Clickmed
programare rapida la medic

Alimta, concentrat pentru solutie perfuzabila

Publicat la data de: 21 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Alimta, concentrat pentru solutie perfuzabila

Ce este Alimta si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Alimta se administreaza numai sub supravegherea unui medic calificat in utilizarea chimioterapiei. Pemetrexedul, substanta activa continuta de Alimta, este un medicament citotoxic (un medicament care distruge celulele care se divid, de exemplu celulele canceroase) care apartine clasei de „antimetaboliti”. Pemetrexedul este transformat in organism intr-o forma activa care blocheaza activitatea enzimelor implicate in producerea „nucleotidelor” (compusii de baza ai ADN-ului si ARN-ului, materialul genetic celular). Drept rezultat, forma activa a pemetrexedului incetineste formarea de ADN si ARN si impiedica diviziunea celulara. La nivelul celulelor canceroase, transformarea pemetrexedului in forma sa activa se produce mai rapid decat in celulele normale, ceea ce face ca in celulele canceroase medicamentul sa aiba niveluri mai ridicate ale formei active si o durata mai mare de actiune. Acest lucru are ca rezultat reducerea diviziunii celulelor canceroase, in timp ce celulele normale sunt doar usor afectate.
Alimta se utilizeaza la pacientii cu urmatoarele doua tipuri de cancer care afecteaza plamanii: - mezoteliomul pleural (cancer al foitelor pleurale care, de obicei, este cauzat de expunerea la azbest). Alimta se utilizeaza impreuna cu cisplatina (un alt medicament impotriva cancerului), atunci cand tumora este „nerezecabila” (nu poate fi indepartata doar chirurgical) si „maligna” (s-a raspandit sau se poate raspandi cu usurinta in alte parti ale organismului). Se utilizeaza pentru tratarea pacientilor care nu au fost tratati anterior prin chimioterapie (medicamente pentru tratarea cancerului); - „cancer pulmonar fara celule mici” care nu afecteaza celulele „scuamoase” (celulele care se afla la suprafata cailor respiratorii). Alimta se utilizeaza cand cancerul este „avansat local” (a inceput sa se raspandeasca) sau „metastazat” (s-a raspandit deja in alte parti ale organismului). Se utilizeaza in combinatie cu cisplatina la pacientii care nu au fost tratati anterior. De asemenea, Alimta se utilizeaza in monoterapie la pacientii care au primit anterior un ciclu de chimioterapie sau pentru a mentine raspunsul la un prim ciclu de chimioterapie care include un medicament care contine platina. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Mod de administrare

Doza recomandata de Alimta este de 500 mg pe metru patrat de suprafata corporala (calculata pe baza greutatii si inaltimii pacientului). Medicamentul se administreaza o data la trei saptamani sub forma de perfuzie timp de 10 minute. Pentru reducerea efectelor secundare, in timpul tratamentului cu Alimta pacientii trebuie sa primeasca un corticosteroid (un tip de medicament care reducere inflamatia) si acid folic (un tip de vitamina) si sa li se administreze injectii cu vitamina B12. De asemenea, atunci cand Alimta se administreaza impreuna cu cisplatina, inainte sau dupa doza de cisplatina trebuie sa se administreze un medicament „antiemetic” (pentru prevenirea varsaturilor) si lichide (pentru prevenirea deshidratarii). Tratamentul trebuie amanat sau oprit sau doza trebuie redusa la pacientii la care hemograma este anormala sau care prezinta anumite alte efecte secundare.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Alimta nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la pemetrexed sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea medicamentului la femeile care alapteaza sau in acelasi timp cu vaccinul febrei galbene. Alimta afecteaza fertilitatea, de aceea, atat barbatii, cat si femeile care primesc acest medicament trebuie avertizati cu privire la acest aspect.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati orice medicament pentru dureri sau inflamatii (umflaturi), cum ar fi medicamentele denumite „antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS), inclusiv medicamentele eliberate fara prescriptie medicala (cum ar fi ibuprofenul). Exista mai multe tipuri de AINS cu durate de actiune diferite. In functie de data planificata a perfuziei dumneavoastra cu ALIMTA si/sau in functie de starea functiei dumneavoastra renale, este necesar ca medicul dumneavoastra sa va recomande medicamentele pe care puteti sa le luati si cand puteti sa le luati. Daca nu sunteti sigur(a), intrebati-va medicul sau farmacistul daca vreunul din medicamentele dumneavoastra este un AINS. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau doriti sa deveniti gravida spuneti medicului dumneavoastra. In cursul sarcinii, utilizarea ALIMTA trebuie evitata. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra despre riscul potential al administrarii ALIMTA in cursul sarcinii. In cursul tratamentului cu ALIMTA, femeile aflate in perioada fertila trebuie sa utilizeze o metoda contraceptiva eficace.

Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati.
Alaptarea trebuie intrerupta in cursul tratamentului cu ALIMTA.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

ALIMTA poate produce senzatie de oboseala. Fiti atent(a) atunci cand conduceti un vehicul sau cand folositi utilaje.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Alimta (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt nivelul scazut de neutrofile, granulocite sau leucocite (tipuri de globule albe), niveluri scazute de hemoglobina (proteina din globulele rosii care transporta oxigenul in organism), diaree, varsaturi, stomatita sau faringita (inflamatia mucoasei bucale sau a faringelui), greata (senzatie de rau), lipsa poftei de mancare, fatigabilitate (oboseala) si eruptie cutanata sau descuamare (eliminarea straturilor superioare ale pielii).

Cum se pastreaza Alimta

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Solutia reconstituita si solutia perfuzabila: Produsul trebuie utilizat imediat. Atunci cand este preparat in conformitate cu instructiunile, stabilitatea chimica si fizica a solutiei reconstituita si a solutiei perfuzabile de pemetrexed au fost demonstrate pentru 24 ore la temperatura de refrigerare sau la 25 grade C. Acest medicament este de unica utilizare si orice solutie ramasa neutilizata in flacon trebuie indepartata in conformitate cu reglementarile locale.

Informatii suplimentare

Compozitie

Alimta este o pulbere din care se prepara o solutie pentru perfuzie (picurare in vena). Acesta contine substanta activa pemetrexed.

Ambalaj

ALIMTA este o pulbere liofilizata alba spre galben deschis sau verde-galbui. ALIMTA este o pulbere pentru concentrat pentru solutie perfuzabila, aflata intr-un flacon. Fiecare cutie de ALIMTA contine un flacon de ALIMTA. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Fabricant

Lilly France S.A.S., rue du Colonel Lilly, F-67640, Fegersheim, Franta.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Eli Lilly Nederland B.V., Grootslag 1-5, NL-3991 RA, Houten, Olanda.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu

    Scaderea puterii de concentrare afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane. Este o problema care afecteaza serios calitatea vietii, atat in plan personal, cat si profesional, pentru ca nu dai randamentul dorit si ai tendinta de a face multe greseli....citeste mai mult

  • Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor

    Ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de...citeste mai mult

  • Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare

    Iti este din ce in ce mai greu sa te concentrezi la sarcinile zilnice, ai o usoara stare de anxietate, simti ca esti depasit de munca si ai mici accese de impulsivitate? Ai, de asemenea, probleme in a-ti aminti anumite lucruri si in a te organiza? Atunci te...citeste mai mult

  • Tratament pentru caderea parului

    Generalitati Alopecia sau caderea parului poate afecta atat scalpul, cat si intregul corp. Aceasta poate fi rezultul ereditatii, anumitor medicamente sau poate avea la baza o boala. Barbatii, femeile, dar si copiii pot experimenta pierderea parului. Alopecia se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Alimta

    Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns: luna viitoare trebuie sa fac un pet-ct dar inainte trebuie sa fac o perfuzie cu Alimta. Va rog sa imi spuneti daca este ok sa fac perfuzia inainte de PET-CT. Multumesc!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter