Secara (secale cereale)
Planta medicinala si alimentara (cereala) cultivata pe sol nisipos, in regiuni cu umiditate ridicata si temperatura scazuta si mai ales in zona de deal. Frunzele au culoare verde-albastra, iar florile sunt sub forma de spic. Fructul este o cariopsa maronie. secara infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele (semintele). Recoltarea se face dupa coacere, dupa luna iulie.
Planta contine proteine, lipide, apa, substante minerale, carbohidrati, minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), vitamine (vitamine din grupul B, vitaina E), aminoacizi.
Secara are efect depurativ, emolient, laxativ, mineralizant, antiinflamator.
Secara se foloseste si in gastronomie, in mod special in compozitia painii de secara, dar si in industria celulozei.
Uz intern:
- constipatie, boli hepatice, diabet, afectiuni renale, afectiuni cardiovasculare, convalescenta, inflamatii - sub forma de decoct.
Uz extern:
- psoriazis, abcese, inflamatii - sub forma de spalaturi locale, gargara, cataplasma.
Citeste si
Arhiva-
Lepra – o boala veche, dar inca relevanta astazi
Lepra, cunoscuta si sub denumirea de Boala Hansen, este o boala infectioasa rara, care afecteaza in principal pielea si nervii periferici. Descoperita la timp, lepra poate fi tratata si complet vindecabila.citeste mai mult
-
Cum afecteaza excesul de histamina organismul
Histamina este o molecula esentiala pentru functionarea normala a organismului, implicata in procese precum raspunsul imun, digestia si reglarea sistemului nervos central. Excesul de histamina poate aparea din diverse cauze, inclusiv alergii, intoleranta alimentara,...citeste mai mult
-
Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica
Oboseala cronica nu este cauzata doar de stres si de lipsa de somn sau de un somn insuficient, ci si de obiceiul de a consuma frecvent dulciuri. Prea mult zahar promoveaza inflamatia, perturba functia creierului si provoaca acumularea de grasime in organism. Acest lucru...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter