Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fenitoina, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 19 Aprilie 2021

Informatii prospect Fenitoina, comprimate

Ce este Fenitonina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Fenitoina Richter face parte dintr-un grup de medicamente numite antiepileptice, aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul epilepsiei (boala manifestata prin convulsii). Fenitoina Richter poate fi folosit pentru a controla diverse conditii epileptice, pentru controlul sau prevenirea convulsiilor in timpul sau dupa interventii chirurgicale cerebrale sau traumatisme craniene severe. Fenitoina Richter poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata nevralgia de trigemen (durerea nervului facial), insuficient controlata cu carbamazepina.

Trebuie sa intrebati medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur de ce v-a fost prescris Fenitoina Richter.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Fenitoina Richter exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Luati Fenitoina Richter in acelasi timp in fiecare zi.

In tratamentul si profilaxia crizelor epileptice:

Adulti

Dozele trebuie atent individualizate, in functie de controlul simptomelor, preferabil prin monitorizarea concentratiei fenitoinei din sange.

Doza initiala este de 1 comprimat Fenitoina Richter (100 mg fenitoina) de 2 ori pe zi, crescand progresiv doza pana se obtine controlul simptomelor, pana la maximum 6 comprimate Fenitoina Richter (600 mg fenitoina) pe zi, fractionate in 3 prize. Intervalul intre ajustarile dozei trebuie sa fie de 7-10 zile. Doza de intretinere este de 3 comprimate Fenitoina Richter (300 mg fenitoina) pe zi, in 2 prize.

Varstnici

Ca si in cazul adultilor, doza de Fenitoina Richter trebuie individualizata, utilizand aceleasi reguli. Deoarece pacientii varstnici primesc de obicei mai multe tratamente, trebuie avuta in vedere posibilitatea interactiunilor medicamentoase.

Copii si sugari

Doza initiala se stabileste pe baza de greutate corporala si este de 5 mg fenitoina/kg si zi, fractionate in 2-3 prize, pana la doza maxima de 300 mg/zi. Doza de intretinere este de 4-8 mg fenitoina/kg si zi.

Nou-nascuti

Absorbtia fenitoinei dupa administrare orala la nou-nascuti este imprevizibila, in plus, poate fi deprimat si metabolismul acesteia. Prin urmare, la nou-nascut este deosebit de important monitorizarea nivelurilor fenitoinei din sange.

Se recomanda Fenitoina Richter in monoterapie; exceptie fac anumite forme de epilepsie care necesita o asociere medicamentoasa.

In nevralgia de trigemen:

Se recomanda ca adjuvant sau alternativa la tratamentul cu carbamazepina; dozele trebuie individualizate pentru controlul simptomatologiei.

Daca ati luat mai mult Fenitoina Richter decat trebuie

Daca ati luat prea multe comprimate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului sau mergeti la camera de garda a celui mai apropiat spital.

O doza foarte mare de Fenitoina Richter poate produce miscari involuntare ale ochilor, dificultate in controlarea miscarilor, dificultate de vorbire, urmate de scaderea tensiunii arteriale, disparitia reflexelor pupilare, coma si deces care survine prin oprirea respiratiei. Doza letala la adult este intre 2-5 g fenitoina. Doza letala la copii nu este cunoscuta.

Daca ati uitat sa luati Fenitoina Richter

Daca ati uitat sa luati o doza din medicamentul dumneavoastra, luati doza urmatoare la momentul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa luati Fenitoina Richter

Nu se recomanda intreruperea brusca a tratamentului cu Fenitoina Richter, deoarece se poate declansa stare de rau epileptic. Cand este necesara reducerea dozelor, intreruperea tratamentului sau inlocuirea cu un alt antiepileptic, acest lucru se va face treptat.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Fenitoina Richter

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la fenitoina sau la oricare dintre celelalte componente ale Fenitoina Richter.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Fenitoina Richter

- daca aveti probleme ale ficatului sau ale rinichilor;

- daca suferiti de porfirie (o boala a sangelui caracterizata prin acumularea in tesuturi a unor substante numite porfirine);

- daca sunteti pacient varstnic sau grav bolnav (tarat);

- daca aveti diabet zaharat;

- daca prezentati sau ati prezentat in urma tratamentului cu alt medicament anticonvulsivant eruptii pe piele, inrosirea pielii, vezicule pe piele, glande umflate, febra sau confuzie, contactati imediat medicul dumneavoastra. De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra daca in familia dumneavoastra au aparut simptome similare legate de un tratament medicamentos.

Medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei pot provoca rareori sindrom de hipersensibilitate la anticonvulsivante (SHA), caracterizat prin febra, eruptii pe piele, glandele umflate si afectarea ficatului, care poate fi uneori fatala. Ar putea exista o crestere in incidenta reactiilor de hipersensibilitate la pacientii de rasa neagra, la pacientii cu antecedente familiale de acest sindrom sau la cei care au suferit in trecut de acest sindrom si la pacientii imunodeprimati.

Fenitoina poate determina evenimente adverse rare si grave ale pielii cum ar fi dermatita exfoliativa (inrosirea si cojirea pielii), sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica (caracterizate prin inrosirea generalizata a pielii, cu aparitia de vezicule, care poate afecta, de asemenea, gura si limba) care pot fi fatale. Riscul aparitiei acestor reactii este mai mare la pacientii negri si pacientii chinezi/asiatici. In caz de aparitie a reactiilor alergice sau de hipersensibilitate, medicul dumneavoastra va va recomanda intreruperea tratamentului si inlocuirea rapida a fenitoinei cu un alt antiepileptic.

In timpul tratamentului cu Fenitoina Richter medicul va poate recomanda sa efectuati periodic o serie de analize de sange.

La un numar mic de pacienti tratati cu medicamente antiepileptice precum fenitoina s-a constatat aparitia unor ganduri de auto-vatamare sau de sinucidere. in cazul in care va apar astfel de ganduri, contactati-va imediat medicul, indiferent de moment.

In timpul tratamentului se recomanda pastrarea unei bune igiene bucale, datorita posibilitatii de aparitie a gingivitei hipertrofice (inflamarea gingiei cu marirea in volum), chiar si la doze terapeutice.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Fenitoina Richter si alte medicamente administrate concomitent se pot influenta reciproc.

- Medicamente utilizate pentru tratamentul unor afectiuni ale inimii sau circulatiei: dicumarol, digitoxina, chinidina, amiodarona, furosemid, rezerpina, warfarina, diltiazem, nifedipina, ticlopidina, verapamil.

- Medicamente utilizate pentru tratamentul epilepsiei: carbamazepina, fenobarbital, acid valproic, valproat de sodiu, lamotrigina, derivati de succinimida, de exemplu etosuximida, vigabatrina.

- Medicamente utilizate pentru tratamentul unor micoze (infectii cu ciuperci): amfotericina B, fluconazol, ketoconazol, miconazol, itraconazol.

- Medicamente utilizate in tratamentul unor infectii: cloramfenicol, eritromicina, izoniazida, sulfonamide, rifampicina, doxiciclina, ciprofloxacina, nelfinavir.

- Medicamente folosite pentru tratamentul unor boli ale stomacului: omeprazol, cimetidina, ranitidina, sucralfat, unii antiacizi.

- Medicamente utilizate pentru tratamentul astmului bronsic: teofilina.

- Medicamente utilizate pentru calmarea durerii si inflamatiei: fenilbutazona, salicilati, de exemplu acid acetilsalicilic, steroizi, analgezici opioizi, de exemplu metadona.

- Medicamente somnifere, calmante, antidepresive sau cele utilizate pentru tratarea unor tulburari mintale: clordiazepoxid, diazepam, fenotiazine, disulfiram, metilfenidat, trazodona, viloxazina, clozapina, paroxetina, fluoxetina, fluvoxamina, sertralina.

- Medicamente utilizate in tratamentul bolii Parkinson: L-dopa.

- Medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat: tolbutamida.

- Hormoni: contraceptive orale, estrogeni.

- Medicamente care deprima sistemul imunitar, utilizate dupa transplantul de organe: ciclosporina.

- Medicamente utilizate in tratamentul cancerului: dacarbazina, bleomicina, carboplatina, cisplatina, carmustina, vinblastina, metotrexat.

- Medicamente utilizate in timpul interventiilor chirurgicale: anestezice, de exemplu halotan, blocanti neuromusculari.

- Vitamine si alte medicamente fara prescriptie medicala: acid folic, folinat de calciu, vitamina D.

Preparatele pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum) nu trebuie luate in acelasi timp cu acest medicament. Daca luati deja sunatoare, consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a opri tratamentul cu aceasta.

Fenitoina Richter poate creste concentratia glucozei (zaharul) din sange, de aceea, este necesara ajustarea dozei de insulina sau antidiabetice orale.

Nu este recomandata administrarea concomitenta cu diazoxid, deoarece poate sa scada eficacitatea fenitoinei si efectul hiperglicemic (de crestere a concentratiei glucozei din sange) al diazoxidului.

Medicul dumneavoastra ar putea cere testarea concentratiei de fenitoina din sange pentru a determina daca oricare dintre aceste medicamente afecteaza tratamentul dumneavoastra.

Fenitoina Richter poate de asemenea interfera cu anumite teste de laborator: poate interfera cu teste ale functiei glandei tiroide, poate produce valori mai mici decat cele normale la testele cu dexametazona sau metyrapona, poate determina cresterea concentratiilor in sange ale glucozei si ale unor enzime care arata cat de bine functioneaza ficatul (fosfatazei alcaline si yGT).

Folosirea Fenitoina Richter impreuna cu alimente si bauturi

Deoarece consumul de alcool poate afecta concentratia fenitoinei in sange, in timpul tratamentului nu se recomanda ingestia bauturilor alcoolice.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Daca credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, spuneti medicului dumneavoastra inainte sa luati Fenitoina Richter. Medicul dumneavoastra va decide despre necesitatea tratamentului avand in vedere raportul beneficiu/risc.

La nou-nascutii mamelor care au primit fenitoina si alte medicamente antiepileptice in timpul sarcinii, au fost descrise afectiuni care pot fi datorate tratamentului. Este important de remarcat faptul ca in caz de inlaturare a medicamentelor chiar convulsii minore pot reprezenta pericol pentru dezvoltarea embrionului sau fatului. Femeile aflate la varsta fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive eficace in timpul tratamentului.

Alaptarea

Alaptarea nu este recomandata la femeile care se trateaza cu fenitoina, din cauza excretiei fenitoinei in concentratii mici in laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Fenitoina poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje datorita reactiilor nervos centrale care pot sa apara: ameteala, somnolenta, vertij, tulburari de vedere, confuzie mentala, tulburari de echilibru, dificultate in controlarea miscarilor.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fenitoina Richter poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati oricare dintre urmatoarele simptome dupa utilizarea acestui medicament. Desi sunt foarte rare, aceste simptome pot fi grave.

- Daca apare brusc respiratie grea, suieratoare, dificultati in respiratie, umflarea pleoapelor, fetei sau buzelor, eruptii pe piele sau mancarimi (care afecteaza in special intregul corp).

- Inrosirea generalizata a pielii, cu aparitia de vezicule (care poate afecta, de asemenea, gura si limba), febra si dureri articulare pot fi semnele unor afectiuni cunoscute sub denumirea de sindrom Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica (NET). Daca apar astfel de reactii medicul dumneavoastra va va intrerupe tratamentul.

- Daca observati vanatai, febra, sunteti palid sau aveti o durere severa in gat. Acestea pot fi primele semne de anomalie de sange, inclusiv scaderea numarului de celule rosii, celule albe sau trombocite. Medicul dumneavoastra poate sa va prescrie probe de sange regulate pentru a testa aceste efecte.

- Eruptii ale pielii si febra cu glandele umflate, mai ales in primele doua luni de tratament pot fi semnele unei reactii de hipersensibilitate. Daca aceste simptome sunt severe si aveti, de asemenea, dureri si inflamatii ale articulatiilor, acestea ar putea fi legate de o afectiune numita lupus eritematos sistemic.

- Daca prezentati confuzie sau o boala mintala severa, acest lucru poate fi un semn ca aveti o cantitate mare de fenitoina in sange. In cazuri rare, atunci cand cantitatea de fenitoina in sange a ramas ridicata, au avut loc leziuni cerebrale ireversibile. Medicul dumneavoastra va poate recomanda test de sange pentru a vedea cantitatea de fenitoina in sange si poate modifica doza.

Alte efecte adverse care pot sa apara in timpul tratamentului cu Fenitoina Richter:

- Efecte asupra sistemului nervos: miscari involuntare ale ochilor, dificultate in controlarea miscarilor, vorbire neclara, capacitate de coordonare scazuta, stare de confuzie, intepaturi sau amorteala, somnolenta, ameteli, vertij, tulburari de somn, nervozitate trecatoare, spasme musculare, tulburari ale gustului, pierderea apetitului alimentar, dureri de cap. Au fost, de asemenea, raportate cazuri rare de miscari anormale sau necoordonate, tremuraturi, instabilitate.

- Efecte asupra sistemului respirator: probleme de respiratie, inflamatia mucoasei plamanilor.

- Efecte asupra stomacului si intestinelor: greata, varsaturi, constipatie.

- Efecte asupra mainilor, fetei, corpului: modificarea mainilor cu dificultate in indreptarea degetelor, schimbarea trasaturilor fetei, marirea buzelor sau gingiilor, cresterea excesiva sau anormala de par pe corp sau fata.

- Efecte asupra ficatului si rinichilor: inflamatii ale rinichilor si ficatului, efect nociv asupra ficatului (manifestata prin ingalbenirea pielii si a albului ochilor).

- Efecte asupra pielii: eruptii pe piele, incluzand reactii asemanatoare rujeolei, pigmentare bruna la nivelul fetei si gatului.

- Efecte asupra testelor medicale: cresterea nivelului de zahar din sange, scaderea nivelului de calciu, acid folic si vitamina D. in cazul in care nu primiti cantitate suficienta de vitamina D (din mancare sau expunere la soare), este posibil sa suferiti de dureri sau fracturi osoase.

- Efecte asupra sistemului limfatic: umflarea ganglionilor limfatici.

- Efecte asupra sistemului imunitar: probleme ale apararii organismului impotriva infectiilor, inflamatia peretilor arterelor.

- Efecte asupra sistemului de reproducere: modificari ale formei penisului, erectie dureroasa.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Fenitoina

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Fenitoina Richter dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este fenitoina. Fiecare comprimat contine fenitoina 100 mg.

- Celelalte componente sunt: amidon de cartofi, amidon de porumb, talc, acid stearic si gelatina.

Ambalaj

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba, prevazute cu o linie mediana pe una din fete, cu diametrul de 7 mm. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.

Fenitoina Richter este ambalat in cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Gedeon Richter Romania S.A.

Str. Cuza Voda nr. 99-105, 540306 Targu-Mures, Romania

Acest prospect a fost aprobat in aprilie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 • Stenoza spinala cervicala

  Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Interpretare/ diagnosticare

  Buna ziua, Poate un doctor sa-mi dea si mie un diagnostic informativ pentru rezultatele urmatoarelor analize? Analize 2009: 21.07.09 Rezultatul interpretarii analizelor InchideAnaliza a fost salvata Bilirubina totala Valoarea introdusa: 0.5 µmol/L (adult) Interval...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter