Clickmed
programare rapida la medic

Aromasin, drajeuri

Publicat la data de: 27 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aromasin, drajeuri

Ce este Aromasin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Substanta activa din Aromasin – exemestanul – interfera cu o substanta denumita aromataza care este necesara in producerea hormonilor femini, in special estrogeni, mai ales la femeile dupa menopauza. Aromasin reduce cantitatea de estrogeni din corp; aceasta actiune este utila in anumite tipuri de tumori ale sanului la care estrogenii favorizeaza cresterea celulelor tumorale.

Aromasin este folosit pentru tratamentul anumitori tumori de san la femei dupa menopauza, dupa 2-3 ani de tratament cu tamoxifen.
De asemenea, Aromasin este folosit pentru tratamentul anumitor tumori de san avansate, la femei in postmenopauza, dupa ce tratamentul initial cu un alt preparat hormonal nu a dus la rezultatele dorite.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Aromasin exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Femei adulte si varstnice
Doza obisnuita este de un drajeu Aromasin, care trebuie inghitit, preferabil odata cu alimentele, la sfarsitul unei mese.

Copii
Aromasin nu este recomandat copiilor.

Daca luati mai mult decat trebuie din Aromasin:
Adresati-va imediat medicului sau celei mai apropriate unitati spitalicesti.

Daca uitati sa luati Aromasin:
Nu va ingrijorati. Luati doza imediat ce va amintiti. Daca, insa, este momentul urmatoarei doze, luati doar aceasta doza si continuati tratamentul dupa orarul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Durata tratamentului
Medicul dumneavoastra va va spune cat timp trebuie sa luati Acomasin, durata putandu-se schimba in functie de statusul dumneavoastra.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Aromasin:
- daca sunteti hipersensibila la exemestan sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
- daca inca aveti sangerari;
- daca sunteti sau puteti ramane gravida;
- daca alaptati.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Aromasin:
- informati medicul dumneavoastra daca suferiti de boli de ficat sau rinichi;
- este posibil ca medicul dumneavoastra sa va masoare densitatea osoasa inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament, deoarece medicamentele din aceasta categorie duc la scaderea concentratiei de hormoni feminini si, consecutiv, la pierderea mineralelor din compozitia oaselor si fragilizarea lor (osteoporoza).

Utilizarea Aromasin cu alimente si bauturi:
Este preferabil sa luati drajeul la sfarsitul mesei.

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente, daca sunt luate in acelasi timp cu Aromasin, pot influenta modul de actiune al acestuia, sau
Aromasin poate influenta modul de actiune al medicamentelor respective. Informati medicul daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:
- rifampicina (folosita pentru tratarea unor infectii);
- alte medicamente antitumorale;
- medicamente anticonvulsive (de exemplu, fenitoina si carbamazepina);
- preparatele din plante continand sunatoare;
- medicamente de substitutie hormonala, mai ales cele continand estrogeni.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu luati Aromasin daca sunteti gravida sau alaptati.
Daca ati putea fi gravida sau planificati sa ramaneti gravida spuneti medicului dumneavoastra.
Daca suspectati ca ati putea deveni gravida trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra instituirea unui regim contraceptiv eficient.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Daca constatati aparitia somnolentei, ametelilor sau senzatiei de slabiciune, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Aromasin:
Aceste drajeuri contin zahar si, de aceea, nu trebuie administrate pacientelor cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei-galactozei sau insuficienta a zaharazei-izomaltazei.
Drajeurile Aromasin contin si metil-p-hidroxibenzoat, care poate produce reactii alergice la persoanele cu hipersensibilitate la aceasta substanta.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Aromasin poate avea reactii adverse.

Multe femei sunt tratate cu Aromasin fara sa se inregistreze probleme; la unele femei pot sa apara reactii adverse usoare pana la moderate. Daca observati una dintre reactiile adverse de mai jos, contactati medicul dumneavoatra sau farmacistul cat mai repede posibil.
Cele mai frecvente reactii adverse pot fi: insomnie, dureri de cap, bufeuri (inrosirea brusca a fetei insotita de „un val de caldura”), greata, transpiratii abundente, oboseala si cresterea usoara a concentratiei unei enzime in sange – fosfataza alcalina.

Au mai fost raportate: scaderea poftei de mancare, depresie, ameteli, somnolenta, dureri abdominale, varsaturi, constipatie sau diaree, indigestie, eruptii cutanate, caderea parului, dureri in articulatii sau muschi, umflarea extremitatilor corpului, cresterea usoara a concentratiei de bilirubina din sange.
La pacientele cu tumori mamare in faza avansata si tratate cu Aromasin au fost rar observate scaderea numarului de trombocite sau a anumitor ceulele albe din sange.
Aromasin scade concentratia de hormoni feminini din organism, ceea ce poate produce pierderea mineralelor din compozitia oaselor, cu fragilizarea acestora, rezultand, in unele cazuri, si fracturi.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

Cum se pastreaza Aromasin

A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor.
Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este exemestan

- Celelalte componente sunt:
Nucleu: dioxid de siliciu coloidal anhidru, crospovidona, hipromeloza; stearat de magneziu, manitol, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu tip A, polisorbat 80
Invelis de drajefiere: hipromeloza, alcool polivinilic, simeticona, macrogol 6000, zahar, carbonat de magneziu, dioxid de titan (E171), p-hidroxibenzoat de metil (E218), ceara din esteri de cetil; talc, ceara carnauba
Cerneala de inscriptionare: etanol, shellac, oxizi negri de fer (E172) si oxizi de titan (E171).

Ambalaj

Aromasin se prezinta ca drajeuri rotunde, biconvexe, aproape albe, inscriptionate cu 7663 pe una dintre fete.
Cutie cu 2 blistere din PVC-PVDC/PVC-Al a cate 15 drajeuri.

Fabricant

PFIZER ITALIA S.R.L.
63100, Ascoli Piceno (AP)
Localita Marino Del Tronto
Italia

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Pfizer Europe MA EEIG
Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ
Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat in Februarie, 2013.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cancerul mamar, metastatic sau recidivant Cancerul mamar, metastatic sau...

    Generalitati Cancerul mamar este o boala in care celulele din san incep sa creasca rapid intr-un ritm de necontrolat. Cancerul mamar e cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza cea mai frecventa de deces atat la barbati, cat si...citeste mai mult

  • Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza bucala - cauze, simptome si...

    Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult

Comunitate

  • AJUTOR!!!

    Tatal meu a fost diagnosticat cu cancer gastric acum aprox 2 ani, i-a fost facuta o gastrectomie subtotala si a facut chimioterapie(citostatice), dupa 1 an a refacut o endoscopie, respectiv toate analizele necesare in astfel de cazuri, rezultatele fiind foarte bune. Acum 3 saptamani a inceput sa...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter