Clickmed
programare rapida la medic

Tutunul si marijuana agraveaza afectiunile pulmonare obstructive

Publicat la data de: 14 Aprilie 2009

Persoanele care fumeaza combinat tutun si marijuana sunt expuse unui risc de 3 ori mai ridicat de a suferi de afectiuni pulmonare obstructive, dar daca fumeaza numai una dintre aceste ierburi riscul aparitiei afectiuni afectiuni mortale este mai mic.

Afectiunile pulmonare cronice obstructive sunt boli progresive, care nu se trateaza si care se afecteaza plamanii si caile respiratorii. Ccauza principala care duce la aparitia acestei afectiuni este fumatul, potrivit Institutului U.S. National Heart, Lung, and Blood.

„Unul din obiectivele campaniilor anti-fumat ar trebuie sa fie constientizarea riscurilor determinate de marijuana, vizandu-i mai ales pe cei care fumeaza atat tutun, cat si marijuana”, sustine autorul studiului Dr. Wan Tan, de la University of British Columbia and St. Paul's Hospital in Vancouver, Canada.

Pentru acest studiu, echipa de cercetatori au colectat datele de la 878 persoane cu afectiuni pulmonare obstructive, dorind sa identifice prevalenta aparitiei afectiunilor pulmonare cronice si obstructive in randul persoanelor care au depasit vasta de 40 ani.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca persoanele care fumeaza atat tutun, cat si marijoana prezinta un risc de 2,5 ori mai ridicat de a suferi de afectini respiratorii, si de 3 ori mai mult de a prezenta afectiuni pulmonare obstructive cronice spre deosebire de nefumatori.
„Marijuana dar si tutunul, afecteaza foarte mult plamanii si cresc riscul aparitiei afectiunilor pulmonare obstructive, chiar daca se fumeaza in cantitati reduse”, sustine Tan.


Articole recomandate

Citeste pe aceeasi tema

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate