Clickmed
programare rapida la medic

Zmeur (rubus idaeus)

Zmeurul face parte din familia Rosaceae si este specific zonelor de clima temperata. In tara noastra creste ca flora spontana, preferand locuri umbroase, adancuri si luminisuri de padure, coaste stancoase, tufisuri dese, taieturi de fag si brad, din zone deluroase si montane, pana la altitudini de 2000 m.

De asemenea este si cultivat in tara noastra pentru fructele sale, in gradini sau plantatii intensive. Zmeurul este un arbust cu lastari taratori, prevazuti cu ghimpi drepti asemanatori unor ace, tulpinile sale sunt arcuite la varfuri, simple sau ramificate, ajung pana la 2 m lungime.

Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintate pe margini, verzi pe fata superioara, albicioase pe cea inferioara, datorita faptului ca sunt acoperite cu perisori. Florile sunt mici, albe, cu 5 petale, sunt grupate in raceme. Inflorirea are loc in lunile mai-iulie. fructele se numesc zmeura si sunt polidrupe rosii, suculente, aromate, dulci-acrisoare.

Alte utilizari: din zmeura se extrage xilitolul, care este un indulcitor artificial folosit mai ales in tratarea si prevenirea cariilor dentare, fructele sunt prelucrate pentru obtinerea de dulceturi si gemuri.

In fitoterapie sunt utilizati mugurii, frunzele tinere si fructele. Frunzele tinere se aduna inainte si in timpul infioririi (lunile mai-august). Fructele se recolteaza la maturitate deplina, cand sunt placut mirositoare, au gust dulce-acrisor, fiind parfumate si hranitoare.

Compozitia chimica a plantei: pectine, acizi organici - citric si malic, zahar, fragarina, vitamina c, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianina, acid succinic, acid salicilic, levuloza, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.

Zmerului are efect: astringent, antidiareic, scade aciditatea gastrica, dezinfectant, tonic stomahic, aperitiv, diuretic, depurativ, laxativ, racoritor.

Uz intern:

- diaree, gastrita hipoacida, afectiuni cardiace (preventiv), anemie, astenie, afectiuni febrile, afectiuni ginecologice, afectiuni tiroidiene, amigdalita, arsuri gastrice, boli glandulare, boli intestinale, bronsite, cefalee, ciclu menstrual neregulat, cistita, colici renale, congestie pulmonara, constipatie, diabet, dismenoree, dureri diverse, enterocolita, gastrita hiperacida, hipertensiune, hipotensiune, inflamatii urinare, insuficienta transpiratiei, guta, menopauza, nefrite, obezitate, pielite, pirozis, prostata, raceli, raguseala, reumatism, scarlatina, scorbut, spasme gastro-intestinale, stari febrile, boli infectioase, tuberculoza pulmonara, tuse, uretrita – se consuma fructul ca atare, infuzie de muguri, praf de frunze si muguri, tinctura, decoct de muguri.

Uz extern:

- conjunctivita, eruptii cutanate, dermatoze, rani, eczeme, ulceratii si nevralgii dentare, stomatite, laringite, faringite, inflamatii ale gatului, tuse si raceli – sub forma de comprese cu infuzie, gargara.

Citeste si

Arhiva
  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

  • Anevrismul de artera carotida - riscuri si tratament Anevrismul de artera carotida -...

    Anevrismul de artera carotida reprezinta o dilatare intr-una dintre cele doua artere carotide. Arterele carotide sunt responsabile de vascularizatia creierului, capului, fetei si gatului.citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter