Coronavirus Update

Amoxicilina si clavulanat, suspensie orala

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Amoxicilina si clavulanat, suspensie orala

Ce este Amoxicilina si Clavulanat si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Amoxicilina/Acid clavulanic este un antibiotic si actioneaza prin distrugerea bacteriilor care pot determina infectii. Contine doua medicamente diferite numite amoxicilina si acid clavulanic. Amoxicilina apartine grupului de medicamente numit "peniciline" carora le poate fi blocata functionarea (pot fi inactivate). Cealalta substanta activa (acidul clavulanic) previne intamplarea acestui lucru.

Amoxicilina/Acid clavulanic este utilizat la adulti si copii pentru a trata urmatoarele infectii:

- infectii ale urechii medii si ale sinusurilor;
- infectii ale tractului respirator;
- infectii ale tractului urinar;
- infectii ale pielii si ale tesuturilor moi, inclusiv infectii dentare;
- infectii ale oaselor si articulatiilor.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Amoxicilina/Acid clavulanic exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si copii cu greutatea de cel putin 40 kg

Comprimate filmate de 500 mg/125 mg

Doza uzuala este: 1 comprimat de trei ori pe zi.

Comprimate filmate de 875 mg/125 mg

Doza uzuala este: 1 comprimat de doua ori pe zi
doza mai mare -1 comprimat de 3 ori pe zi

Copii cu greutate mai mica de 40 kg

Copiii cu varsta de cel mult 6 ani trebuie sa fie tratati, de preferinta cu amoxicilina/acid clavulanic suspensie orala sau plicuri.

Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului cand administrati comprimate de Amoxicilina/Acid clavulanic copiilor cu o greutate mai mica de 40 kg.

Pacienti cu probleme la nivelul ficatului sau rinichilor

Daca aveti probleme cu rinichii, doza poate fi modificata. Medicul dumneavoastra poate alege o concentratie diferita sau un alt medicament.
Daca aveti probleme cu ficatul este posibil sa faceti mai des analize de sange pentru a vedea cum functioneaza ficatul dumneavoastra.

Cum sa luati Amoxicilina/Acid clavulanic

inghititi comprimatele intregi cu un pahar cu apa la inceputul unei mese sau imediat inainte de masa
Spatiati dozele la intervale egale in timpul zilei, lasand un interval de cel putin 4 ore intre ele. Nu luati 2 doze intr-o ora.
Nu luati Amoxicilina/Acid clavulanic mai mult de 2 saptamani. Daca continuati sa nu va simtiti bine, trebuie sa mergeti din nou la medic.

Daca luati mai mult decat trebuie din Amoxicilina/Acid clavulanic

Daca luati prea mult Amoxicilina/Acid clavulanic Aurobindo, semnele pot include deranjament stomacal (greata, varsaturi sau diaree) sau convulsii. Discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil. Luati cu dumneavoastra cutia medicamentului pentru a o arata medicului.

Daca uitati sa luati Amoxicilina/Acid clavulanic

Daca uitati sa luati o doza, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Nu trebuie sa luati urmatoarea doza prea curand, ci asteptati sa treaca aproximativ 4 ore inainte sa luati urmatoarea doza.

Daca incetati sa luati Amoxicilina/Acid clavulanic

Continuati sa luati Amoxicilina/Acid clavulanic pana la terminarea tratamentului, chiar daca va simtiti mai bine. Aveti nevoie de fiecare doza pentru a ajuta organismul in lupta cu infectia. Daca unele bacterii supravietuiesc, ele pot determina reaparitia infectiei.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Amoxicilina/Acid clavulanic

daca sunteti alergic (hipersensibil) la amoxicilina, acid clavulanic, peniciline sau la oricare dintre celelalte componente ale Amoxicilina/Acid clavulanic.
daca ati avut vreodata o reactie alergica severa (de hipersensibilitate) la orice alt antibiotic. Aceasta poate include o eruptie pe piele sau o umflare a fetei sau gatului
daca ati avut vreodata probleme cu ficatul sau icter (ingalbenirea pielii) cand ati luat un antibiotic.

Nu luati Amoxicilina/Acid clavulanic daca sunteti in oricare dintre situatiile de mai sus. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a utiliza Amoxicilina/Acid clavulanic.

Precautii

Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul inainte de a lua acest medicament daca:

- aveti mononucleoza infectioasa;
- sunteti tratat pentru probleme cu ficatul sau rinichii;
- nu urinati in mod regulat.

Daca nu sunteti sigur daca vreuna dintre cele de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Amoxicilina/Acid clavulanic .

In anumite cazuri, medicul dumneavoastra poate face investigatii pentru a determina tipul de bacterie care a provocat infectia dumneavoastra. in functie de rezultate, va poate fi administrata o concentratie diferita de Amoxicilina/Acid clavulanic sau un medicament diferit.

Afectiuni la care trebuie sa fiti atent

Amoxicilina/Acid clavulanic poate agrava unele dintre afectiunile existente sau poate provoca reactii adverse grave. Acestea includ reactii alergice, convulsii si inflamatia intestinului gros. Trebuie sa fiti atent la anumite simptome in timp ce luati Amoxicilina/Acid clavulanic , pentru a reduce riscul oricaror probleme.

Analize de sange si de urina

Daca faceti analize de sange (cum sunt teste privind statusul celulelor rosii ale sangelui sau teste privind functia ficatului) sau analize urinare (pentru glucoza) spuneti-i medicului sau asistentei medicale ca luati Amoxicilina/Acid clavulanic. Aceasta deoarece Amoxicilina/Acid clavulanic poate influenta rezultatele acestor tipuri de analize.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente. Acestea incud medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau medicamente din plante.

Daca luati alopurinol (utilizat pentru guta) impreuna cu Amoxicilina/Acid clavulanic este mult mai probabil de a avea o reactie alergica pe piele.

Daca luati probenecid (utilizat pentru guta) medicul dumneavoastra poate decide ajustarea dozei dumneavoastra de Amoxicilina/Acid clavulanic .

Daca se iau concomitent cu Amoxicilina/Acid clavulanic medicamente care impiedica formarea de cheaguri de sange (cum este warfarina), atunci vor fi necesare analize de sange suplimentare.

Amoxicilina/Acid clavulanic poate afecta modul in care actioneaza metotrexatul (un medicament utilizat pentru tratarea cancerului sau afectiunilor reumatice).

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida, banuiti ca sunteti gravida sau alaptati, va rugam spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Amoxicilina/Acid clavulanic poate provoca reactii adverse si simptomele va pot afecta capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule.

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje decat daca va simtiti bine.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Amoxicilina/Acid clavulanic poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Afectiuni la care trebuie sa fiti atent

- eruptie trecatoare pe piele

- inflamatie a vaselor de sange (vasculita) care poate fi vizibila ca pete umflate rosii sau violet pe piele, dar care poate afecta si alte parti ale corpului

- febra, durere articulara, umflare a ganglionilor de la la nivelul gatului, axilei (subsuoara) sau zonei inghinale

- umflare, uneori a fetei sau a gurii (angioedem), care determina dificultati de respiratie
colaps

Contactati un medic imediat daca prezentati vreunul dintre aceste simptome. Intrerupeti administrarea de Amoxicilina/Acid clavulanic .

Inflamatia intestinului gros

Inflamatia intestinului gros, determina diaree apoasa, de obicei insotita de sange si mucus, durere de stomac si/sau febra.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil pentru recomandari daca prezentati vreunul dintre aceste simptome.

Reactii adverse foarte frecvente

Acestea pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienti

- diaree (la adulti)

Reactii adverse frecvente

Acestea pot afecta pana la 1 din 10 pacienti

- candidoza (candida - o infectie fungica a vaginului, gurii sau pliurilor pielii)
- senzatie de rau (greata), in special cand luati doze mari

daca aveti simptomul de mai sus luati Amoxicilina/Acid clavulanic inainte de masa

- varsaturi
- diaree (la copii)

Reactii adverse mai putin frecvente

Acestea pot afecta pana la 1 din 100 pacienti

- eruptie trecatoare pe piele, mancarime
- eruptie pe piele bombata insotita de mancarime (urticarie)
- indigestie
- ameteli
- durere de cap

Reactii adverse mai putin frecvente care se pot observa in analizele dumneavoastra de sange:

- cresterea valorilor anumitor substante (enzime) produse de ficat.

Reactii adverse rare

Acestea pot afecta pana la 1 din 1000 pacienti

- eruptie pe piele, care poate fi veziculara si care poate arata ca niste mici tinte (pete inchise la culoare in centru inconjurate de o zona mai palida, cu un inel inchis la culoare in jurul marginii-eritem polimorf)

-Daca observati oricare dintre aceste simptome, contactati de urgenta un medic.

Reactii adverse rare care se pot observa in analizele dumneavoastra de sange:

- numar mic de celule implicate in procesul de coagulare a sangelui
- numar mic de celule albe din sange

Alte reactii adverse

Alte reactii adverse au aparut la un numar foarte mic de persoane, dar frecventa lor exacta nu este cunoscuta.

- reactii alergice (vezi mai sus)
- inflamatie a intestinului gros (vezi mai sus)
- reactii grave ale pielii:

- o eruptie generalizata cu vezicule si cojire a pielii, in special in jurul gurii, nasului, ochilor, organelor genitale (sindromul Stevens-Johnson) si o forma mult mai severa, determinand extinderea cojirii pielii (mai mult de 30% din suprafata corpului - necroliza epidermica toxica)
- eruptie generalizata cu piele rosie si mici vezicule continand puroi (dermatita buloasa exfoliativa)
- o eruptie rosie, solzoasa, cu noduli sub piele si vezicule (pustuloza exantematica). Contactati imediat un medic daca prezentati oricare dintre aceste simptome.

- inflamatie a ficatului (hepatita)

- icter determinat de cresterea bilirubinei din sange (o substanta produsa in ficat) care poate face ca pielea si albul ochilor sa devina mai galbene.

- inflamatia tubulilor de la nivelul rinichilor
- prelungirea coagularii sangelui
- hiperactivitate
- convulsii (la persoane care iau doze mari de Amoxicilina/Acid clavulanic sau care au probleme cu rinichii)
- limba de culoare neagra care arata paroasa
- pete pe dinti (la copii) care dispar, de obicei, dupa periere.

Reactii adverse care se pot observa in analizele dumneavoastra de sange sau de urina:

- scadere severa a numarului de celule albe
- un numar mai mic de celule rosii (anemie hemolitica)
- cristale in urina.

Daca prezentati reactii adverse

Spuneti-i medicului dumneavoastra sau farmacistului daca oricare dintre reactiile adverse devine severa sau ingrijoratoare sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect.
sus.

Cum se pastreaza Amoxicilina/Acid clavulanic

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza Amoxicilina/Acid clavulanic dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa „EXP". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt amoxicilina trihidrat si clavulanatul de potasiu.

Fiecare comprimat filmat contine amoxicilina 500 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si acid clavulanic 125 mg sub forma de clavulanat de potasiu. Fiecare comprimat filmat contine amoxicilina 875 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si acid clavulanic 125 mg sub forma de clavulanat de potasiu.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloza microcristalina (E 460), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu
(E 470b), amidonglicolat de sodiu (tip A).
Film: hipromeloza (E 464), macrogol 400, dioxid de titan (E 171).

Ambalaj

Comprimate filmate.

Comprimatele de Amoxicilina/Acid clavulanic 500 mg/125 mg sunt ovale, de culoare alba, inscriptionate cu� 'A'� pe o fata si cu '64' pe cealalta fata.

Comprimatele de Amoxicilina/Acid clavulanic 875 mg/125 mg sunt de forma unei capsule, de culoare alba, inscriptionate cu 'A' pe o fata si cu o linie mediana intre '6' si '5' pe cealalta fata. Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.

Comprimatele de Amoxicilina/Acid clavulanic sunt disponibile in cutii cu blistere din Al/Al (poliamida/aluminiu/PVC-folie de aluminiu) a cate 4/5/6/7/8/10/12/14/15/16/20/21/24/25/30/35/40/50/100/500 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Aurobindo Pharma Limited
Ares, Odyssey Business Park
West End Road
South Ruislip HA4 6QD
Marea Britanie

Fabricant

Milpharm Limited
Ares, Odyssey Business Park
West End Road
South Ruislip HA4 6QD
Marea Britanie

APL Swift Services (Malta) Limited
HF26, Hal Far Industrial Estate
Hal Far, Birzebbugia, BBG 3000, Malta

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Infectii de tract urinar superior - Pielonefrita acuta Infectii de tract urinar superior -...

  Generalitati Pielonefrita acuta este o infectie a tractului urinar superior si anume reprezinta o infectie a parenchimului si a pelvisului renal, care de obicei afecteaza unul dintre rinichi, doar ocazional sunt afectati ambii rinichi. Cauze Cauzele cele mai...citeste mai mult

 • Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Infectiile de tract urinar la femei -...

  Cistita acuta Simptome Printre simptomele cistitelor acute se numara: - disurie (disconfort la urinat) - poliurie (cresterea numarului de mictiuni zilnice) - nicturie (mictiuni in timpul noptii) - incontinenta urinara (pierdere involuntara de urina)...citeste mai mult

 • Bronhopneumonia Bronhopneumonia

  Generalitati Bronhopneumonia este un tip sever de pneumonie care afecteaza unul sau amandoi lobii pulmonari. Este o inflamatie acuta a plamanilor si a bronhiolelor, ca urmare a raspandirii infectiei din tractul respirator inferior, in tractul respirator superior. Spre...citeste mai mult

 • Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Lista cu medicamentele de care...

  H.G. nr. 720 din 09.07.2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand DCI corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate In temeiul ARTICOLUL 108...citeste mai mult

Comunitate

 • Pot lua amoxicilina fara vizitarea unui doctor?

  Buna ziua.Acum aproximativ o luna m-a durut maseaua timp de 4 zile.Durerea s-a redresat dar de aproximativ o saptamana a inceput sa ma doara din nou,la inceput am simtit ca innauntrul maselei sau dedesubtul ei am puroi si am simtit ca ar vrea sa iasa,dupa cateva zile acel puroi parca a inteles ca...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter