Coronavirus Update

Robidone

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Robidone

Actiune terapeutica
analgezic
Hidrococodonul isi exercita actiunea analgezica asupra receptorilor opioizi la nivelul snc. Actiunea analgezica a acetaminofenului este realizata atat prin mecanism central, cat si periferic.

Indicatii
durere moderata pana la severa.

Doze si mod de administrare
Capsule, tablete: analgezic: pentru dozele de 5/500, se vor lua una sau doua prize la fiecare 4-6 h, pana la 8/zi. Pentru cele de 5/325, 7,5/325, 10/325 si 7,5/400 se va lua o doza la fiecare 4-6 h, pana la 6/zi. Pentru produsele de 7,5/500 si 7,5/650, se ia o doza la fiecare 4-6 ore. Pentru 10/325, 10/400, 10/500 si 10/650 se ia o doza la fiecare 4-6 h, pana la 6/zi.

Contraindicatii
hipersensibilitate la hidrocodon sau acetaminofen; lactatia.

Masuri de precautie
Se foloseste cu grija la pacientii cu traumatisme craniene deoarece poate creste presiunea lcr. Se foloseste cu atentie la varstnici sau peroane slabite; la cei cu functiile renala sau hepatica afectate; in hipotiroidism, boala addison, hipertrofie prostatica sau strictura uretrala; pacienti cu afectiuni pulmonare. Folosirea cu putin timp inaintea instalarii travaliului poate provoca sindrom de detresa respiratorie la nou nascut. Siguranta si eficacitatea administrarii nu a fost stabilita la copii.
Observatii pentru pacient – familie: respectati indicatiile de prescriere. Se poate lua cu lapte sau in timpul mesei pentru a preveni aparitia tulburarilor gastrointestinale. Evitati actiunile ce necesita atentie crescuta; provoaca ameteala, stare letargica, afectarea performantelor mentale si fizice. Anuntati aparitia de leziuni, sangerari, probleme de respiratie, greata, varsaturi, constipatie, dificultati la urinat, sedare excesiva. Evitati alcoolul sau alte deprimante SNC.
Evaluarea si controlul terapiei: se stabileste daca durerea este acuta sau cronica. Investigati istoricul de hipotiroidism, hipertrofie prostatica benigna, strictura uretrala, boala Addison, boala pulmonara. Monitorizati functiile hepatica si renala. Coadministrarea unui AINS poate necesita scaderea dozei necesare pentru ameliorarea durerii.
Supradozarea
Simptome: acetaminofen: necroza hepatica ce poate duce la deces; necroza tubulara renala, coma hipoglicemica, trombocitopenie. Hepatotoxicitatea presupune greturi si varsaturi, diaforeza si stare de rau. Hidrocodon: deprimare respiratorie, somnolenta pana la stupor si coma, tegumente reci, bradicardie si hipotensiune. In cazuri severe: apnee, colaps circulator, stop cardiac si moarte.
Tratament (acetaminofen): lavaj gastric sau provocarea varsasturii cu sirop de ipeca. Nivelul seric al acetaminofenului trebuie determinat cat mai repede, dar nu mai devreme de 4 h dupa ingerare. Se apreciaza functia hepatica initial si la intervale de 24 h. Antidotul - N acetil cisteina, trebuie administrat in mai putin de 16 h pentru rezultate optime. Tratament (hidrocodon): se asigura mentinerea ventilatiei pentru a restabili schimbul respirator. Naloxona administrata IV poate reversa deprimarea respiratorie. Oxigen, fluide administrate IV.
Interactiuni medicamentoase
Anticolinergice. Creste riscul ileusului paralitic.
Antidepresive triciclice. Creste efectul narcotic.
Deprimante SNC, inclusiv analgezice narcotice, anxiolitice, antipsihotice, alcool. Potenteaza deprimarea SNC;
IMAO. Creste efectul narcotic.

Reactii adverse
SNC: ameteala, sedare, confuzie, stare letargica, afectarea activitatilor fizice, anxietate, frica, disforie, dependenta psihologica. Gastrointestinale: greata, varsaturi. Respirator: deprimare respiratorie (legata de doza), respiratie neregulata. Genito-urinare: spasm ureteral, al sfincterelor vezicale, retentie urinara.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Durerea in piept (durerea toracica anterioara) - cauze, simptome, tratament Durerea in piept (durerea toracica...

  Durerea, presiunea, incordarea sau discomfortul toracic constituie un indicator important in sistemul cardiac sau cardiovascular. Durerea toracica anterioara este unul dintre cele mai des intalnite simptome, pentru care oamenii cauta ajutor.citeste mai mult

 • Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94%. Care sunt simptomele care ar trebui sa le trimita pe femei la doctor? Cancerul ovarian poate avea o...

  Cancerul ovarian poate avea o supravietuire de pana la 94% daca este depistat in primul stadiu, dar de cele mai multe ori este depistat tarziu, fapt care reduce drastic sansele de supravietuire.citeste mai mult

 • Infectiile glandelor salivare Infectiile glandelor salivare

  Glandele salivare reprezinta o categorie de glande exocrine situate in cavitatea bucala, ce isi varsa produsul tot aici. Produsul lor este saliva, un lichid transparent compus din 98% apa, dar si enzime, electroliti, mucus. citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter