Clickmed
programare rapida la medic

Moradol, sol. inj.

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Moradol, sol. inj.

Indicatii:
Analgezie postoperatorie, pentru combaterea durerilor in afectiunile maligne si dureri posttraumatice, ca premedicatie pentru anestezia generala.

Contraindicatii:
Abdomen acut; hipersensibilizare la butorphanol.

Precautii:
Din cauza proprietatilor partial antagoniste, nu se recomanda la pacienti cu dependenta fata de narcotice. in aceste cazuri, se impune o prealabila dezintoxicare. Atentie cand se utilizeaza la pacientii carora li s-au administrat doze mari de medicamente narcotice, la cei cu psihic instabil, la cei cu antecedente de dependenta fata de droguri. Deoarece nu s-au clarificat efectele administrarii in timpul sarcinii, la femeile care alapteaza sau la copii sub 18 ani nu se recomanda utilizarea in aceste cazuri. Atentie in cazurile cu leziuni cranio-cerebrale, deoarece Moradol-ul creste presiunea intracraniana. Utilizarea Moradol-ului in infarct miocardic, insuficiente coronariene sau disfunctii ventriculare trebuie limitata, dar la cei cu alergie fata de sulfat de morfina sau mepiridina. Se administreaza numai cu precautii deosebite, in doze mici, la pacientii care prezinta disfunctie renala sau hepatica ori deprimare respiratorie. Deoarece Moradol-ul influenteaza puternic reactivitatea psihica si fizica, pe toata durata tratamentului este interzisa conducerea autoturismelor sau diverse activitati ce solicita concentrarea intensiva si indelungata a functiilor psihice (operatori, dispeceri).

Reactii adverse:
Rareori - sedare, greata, transpiratii, vertij, senzatie de plutire, letargie, confuzie. Alte efecte adverse ce pot aparea foarte rar: vise neobisnuite, euforie, halucinatii. Dozele mari pot produce deprimare respiratorie. La nevoie se foloseste naloxona ca antidot al Moradol-ului.

Compozitie:
Fiole cu 1 ml solutie injectabila 0,2% de butorphanol tartrat

Actiune:
Analgezic puternic, cu proprietati agonist-antagonice. Comparativ cu morfina, efectul Moradol-ului apare la doze mult mai mici. Durata analgeziei este de 3-4 ore. Efectul analgetic se instaleaza in 30 minute de la injectarea i.m. si foarte rapid dupa injectarea i.v. Efectul analgetic maxim se obtine la 1 ora dupa administrarea i.m. si in mai putin de 30 minute de la injectarea i.v.

Administrare:
Injectabil i.m. de obicei 2 mg la 4 ore. La nevoie, doza poate creste pana la cel mult 4 mg la 4 ore. Pentru injectarea i.v. se recomanda 0,5-2 mg putand repeta la fiecare 1-3 ore.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Pericolul folosirii excesive a...

    Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul...citeste mai mult

  • Poluarea - consecinte medicale Poluarea - consecinte medicale

    Ce este poluarea? Zilnic, oamenii sunt expusi gazelor de esapament, fumului de tigara, apei contaminate de diferite substante chimice, alimentelor care contin conservanti si E-uri sau care provin dintr-un sol tratat cu ingrasaminte chimice. Deci, substantele...citeste mai mult

  • Blastomicoza Blastomicoza

    Generalitati Blastomicoza este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis. Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in...citeste mai mult

  • Metilmercurul si sarcina Metilmercurul si sarcina

    Generalitati Articolul trateaza riscurile expunerii femeii insarcinate la metilmercur. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist. Ce...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter