasimile in plus pentru a pierde in greutate, pentru a-si remodela corpul, pentru a avea o viata sanatoasa sau in scopuri sportive. Tonifierea feselelor, indepartarea celulitei, intarirea muschilor abdominali, toate...citeste mai mult

  • Piramida alimentatiei Piramida alimentatiei

    La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca...citeste mai mult