Clickmed
programare rapida la medic

Antacid, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Antacid, comprimate

Ce este Antiacid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Carbonatul de calciu apartine clasei antiacidelor sistemice. La nivelul stomacului reactioneaza cu acidul clorhidric, in urma reactiei rezultand clorura de calciu. Are loc astfel neutralizarea excesului de aciditate gastrica. La nivelul duodenului, 80-90 % din clorura de calciu se transforma in carbonat insolubil, iar restul de 10-20% se absoarbe. Capacitatea de neutralizare a carbonatului de calciu este ridicata: 4,5 g neutralizeaza 50 mEq de acid clorhidric. Fiind putin solubil stationeaza la nivelul stomacului mai mult timp decat bicarbonatul de sodiu, de unde rezulta actiunea de durata mai lunga. La nivelul intestinului are un efect absorbant, favorizand constipatia. Administrarea carbonatului de calciu poate fi urmata de o usoara crestere a aciditatii (efect rebound).
Este indicat in tratamentul unor simptome, cum ar fi pirozisul sau dispepsiile datorate unei gastroduodenite sau refluxului gastroesofagian.

Mod de administrare

Oral, 1-2 comprimate la nevoie. Doza se poate repeta daca reapar simptomele. A nu se administra mai mult de 16 comprimate in 24 h si, la acest dozaj maxim, tratamentul sa nu depaseasca doua saptamani. Comprimatele se sfarma sau se lasa sa se topeasca in gura.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu se administreaza persoanelor cu debilitate fizica, la cei cu functia renala alterata sau in caz de hipercalcemie.

Precautii

La varstnici si la cei cu insuficienta renala, ca si in cazul unui tratament indelungat cu doze mari, se va supraveghea calcemia (si eventual functia renala).

Interactiuni medicamentoase

Poate diminua absorbtia unor medicamente: tetracicline, cimetidina si alti antagonisti ai receptorilor H2, preparate pe baza de fier, clorpromazina. Se va evita administrarea simultana a acestora cu Antacid. Administrarea concomitenta a diureticelor tiazidice poate creste riscul hipercalcemiei. Alcoolul si tutunul scad efectul antiacid.

Sarcina si alaptarea

Medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii si alaptarii.

Reactii adverse posibile

Poate sa apara constipatie. Administrarea indelungata a unor doze mari poate duce la hipercalcemie si alcaloza metabolica, care se manifesta prin simptome digestive (greturi, varsaturi) si oboseala. Aceste efecte pot sa apara si in cazul unei insuficiente renale. Priza prelungita de Antacid in doze mari si consumul simultan de lapte pot provoca aparitia sindromului Burnett.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat masticabil contine carbonat de calciu 500 mg si excipienti: sorbitol, amidon de porumb, talc, polividona, acid citric anhidru, stearat de magneziu, aroma de lamaie, aspartam, clorofilina.

Ambalaj

20 comprimate masticabile

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD)

    buna ziua ,ma numaesc izabella si am fost operata de 2 ori la tg mure ,din ce motiv si a doaua oara nu mi sa spus ,dar si in ziua de astazi tin sa va spun ca ma simt f rau iar durerile persita intr un mod apasator si cu sufocare.cle 2 operatii le am facut intr un an de 2 ori,va rog sa mi spuneti...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter