Clickmed
programare rapida la medic

Eneas, comprimate

Publicat la data de: 16 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Eneas, comprimate

Ce este Eneas si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale la pacienti la care tensiunea arteriala nu este controlata prin administrarea de enalapril sau nitrendipina in monoterapie.

Mod de administrare

Urmati cu atentie aceste recomandari daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel. Nu uitati sa luati acest medicament. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp trebuie sa urmati acest tratament cu ENEAS. Nu intrerupeti tratamentul inainte de a avea sfatul medicului.

Schema de tratament este urmatoarea : 1 comprimat pe zi cu putina apa. Comprimatele trebuie inghitite intregi, nu trebuie rupte sau mestecate.

Daca luati mai multe comprimate de ENEAS

In cazul in care luati mai multe comprimate de ENEAS, adresati-va imediat medicului sau farmacistului dumneavoastra. Este posibil ca in acest caz sa va scada intr-un mod excesiv tensiunea arteriala.

Daca uitati sa luati ENEAS

Nu luati o doza dubla de ENEAS pentru a compensa uitarea unei doze.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

A nu se administra ENEAS in urmatoarele cazuri:

- Daca sunteti alergic la oricare dintre componenti.

- Daca ati avut reactii alergice la produse medicamentoase similare

- Daca sunteti insarcinata, presupuneti ca sunteti insarcinata sau daca alaptati

- Daca suferiti de soc cardiovascular, insuficienta cardiaca si daca ati fost diagnosticat recent cu angina pectoris, o criza cardiaca sau un infarct cerebral

- Daca aveti insuficienta renala severa sau urmati un tratament de hemodializa

- In caz de insuficienta hepatica grava

- Daca suferiti de maladii cauzate de stenoza de valve cardiace

- In caz de stenoza de artera renala

- La copii si adolescenti

Precautii

Daca aveti fata, buzele, limba si/sau laringele umflate, intrerupeti tratamentul si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

- Daca suferiti de o boala renala, medicul dumneavoastra va poate cere sa efectuati anumite analize in timpul tratamentului cu ENEAS

- Daca aveti febra sau o infectie in timpul tratamentului cu ENEAS, adresati-va imediat medicului dumneavoastra

- Daca aveti probleme cardiace

- Daca observati efecte secundare la inceputul tratamentului

- Daca aveti pierderi de lichid datorita administrarii de diuretice, diaree sau voma; din cauza dietei fara sare sau din alte motive puteti avea o senzatie de ameteala la schimbarea brusca a pozitiei.

Adresati-va medicului dumneavoastra, chiar daca cele specificate mai sus s-au manifestat doar o singura data.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului dumneavoastra daca ati urmat sau urmati alte tratamente chiar si cele la care nu este nevoie de prescriptie medicala. ENEAS poate creste efectul altor medicamente folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Nu asociati ENEAS cu diureticele ce impiedica eliminarea potasiului, cu suplimentele de potasiu sau alte medicamente ce pot creste nivelul potasemiei.

A se acorda o atentie speciala atunci cand sunteti tratat cu unul dintre urmatoarele medicamente : litiu, relaxante musculare, antiinflamatoare nesteroidiene, antidiabetice orale, baclofen, antipsihotice, antidepresive, alopurinol, citostatice, imunosupresoare, glucocorticoizi, procainamida, amifostina, cimetidina, ranitidina, digoxin, rifampicina si medicamente folosite in tratamentul infectiilor cu fungi.

Administrarea ENEAS impreuna cu mancare sau bautura

ENEAS poate fi administrat in timpul mesei.

Nu consumati suc de grapefruit in acelasi timp cu administrarea ENEAS.

Sarcina si alaptarea

Va rugam sa consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inaintea administrarii acestui medicament.

ENEAS este contraindicat in cazul unei sarcini existente sau presupuse.

Daca este administrat in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, inhibitorii ACE (grupul de produse medicamentoase de care apartine ENEAS) pot dauna sau chiar omori fatul. Daca aflati ca sunteti insarcinata intrerupeti imediat tratamentul.

Alaptare

Va rugam sa consultati medicul sau farmacistul dumneavoastra inaintea administrarii acestui medicament.

ENEAS este contraindicat pe perioada alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Administrarea ENEAS poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, de aceea este necesara o precautie suplimentara.

Reactii averse posibile

Ca toate medicamentele, ENEAS poate avea reactii adverse.

Cele mai frecvente reactii adverse (1-10%) sunt : dureri de cap, roseata, tuse, edeme ale membrelor inferioare. Reactii adverse mai putin frecvente (0,1-1%) : ameteala, tahicardie, rash eritematos, greata, dispepsie si hipotensiune. Reactii adverse foarte rare (

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter