Clickmed
programare rapida la medic

Avelox, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 15 Februarie 2010 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Avelox, solutie perfuzabila

Ce este Avelor, solutie perfuzabila si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Avelox contine moxifloxacina ca substanta activa, care apartinegrupului de antibiotice, numite fluorochinolone. Avelox actioneaza prin distrugerea bacteriilor care determina aparitia infectiilor, daca acestea sunt determinate de bacterii sensibile la moxifloxacina.
Avelox se utilizeaza la adulti pentru tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene:
- Infectii pulmonare (pneumonii) dobandite in afara spitalului (in comunitate)
- Infectii ale pielii si tesutului subcutanat.

Mod de administrare

Avelox trebuie sa vi se administreze intotdeauna de catre medicul dumneavoastra sau de catre personalul medical specializat.
Doza recomandata la adulti este de un flacon/o punga pe zi. Avelox solutie perfuzabila este indicat pentru administrare intravenoasa. Medicul dumneavoastra trebuie sa se asigure ca perfuzarea se realizeaza cu viteza constanta timp de 60 de minute.
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii varstnici, pacientii cu greutate corporala scazuta sau pacientii cu afectiuni renale.
Medicul dumneavoastra stabileste durata tratamentului cu Avelox solutie perfuzabila. In unele cazuri medicul poate sa inceapa tratamentul cu Avelox solutie perfuzabila si apoi sa continue tratamentul cu Avelox comprimate.
Durata tratamentului depinde de tipul infectiei si de cat de bine raspundeti la tratament, dar durata recomandata de tratament este dupa cum urmeaza:

- infectii pulmonare (pneumonii) dobandite in colectivitate 7 –14 zile
Majoritatea pacientilor cu pneumonie au trecut la tratamentul oral cu Avelox comprimate in decurs de 4 zile.
- infectii ale pielii si tesutului subcutanat 7 – 21 zile
Pentru pacientii cu infectii complicate ale pielii si tesutului subcutanat, durata medie a tratamentului intravenos a fost de aproximativ 6 zile, iar durata medie a intregului tratament (perfuzie urmata de comprimate) a fost de 13 zile.

Este important sa urmati intregul tratament, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine dupa cateva zile. Daca intrerupeti tratamentul prea devreme, este posibil ca infectia sa nu fie complet vindecata si poate sa reapara sau starea dumneavoastra se poate agrava si puteti dezvolta rezistenta bacteriana la antibiotice.
Nu trebuie depasita doza si durata recomandata a tratamentului

Daca vi se administreazamai mult Avelox decat trebuie
Daca sunteti ingrijorat ca vi s-a administrat mai mult decat trebuie din Avelox, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati o doza de Avelox
Daca sunteti ingrijorat ca nu vi s-a administrat o doza de Avelox, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca incetati sa utilizati Avelox
Daca intrerupeti tratamentul cu Avelox prea devreme, este posibil ca infectia sa nu fi fost complet vindecata.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca doriti sa intrerupeti tratamentul cu Avelox solutie perfuzabila sau Avelox comprimate inainte de terminarea tratamentului.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Avelox
- Daca sunteti alergic la substanta activa moxifloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- Daca sunteti gravida sau alaptati
- Daca aveti varsta sub 18 ani
- Daca ati avut boli ale tendoanelor sau tulburari care au fostasociate tratamentului cu chinolone
- Daca ati avut sau v-ati nascut cu sau ati avut orice afectiune care determina anumite modificari ale electrocardiogramei (ECG, inregistrari electrice ale activitatii inimii)
- Daca aveti un dezechilibru de saruri in sange, in special valori scazute ale concentratiilor potasiului in sange (hipokaliemie), care nu sunt corectate prin tratament
- Daca aveti un ritm cardiac foarte lent (bradicardie)
- Daca aveti o inima slabita (insuficienta cardiaca)
- Daca ati avut batai anormale ale inimii (aritmie)
- Daca luati alte medicamente care au ca rezultat anumite modificari anormale ale ECG
- Daca aveti o boala severa a ficatului sau valori crescute aleenzimelor hepatice (transaminaze) care sunt mai mari de 5 ori decat limita superioara a valorilor normale.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Avelox inainte sa vi se administreze Avelox pentru prima data adresati-va medicului dumneavoastra
- Avelox poate sa va modifice temporar electrocardiograma in special daca sunteti femeie sau sunteti o persoana in varsta
- Daca utilizati orice medicamente care va scad valoarea potasiului din sange, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de administrarea Avelox. Daca aveti palpitatii sau batai neregulate ale inimii in timpul perioadei de tratament, trebuie sa il informati imediat pe medicul dumneavoastra. Acesta va dori probabil sa va faca un ECG pentru a va masura ritmul inimii
- Daca aveti epilepsie sau o afectiune care va predispune la convulsii, spuneti-i medicului dumneavoastra inainte de a vi se administra Avelox
- Daca aveti sau daca ati avut vreodata probleme de sanatate mintala, consultati medicul dumneavoastra inainte de a vi se administra Avelox
- Daca suferiti de miastenia gravis, utilizarea Avelox poate inrautati simptomele bolii. Daca credeti ca sunteti afectat, va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra
- Daca dumneavoastra sau oricare membru al familiei dumneavoastra aveti deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (o boala ereditara rara), informati-l pe medicul dumneavoastra, care va va spune daca
Avelox este potrivit pentru dumneavoastra
- Avelox trebuie administrat exclusiv intravenos (in vena), si nu trebuie administrat intr-o artera.

Atentionari

Cand vi se administreaza Avelox
- Daca aveti palpitatii sau batai neregulate ale inimii in timpul tratamentului, trebuie sa-l informati imediat pe medicul dumneavoastra. Acesta va dori probabil sa vaf aca un ECG pentru a va masura ritmul inimii.
- Riscul tulburarilor cardiace poate sa creasca odata cu doza si cu viteza de perfuzie.
- Exista rareori risc sa apara o reactie alergica brusca si severa (o reactie/soc anafilactic) chiar de la prima doza, cu urmatoarele simptome care pot include: senzatie de presiune la nivelul toracelui, ameteala, stare de rau sau lesin, ameteala la ridicare in picioare.
Daca se intampla aceasta, tratamentul cu Avelox solutie perfuzabila trebuie intrerupt imediat.
- Avelox poate sa determine o inflamatie severa si rapida la nivelul ficatului, care poate sa determine insuficienta hepatica care poate pune viata in pericol (inclusiv cazuri letale). Va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a continua tratamentul daca brusc va simtiti rau sau observati ingalbenirea albului ochilor, urina inchisa la culoare, mancarimi ale pielii, tendinta la sangerare sau tulburari de gandire sau veghe.
- Daca aveti o reactie la nivelul pielii sau vezicule si/sau descuamari ale pielii si/sau inflamatii ale mucoaselor adresati-va imediat medicului inainte de a continua tratamentul.
- Antibioticele din clasa chinolonelor, inclusiv Avelox, pot cauza convulsii. Daca acest lucru se intampla, tratamentul cu Avelox trebuie intrerupt.
- Puteti avea simptome de neuropatie cum ar fi: durere, senzatie de arsura, furnicaturi, amorteli si/sau slabiciune. Daca se intampla acest lucru, informati imediat medicul dumneavoastra inainte de a continua tratamentul cu Avelox.
- Puteti avea probleme de sanatate mintala chiar si atunci cand luati antibiotice din clasa chinolonelor, inclusiv Avelox, pentru prima data. In cazuri foarte rare depresiile sau problemele de sanatate mintala au condus la ganduri de suicid si comportament de autovatamare, cum ar fi incercarile de suicid. Daca dezvoltati astfel de reactii, tratamentul cu Avelox trebuie intrerupt.
- in timpul sau dupa tratamentul cu antibiotice, inclusiv Avelox, este posibil sa apara diareea. Daca aceasta devine severa sau persistenta, sau daca observati ca scaunul contine sange sau mucus, intrerupeti imediat tratamentul cu Avelox si adresati-va medicului dumneavoastra. In aceasta situatie nu trebuie sa luati medicamente care opresc sau incetinesc miscarea intestinala.
- Avelox poate provoca uneori durere si inflamatii ale tendoanelor chiar si in 48 de ore de la inceperea tratamentului si dupa cateva luni de la intreruperea tratamentului. Riscul de tendinita si ruptura de tendon este crescut daca sunteti in varsta sau urmati un tratament concomitent cu corticosteroizi. La primul semn de durere sau inflamatie, pacientul trebuie sa intrerupa tratamentul cu moxifloxacina, sa tina in repaus membrul(le) afectat(e) si sa consulte medicul imediat. Pacientul trebuie sa evite orice efort, deoarece acest lucru ar putea creste riscul de ruptura de tendon.
- Daca sunteti in varsta si aveti afectiuni ale rinichilor, aveti grija sa beti suficiente lichide deoarece deshidratarea poate mari riscul de insuficienta renala.
- Daca vederea va slabeste sau daca aveti orice alte tulburari la nivelul ochilorin timpul tratamentului cu Avelox, adresati-va imediat unui specialist oftalmolog.
Antibioticele fluorochinolonice pot provoca tulburari ale zaharului din sange, atat o scadere a zaharului din sange sub nivelurile normale (hipoglicemie), cat si o crestere a zaharului din sange peste nivelurile normale (hiperglicemie). La pacientii tratati cu Avelox, tulburari ale zaharului din sange au avut loc in special la pacientii care primesc tratament concomitent cu medicamente antidiabetice orale, care scad glucoza din sange (de exemplu sulfoniluree) sau insulina. Daca suferiti de diabet zaharat, nivelul zaharului din sange trebuie monitorizat cu atentie.
- Chinolonele pot provoca o sensibilitate crescuta a pielii la lumina solara sau la radiatiile ultraviolete. Trebuie sa evitati expunerea prelungita la lumina solara sau la lumina solara puternica si nu trebuie sa utilizati aparatele de bronzat sau alte lampi cu ultraviolete in timpul tratamentului cu Avelox.
- Experienta utilizarii secventiale intravenoase/orale a Aveloxin tratamentul infectiilor pulmonare (pneumonie) dobandite in colectivitate este limitata.
- Nu a fost stabilita eficacitatea Avelox in tratamentul arsurilor severe, al infectiilor tesuturilor profunde, al ulceratiilor purulente majore (abcese) si al infectiilor piciorului diabetic asociate cu osteomielita (infectii ale maduvei osoase).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Peritonita bacteriana spontana Peritonita bacteriana spontana

    Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

  • Peelingul chimic Peelingul chimic

    Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul febrei la copii Primul ajutor in cazul febrei la copii

    Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

  • Tratamentul febrei la copii Tratamentul febrei la copii

    Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este...citeste mai mult

Comunitate

  • tuse

    Buna ziua, Am un baietel de 4 ani si 11 luni.In luna mai a fost racit, l-am tratat cu antibiotic, sirop pt tuse, dar a ramas cu o tuse.pediatrul ne-a recomandat exudat faringian si nazal, in urma carora a fost depistat cu stafilococ pathogen nazal. I-am dat ciplox picaturi pt nas 10 zile,...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter