Marar (anethum graveolens)
Planta anuala, cu flori de culoare galbena, care creste pe orice fel de teren bogat in umiditate. In scop fitoterapeutic se exploateaza partea aeriana a plantei si semintele recoltate inainte sau in timpul infloririi. Semintele se recolteaza in momentul in care culoarea lor devine maronie.
Mararul este un remediu folosit in cazul bolilor sau proceselor inflamatorii, stimuleaza lactatia, este antispastic, antimicrobian si carminativ. Mararul contine flavonoide, ulei volatil (carvona) fitoestrogeni si fitonutrienti, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, cupru, vitamina B3, vitamina C cu efect antioxidant asupra organismlui.
Este o planta cu aroma intensa, care se utilizeaza intergral in gastronomie, ca ingredient si condiment.
Uz intern:
- seminte - meteorism abdominal, colici abdominale, stimularea secretiei lactate, inflamatii ale aparatului urinar, sindrom de colon iritabil, dispepsie, cistite, frigiditate, impotenta sexuala, insomnie, menstre abundente, sindrom premenstrual, retentii hidrice, edeme, simptome ale menopauzei, osteoporoza, lauzie, aerofagie, previne complicatiile diabetului, boli cardiace - sub forma de infuzie, pulbere, tinctura
Uz extern:
- semintele - seboree, dermatite pruriginoase, pigmentatii cutanate, hemoroizi - sub forma de comprese, bai locale
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter