Photobarr, solutie injectabila

Publicat la data de: 22 Martie 2010 | Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2021

Informatii prospect Photobarr, solutie injectabila

Compozitie
PhotoBarr este o pulbere din care se obtine o solutie injectabila. Acesta contine substanta activa porfimer sodic.

Indicatii

PhotoBarr este utilizat in terapie fotodinamica (tratament care utilizeaza lumina) pentru indepartarea (distrugerea) displaziei de grad inalt (celule anormale cu risc ridicat de transformare in celule canceroase) la pacientii cu esofag Barrett. Aceasta reprezinta o afectiune in care peretele capatului inferior al esofagului s-a modificat, din cauza efectului negativ al acidului gastric din stomac. Deoarece numarul pacientilor cu esofag Barrett este scazut, boala este considerata „rara”, iar PhotoBarr a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 6 martie 2002. Medicamentul se poate elibera doar pe baza de reteta.

Administrare

Terapia fotodinamica cu PhotoBarr se realizeaza cu ajutorul unui endoscop (un tub subtire utilizat pentru a privi in interiorul organismului) si trebuie efectuata si supervizata de un doctor cu experienta in tratamentele cu laser si care a fost instruit pentru aplicarea terapiilor fotodinamice. Tratamentul cu PhotoBarr are loc in doua etape: mai intai este administrat medicamentul, iar apoi este activat cu ajutorul laserului. PhotoBarr este administrat prin injectarea lenta in vena a unei doze de 2 mg pe kilogram de greutate corporala timp de trei pana la cinci minute. Dupa aproximativ doua zile, displazia, impreuna cu zone mici de tesut normal de deasupra si dedesubtul acesteia, vor fi expuse radiatiei luminoase cu o lumina dintr-o sursa laser cu o anumita lungime de unda, utilizand un cablu de fibra optica printr-un endoscop. Tipul de aparat utilizat si durata expunerii la radiatia luminoasa depind de marimea zonei afectate. Daca este necesar, pacientii pot fi supusi la o a doua cura de tratament, mai scurta, doua sau trei zile mai tarziu. Se pot aplica doua cure de tratament (o injectie si una sau doua tratamente cu laser) la o distanta de cel putin trei luni, atata timp cat se ia in considerare riscul ingustarii esofagului. PhotoBarr nu trebuie utilizat la pacientii cu varste sub 18 ani, din cauza lipsei de informatii privind siguranta si eficacitatea sa la aceasta grupa. Pacientii carora li se administreaza PhotoBarr trebuie sa primeasca o fisa speciala care prezinta pe scurt informatiile de siguranta referitoare la medicament.

Actiune terapeutica

Substanta activa din PhotoBarr, porfimer sodic, este un agent fotosensibilizant (o substanta care se modifica atunci cand este expusa la lumina). Cand se injecteaza PhotoBarr, porfimer este absorbit in celulele din intregul organism. Cand este expusa radiatiei luminoase cu o lumina dintr-o sursa laser cu o anumita lungime de unda, se activeaza si reactioneaza cu oxigenul din celule pentru a crea un tip de oxigen inalt reactiv si foarte toxic denumit „oxigen singlet” (un radical liber). Acesta distruge celulele, intrand in reactie cu componentele acestora, precum proteinele si adn-ul, si distrugandu-le . Limitand expunerea la radiatia luminoasa doar la partea cu displazie, doar celulele din aceasta parte vor fi distruse, celelalte parti ale organismului nefiind afectate.

Contraindicatii
PhotoBarr nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la porfimer sodic si alte porfirine sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea PhotoBarr la pacientii care sufera de porfirie (incapacitatea de a descompune porfirine), afectiuni renale sau hepatice severe, varice (vene umflate) in esofag sau stomac, ulceratii de mari dimensiuni in esofag, fistule (cai de trecere anormale) intre esofag si trahee sau bronhii (caile respiratorii de la nivelul plamanilor) sau la care principalele vase sanguine ar putea fi afectate. Deoarece toti pacientii carora li se administreaza PhotoBarr devin mai sensibili la lumina, acestia trebuie sa aiba grija sa evite expunerea pielii sau ochilor la lumina puternica, pe o perioada de cel putin trei luni dupa injectie. Pentru informatii complete, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu PhotoBarr (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt deshidratarea, stenoza esofagiana (ingustarea esofagului), varsaturile, disfagia (dificultate la inghitire), constipatia, greata (stare de rau), reactiile fotosensibile (asemeni unor arsuri solare) si pirexia (febra). Deoarece cauzeaza dificultati la inghitire, asociate cu durere, stari de greata si varsaturi, pacientii trebuie sa se hraneasca doar cu alimente lichide timp de cateva zile dupa tratament cu laser, uneori aceasta perioada extinzandu-se pana la patru saptamani. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare asociate cu PhotoBarr, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

  Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

 • Neurodermatita Neurodermatita

  Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

 • Fentanil Fentanil

  Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

 • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

  Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Coronavirus Update