Clickmed
programare rapida la medic

Cardura, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cardura, comprimate

Ce este Cardura si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hipertensiune

Doxazosin este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale si poate fi folosit ca agent initial de control al tensiunii arteriale la majoritatea pacientilor.

La pacientii la care nu se obtine un control adecvat cu un singur agent hipotensor, doxazosin poate fi folosit in combinatie cu alt agent, ca de exemplu un diuretic tiazidic, un beta-blocant, un antagonist de calciu sau un inhibitor al enzimei de conversie.

Hipertrofia benigna de prostata

Doxazosin este de asemenea indicat in tratamentul obstructiei fluxului urinar si simptomelor asociate hipertrofiei benigne de prostata. Doxazosin poate fi folosit la pacienti cu hipertrofie benigna de prostata care pot fi fie hipertensivi, fie normotensivi. In timp ce la pacientii normotensivi care au si hipertrofie benigna de prostata modificarile tensiunii arteriale sunt nesemnificative clinic, pacientii cu hipertensiune arteriala si hipertrofie benigna de prostata beneficiaza de monoterapie eficienta cu doxazosin a ambelor afectiuni.

Mod de administrare

Doxazosin poate fi administrat dimineata sau seara. Hipertensiune . Doza totala zilnica de doxazosin este de 1-16 mg. Se recomanda ca tratamentul sa se initieze cu 1 mg o data pe zi, timp de una sau doua saptamani. Doza poate fi crescuta la 2 mg o data pe zi pentru una sau doua saptamani. Daca este necesar doza zilnica se va mari treptat la intervale similare la 4 mg, 8 mg si 16 mg in functie de raspunsul pacientului, pentru a obtine reducerea dorita a tensiunii arteriale. Doza uzuala este 2-4 mg o data pe zi.

Hipertrofia benigna de prostata

Doza initiala de doxazosin este de 1 mg o data pe zi. In functie de urodinamica individuala a pacientului si simptomatologia hipertrofiei benigne de prostata, doza poate fi crescuta la 2 mg si apoi la 4 mg sau pana la doza maxima recomandata de 8 mg. Intervalul de titrare recomandat este de 1- 2 saptamani. Doza uzuala recomandata este de 2-4 mg o data pe zi.

Folosirea in insuficienta renala

Avand in vedere ca farmacocinetica doxazosinului este nemodificata la pacientii cu insuficienta renala si ca nu exista dovezi ca doxazosin agraveaza disfunctia renala existenta se pot administra dozele uzuale si la acesti pacienti.

Folosirea la copii

Nu exista studii disponibile asupra utilizarii de doxazosin la copii.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Doxazosin este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate cunoscuta la quinazoline.

Precautii

Insuficienta hepatica. Ca toate medicamentele cu metabolizare hepatica doxazosin trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica.

Interactiuni medicamentoase

Cea mai mare parte (98%) de doxazosin este legata de proteinele plasmatice. Studii in vitro asupra plasmei umane au indicat faptul ca doxazosin nu are nici un efect asupra legarii de proteinele plasmatice a digoxinei, warfarinei, fenitoinei si indometacinului. Doxazosin a fost administrat in experimente clinice concomitent cu diuretice tiazidice, furosemid, beta-blocanti, antiinflamatorii nesteroidiene, antibiotice, hipoglicemiante orale, agenti uricozurici si anticoagulante, fara a prezenta vreun semn de interactiune.

Sarcina si alaptarea

Cu toate ca nu au aparut efecte teratogene in testele pe animale, s-a observat la animale la doze extrem de mari o reducere a supravietuirii fetale. Aceste doze au fost de aproximativ 300 de ori maximum dozei umane recomandate. Avand in vedere ca nu exista studii adecvate si bine controlate la femei gravide sau lauze, siguranta administrarii de doxazosin in timpul sarcinii sau lactatiei nu a fost stabilita inca. Deci in timpul sarcinii sau lactatiei, doxazosin se va folosi doar daca dupa opinia medicului beneficiul potential depaseste riscul.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Abilitatea de a se angaja in activitati ca de exemplu conducerea auto sau manuirea masinilor poate fi afectata, mai ales la initierea tratamentului.

Reactii adverse posibile

Hipertensiune. In studiile controlate pentru hipertensiune, cele mai comune reactii asociate cu administrarea de doxazosin au fost de tip postural (foarte rar asociate cu sincopa) sau nespecifice incluzand: ameteala, cefalee, oboseala, greata, vertij, edem, astenie, somnolenta si rinita. Dupa lansarea pe piata a medicamentului au fost semnalate urmatoarele efecte adverse: rare cazuri de tulburari gastrice nespecifice cum ar fi dureri abdominale, diaree si varsaturi; rare cazuri de agitatie si tremor. Au fost semnalate extrem de rare cazuri de incontinenta urinara; acest efect putand fi corelat cu actiunea farmacologica a doxazosinului. Au fost raportate cazuri izolate de priapism si impotenta corelate cu tratamentul cu alfa1-antagonisti, inclusiv doxazosin. Cazuri izolate de reactii alergice (rash, prurit, purpura, icter si cresterea transaminazelor) si epistaxis au fost de asemenea semnalate. Urmatoarele efecte adverse au mai fost raportate, dupa lansarea medicamentului pe piata, la pacienti tratati pentru hipertensiune, dar acestea, in general, nu sunt clar distinctibile de simptomele care ar fi putut aparea in absenta expunerii la doxazosin: tahicardie, palpitatii, durere toracica, angor, infarct miocardic, accidente cerebrovasculare si aritmii cardiace si privire incetosata. Hipertrofia benigna de prostata. Experienta acumulata in studiile clinice pentru hipertrofia benigna de prostata indica un profil al efectelor adverse similar cu cel observat in hipertensiune.

Supradozare

Daca supradozarea duce la hipotensiune, pacientul trebuie imediat asezat in pozitie Trendelenburg. Pot fi adoptate si alte masuri de sustinere in functie de fiecare caz in parte. Doxazosin fiind legat in proportie mare de proteinele plasmatice, dializa nu are indicatie.

Informatii suplimentare

Compozitie

Ingredient activ: doxazosin. Tabletele contin doxazosin mesilat sare echivalenta a 1, 2, mg doxazosin.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Hipertensiune dimineata

    Sunt in varsta de 79 ani si in fiecare dimineata, uneori si seara, am tensiunea foarte marita: 18, insotita de ameteli foarte puternice, dureri de cap pornind de la frunte inspre partea dreapta, iar dupa cateva ore, cand imi scade tensiunea, am stari groaznice de moleseala. Doctorul mi-a...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter