Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ambisome, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Ambisome, fiole

Ce este Ambisome si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Antibiotic, antifungic: A se vedea de asemenea amfotericina b dezoxicolat. Produsele bazate pe lipide maresc timpul de circulatie si biodistributia amfotericinei. Pentru ca produsele lipidice au tendinta sa stea in circulatie mult timp, ele se pot localiza si atinge concentratii crescute in tesuturile cu permeabilitate capilara crescuta (inflamatii, infectii, si tumorile solide). Important este ca, cele trei produse ce contin amfotericina b bazata pe lipide au proprietati fizice, chimice si biologice diferite si ca atare au proprietati farmacologice si efecte adverse diferite.Toate aceste produse au un timp de injumatatire terminal lung, ce variaza in functie de produs (6,3-8,6 h pentru AmBisome, 27,5-28,3 h pentru Amphotec, si aproximativ 173,4 h pentru Abelcet)
Medicamentul este toxic. Folosit in principal pentru pacientii cu infectii fungice progresive si potential fatale. Produsele pe baza de lipide scad semnficativ toxicitatea renala de aceea amfotericina b pe baza de lipide este recomandata pacientiilor cu disfunctii / leziunirenale, cand amfotericina b nu se poate sau trebuie administrata. AmBisome: tratamentulinfectiilor datorate Aspergillus, candida sau Cryptococus; tratamentul empiric in stari febrile, la pacientii cu neutropenie la care se presupun infectii fungice;meningita criptococica la pacientii infectati cu hiv; leishmanioza viscerala.

Mod de administrare

Intravenos
-infectii fungice empirice: 3 mg/kg/zi folosind un dispozitiv de control al perfuzarii timp de 2 h. Se poate reduce timpul de perfuzare la 60 min daca este bine tolerat sau se poate mari timpul de perfuzare daca apare discomfort.
-infectii datorate Aspergillus, candida, Cryptococus: 3-5mg/kg/zi administrat ca perfuzie de 1-2 mg/mL si administrat initial timp de 2 h. Se poate reduce timpul de perfuzare daca este bine toleratla 60 min sau se poate mari daca apare discomfort. Pentru copii si nou-nascuti, sunt recomandate concentratiile de 0,2-0,5 mg/mL. Se poate folosi un filtru intern de un micron sau mai mare.
-Meningita criptococica la pacientii infectati cu HIV: 6 mg/kg/zi perfuzat prin injectomat timp de 2h. Se poate reduce timpul de perfuzare daca este bine tolerat la 60 min, sau se poate mari daca apare discomfort.
-Leish manioza:3 mg/kg/zi in zilele 1-5, 14 si 21 la pacientii imunocompetenti. Se poate repeta tratamentul daca parazitul nu a fost eradicat. Administrati 4 mg/kg/zi in zilele 1-5, 10, 17, 24, 31 si 38 la pacientii imunocompromisi. Daca infectia nu este eradicata, consultati un expert pentru a analiza alte optiuni terapeutice.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

A se vedea Amfotericina B dezoxicolat

Precautii

Nu este folosit pentru a trata infectiile fungice noninvazive inclusiv candidoza orala, vaginala, esofagiana la pacientii cu un numar normal de neutrofile. A se folosi cu precautie in disfunctiile renale.
Prepararea complexului lipozomal cu Amfotericina B (AmBisome): adaugati 12 mL de apa sterila pentru injectii la fiecare fiola pentru a atinge concentratia de 4 mg/mL. Agitati imediat fiola timp de 30 sec pentru a dispersa complet medicamentul, iar continutul fiolei se coloreaza galben si se formeaza o suspensie translucida. Dupa calcularea dozei extrageti necesarul de medicament intr-o seringa sterila. Atasati acul cu filtru de 5 microni si injectati continutul intr-o punga cu solutie dextroza 5% de volum adecvat pentru a obtine o concentratie de 1-2 mg/mL.
Observatii pentru pacient - familie
Terapia cu amfotericina necesita, de obicei un timp indelungat pentru a asigura un raspuns adecvat (eradicarea organismelor) si pentru a preveni recaderile.
Anuntati medicului orice semn de anorexie, greata, varsaturi, cefalee, rash, febra sau frisoane.
Anuntati orice schimbari ale aportului si eliminarilor si scaderea severa in greutate. Consumati lichide in cantitatile indicate de medic pentru a preveni efectele nefrotoxice.
Anuntati simptomele neurologice cum ar fi tinitusul, tulburarea vederii sau vertijul.
Anuntati medicului orice hemoragie, aparuta spontan, tumefactia tesuturilor moi ca si vertijul sau hipoacuzia.
Reduceti efectele gastro-intestinale au ajutorul antihistaminicelor sau antiemeticelor, administrate inainte de inceputul terapiei, sau prin administrarea medicamentului inainte de mese. Incercati consumarea de mese frecvente si in cantitate redusa daca apare diaree.
Reactia febrila se poate reduce odata cu terapia pe timp indelungat; durerile musculare pot fi datorate nivelelor scazute de potasiu.

Interactiuni medicamentoase

A se vedea Amfotericina B deoxicolat.

Supradozarea
A se vedea Amfotericina B dezoxicolat.

Reactii adverse posibile

Comune celor trei medicamente:
Cardiovasculare: hipotensiune, hipertensiune, stop cardiac, tahicardie. Gastro-intestinale: greturi, varsaturi,diaree,hemoragii gastro-intestinale.
SNC: cefalee, anxietate, confuzie, leucoencefalopatie.
Respirator: insuficienta respiratorie, hipoxie, tuse persistenta, epistaxis, revarsat pleural, rinita. Hematologice: trombocitopenie, anemie, leukopenie.
Dermatologice: iritatie, prurit, transpiratie.
Reactii la perfuzare: febra, tremor, frisoane, hipotensiune, anorexie, cefalee, tahipnee. Diverse: frisoane, febra, insuficienta multipla de organ, sepsis, reactie anafilactica, infectii, insuficienta renala, astenie, hematurie.
Mentionate pentru AmBisome:
Cardiovasculare: aritmii, fibrilatie atriala, cardiomegalie, hemoragii, hipotensiune ortostatica, valvulopatii, boala venoasa ocluziva.
Gastro-intestinale: anorexie, disfagii, incontinenta fecala, hemoragii gastro-intestinale, hemoroizi, hematemeza, hepatomegalie, leziuni hepatocelulare, stomatita.
SNC: coma, convulsii, depresie, halucinatii, irascibilitate, somnolenta, parestezii. Hematologice: coagulopatii, supraincarcare lichidiana, agranulocitoza.
Genito-urinare: disfunctii renale, insuficienta renala acuta, nefropatie toxica, incontinenta urinara, hemoragii vaginale, cistita hemoragica.
Respiratorii: astm, atelectazii, hemoptizii, hiperventilatie, edem pulmonar, faringita, pneumonie, sinuzita, hipoventilatie.
Dermatologice: alopecie, herpex simplex, inflamatie la locul injectarii, purpura, modificari de culoare cutanate, urticarie, ulceratii cutanate, rash veziculobulos. Musculoscheletale: artalgii, dureri osoase, distonii.
Oftalmice: conjunctivita, xeroftalmie, hemoragii oculare.
Diverse: celulita, reactii imune mediate celular, edem facial, angioedem, eritem.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro

  Definitie Crioprezervarea embrionilor (procesul de inghetare, stocare si dezghetare al embrionilor) poate creste rata nasterii, permitand embrionilor in exces ce nu sunt folositi pentru transferul embrionar actual, sa fie stocati pentru a fi utilizati in viitor....citeste mai mult

 • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

  Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

 • Betablocante adrenergice

  Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

 • Vaccinarea antigripala

  Ce trebuie sa stim despre vaccinarea antigripala Vaccinarea sau imunizarea activa este o metoda de profilaxie impotriva bolilor infectioase. Vaccinul este un preparat care are in compozitie antigene virale sau microbiene (inactivate sau vii atenuate), care odata...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • AMBISOME, fiole

  de unde pot sa-l cumpar un numar de telefon ceva sa pot sa iau legatura va rog foarte mult am mare nevoie de acest medicament va multumesc si astept urgent raspuns

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter