Zmeur (rubus idaeus)
De asemenea este si cultivat in tara noastra pentru fructele sale, in gradini sau plantatii intensive. Zmeurul este un arbust cu lastari taratori, prevazuti cu ghimpi drepti asemanatori unor ace, tulpinile sale sunt arcuite la varfuri, simple sau ramificate, ajung pana la 2 m lungime.
Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintate pe margini, verzi pe fata superioara, albicioase pe cea inferioara, datorita faptului ca sunt acoperite cu perisori. Florile sunt mici, albe, cu 5 petale, sunt grupate in raceme. Inflorirea are loc in lunile mai-iulie. fructele se numesc zmeura si sunt polidrupe rosii, suculente, aromate, dulci-acrisoare.
Alte utilizari: din zmeura se extrage xilitolul, care este un indulcitor artificial folosit mai ales in tratarea si prevenirea cariilor dentare, fructele sunt prelucrate pentru obtinerea de dulceturi si gemuri.
In fitoterapie sunt utilizati mugurii, frunzele tinere si fructele. Frunzele tinere se aduna inainte si in timpul infioririi (lunile mai-august). Fructele se recolteaza la maturitate deplina, cand sunt placut mirositoare, au gust dulce-acrisor, fiind parfumate si hranitoare.
Compozitia chimica a plantei: pectine, acizi organici - citric si malic, zahar, fragarina, vitamina c, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianina, acid succinic, acid salicilic, levuloza, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
Zmerului are efect: astringent, antidiareic, scade aciditatea gastrica, dezinfectant, tonic stomahic, aperitiv, diuretic, depurativ, laxativ, racoritor.
Uz intern:
- diaree, gastrita hipoacida, afectiuni cardiace (preventiv), anemie, astenie, afectiuni febrile, afectiuni ginecologice, afectiuni tiroidiene, amigdalita, arsuri gastrice, boli glandulare, boli intestinale, bronsite, cefalee, ciclu menstrual neregulat, cistita, colici renale, congestie pulmonara, constipatie, diabet, dismenoree, dureri diverse, enterocolita, gastrita hiperacida, hipertensiune, hipotensiune, inflamatii urinare, insuficienta transpiratiei, guta, menopauza, nefrite, obezitate, pielite, pirozis, prostata, raceli, raguseala, reumatism, scarlatina, scorbut, spasme gastro-intestinale, stari febrile, boli infectioase, tuberculoza pulmonara, tuse, uretrita – se consuma fructul ca atare, infuzie de muguri, praf de frunze si muguri, tinctura, decoct de muguri.
Uz extern:
- conjunctivita, eruptii cutanate, dermatoze, rani, eczeme, ulceratii si nevralgii dentare, stomatite, laringite, faringite, inflamatii ale gatului, tuse si raceli – sub forma de comprese cu infuzie, gargara.
Citeste si
Arhiva-
Palpitatiile – cand sunt inofensive si cand pot semnala o problema cardiaca
Palpitatiile sunt perceptia constienta a batailor inimii. In numeroase situatii, palpitatiile nu indica o afectiune grava, ele pot fi uneori semnul unei probleme cardiace care necesita evaluare medicala atenta.citeste mai mult
-
Copiii si infectiile respiratorii repetate – ce este normal si cand trebuie sa ne ingrijoram
Fiecare episod de infectie respiratorie reprezinta, practic, un exercitiu pentru sistemul de aparare al organismului. Spatiile inchise, contactul apropiat cu alti copii si igiena inca imperfecta favorizeaza transmiterea virusurilor respiratorii. Din acest motiv, nu este...citeste mai mult
-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter