Clickmed
programare rapida la medic

Dostinex, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dostinex, comprimate

Ce este Dostinex si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Prevenirea sau suprimarea lactatiei. Tulburari determinate de hiperprolactinemie: amenoree, menstruatii neregulate, infertilitate, secretie lactata (pentru femei) sau impotenta, scaderea libidoului (pentru barbati).

Mod de administrare

Dostinex se administreaza oral, de preferinta dupa masa. Prevenirea lactatiei: Doza unica (2 tablete in prima zi dupa nastere). Suprimarea lactatiei: 1/2 tableta la fiecare 12 ore timp de 2 zile. Acest regim este mai bine tolerat decat doza unica in cazul acestui grup de paciente, avand mai putine reactii adverse, in special simptome hipotensive.

Tratamentul hiperprolactinemiei: medicamentul se administreaza o data sau de doua ori pe saptamana (de ex. luni, sau luni si miercuri). Dozele initiale sunt de obicei mici (1/2 tb - 1 tb pe saptamana) si vor fi ajustate de medicul dvs. In functie de raspunsul terapeutic si tolerabilitate. De aceea este important sa vizitati medicul periodic pentru a verifica raspunsul la tratament.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Dostinex nu va fi administrat la persoane care au prezentat reactii neobisnuite sau alergice la Dostinex sau orice alt derivat alcaloid de ergot. Este contraindicat la pacientii cu insuficienta hepatica si cu sarcina toxica. Nu se va administra Dostinex in acelasi timp cu medicamente antipsihotice sau la femei cu psihoza post-partum.

Precautii

Daca suferiti de boli cardiovasculare, sindrom Raynaud, insuficienta renala, ulcer peptic, hemoragii gastrointestinale, boli psihice in special psihotice, hipertensiune sau luati medicamente care scad tensiunea arteriala, este important sa informati medicul dumneavoastra curant. Nu luati medicamente daca sunteti insarcinata sau doriti sa incepeti sau sa continuati alaptarea.

Daca ati luat Dostinex pentru inhibitia/suprimarea lactatiei si tratamentul nu a dat rezultate, evitati alaptarea si contactati medicul. Inainte de administrarea Dostinex, trebuie eliminata orice suspiciune de sarcina si folositi un contraceptiv local pe perioada tratamentului.

Daca ramaneti insarcinata in timpul tratamentului, intrerupeti tratamentul imediat si consultati medicul. In cazul unui tratament pe termen lung cu Dostinex este necesara o evaluare ginecologica regulata, incluzand citologia cervicala si endometriala.

Interactiuni medicamentoase

Exista medicamente (ca antiemetice, antihipertensive, psihotrope si antibiotice macrolide, cum este eritromicina) care pot afecta activitatea si tolerabilitatea Dostinex.

Sarcina si alaptarea

Deoarece medicamentul are un timp de injumatatire lung, odata ce s-au obtinut cicluri ovulatorii regulate, se recomanda ca pacientele ce doresc sa ramana insarcinate sa intrerupa tratamentul cu o luna inainte de conceptie pentru a preveni expunerea fetala la medicament. Daca ramaneti insarcinata in timpul administrarii Dostinex, intrerupeti tratamentul imediat si consultati medicul.

Reactii adverse posibile

La pacientele tratate pentru hiperprolactinemie, simptomele ce apar mai des pot fi greata, cefalee, scaderea tensiunii arteriale, ameteala, vertij, dureri abdominale, dispepsie, gastrita, slabiciune/oboseala, constipatie, voma, dureri la nivelul sanilor, bufeuri, depresie sau agitatie. Simptomele sunt in general usoare sau moderate, apar in general in primele doua saptamani de tratament si dispar in cursul tratamentului. Intreruperea administrarii Dostinex duce la disparitia reactiilor adverse in cateva zile.

Efectele secundare sunt dependente de doza. In cazul unor reactii adverse severe sau persistente, consultati medicul. Scaderea temporara a dozei, urmata de o crestere treptata recomandata de medicul dvs (de ex. cu cate 0,25 mg pe saptamana sau la doua saptamani) poate duce la disparitia efectelor secundare. Daca semnalati aparitia unui alt efect secundar decat cele mentionate, informati medicul.

Informatii suplimentare

Compozitie

Tablete de 0,5 mg. Substanta activa: cabergolina. Excipienti: lactoza, leucina.

Ambalaj

Comprimatele sunt albe, capsulare, gravate “PU” pe una din fete si “700” pe cealalta fata si prezinta un sant de diviziune.
Cutie cu un flacon din sticla bruna, continand 2 comprimate.
Cutie cu un flacon din sticla bruna, continand 8 comprimate.

Fabricant

PFIZER ITALIA S.r.l.
Localita Marino del Tronto
63100 Ascoli Piceno (AP), Italia.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Pfizer Europe MA EEIG,
Ramsgate Road, Sandwich, K
ent CT13 9NJ, Marea Britanie.

Acest prospect a fost aprobat in Mai, 2016

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • Tratament dostinex pentru prolactinom

    Buna ziua, Am fost diagnosticat cu prolactinom 5/5/6 mm prin RMN cerebral. Am avut un nivel al prolactinei in sange de 4374 nmol/l. Dupa 1 luna de tratament cu dostinex prolactina mi-a scazut la valoare normala - 368 nmol/l. Va rog sa imi spuneti cat timp trebuie continuat tratamentul cu...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter