Maghiran (majorana hortensis)
Planta medicinala sau decorativa, de cultura la noi in tara, creste ca o tufa de dimensiuni reduse. Florile sunt mici si au culoare alba.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana a plantei (varfurile) recoltate inainte de inflorire. Maghiranul contine zaharoza, pentozani, substante pectice, acizi fenolici, steroli, acid ursolic, acid oleanolic, ulei volatil.
Planta are efect antispastic, carminativ, diuretic, analgezic, fluidizant, stomahic, depurativ.
Maghiranul se foloseste si in gastronomie ca aromatizant al produselor culinare, dar si in industria parfumurilor.
Uz intern:
- anorexie, insomnii, migrene, meteorism, colici abdominale, dispepsii, colite de fermentatie, astm bronsic, stari nervoase, cefalee, astenie, edeme, boli renale, rinita - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- dureri cauzate de boli reumatice, leziuni cutanate, febra musculara - sub forma de compresa, cataplasma.
Citeste si
Arhiva-
Palpitatiile – cand sunt inofensive si cand pot semnala o problema cardiaca
Palpitatiile sunt perceptia constienta a batailor inimii. In numeroase situatii, palpitatiile nu indica o afectiune grava, ele pot fi uneori semnul unei probleme cardiace care necesita evaluare medicala atenta.citeste mai mult
-
Copiii si infectiile respiratorii repetate – ce este normal si cand trebuie sa ne ingrijoram
Fiecare episod de infectie respiratorie reprezinta, practic, un exercitiu pentru sistemul de aparare al organismului. Spatiile inchise, contactul apropiat cu alti copii si igiena inca imperfecta favorizeaza transmiterea virusurilor respiratorii. Din acest motiv, nu este...citeste mai mult
-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter