Clickmed
programare rapida la medic

Lipsa de concentrare la copii

Actualizat la data de: 05 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este lipsa de concentrare

Sus
Lipsa de concentrare la copii

Multi copii au o atentie scurta si se distrag usor. Au dificultati in a urma instructiunile sau a sta nemiscati. Acestea pot fi simptome ale ADHD. Dar exista si alte afectiuni care provoaca probleme de atentie. Este important sa le excludeti sau un copil poate fi diagnosticat gresit cu ADHD si poate primi un tratament gresit.

Cuprins articol

  1. Ce este lipsa de concentrare
  2. Cum se manifesta
  3. Cauze
  4. Diagnosticare
  5. Tratament
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Poate copilului ii ia un timp neobisnuit de mult pentru a termina temele de la clasa. Poate ca atunci cand profesorul il cheama, el nu pare sa fi urmat lectia. Poate ca pare sa se indeparteze cand i se dau instructiuni sau sa uite ce ar trebui sa faca. Poate ca temele lipsesc adesea.

In timp ce toti copiii, in special cei foarte mici, tind sa aiba o durata de atentie mai scurta si sa fie mai distrasi decat adultii, unii au mult mai multe probleme de concentrare si de a ramane la sarcina decat altii.

Cauze

Sus

Deoarece dificultatea de a acorda atentie este larg asociata cu ADHD, acesta tinde sa fie primul lucru pe care profesorii, parintii si clinicienii il banuiesc. Dar exista o serie de alte posibilitati care pot contribui la problemele de atentie. Pentru a evita diagnosticarea gresita, este important ca aceste alte posibilitati, care nu sunt intotdeauna evidente, sa nu fie trecute cu vederea.

• Somn insuficient

Cantitatea de somn de care au nevoie copiii in fiecare zi difera in functie de varsta, dar poate scadea oriunde intre 10 si 14 ore pana la implinirea varstei de 12 ani, cand scade la noua ore. Daca copilul dumneavoastra nu doarme suficient, acest lucru poate duce la incapacitatea de a se concentra.

• O dieta dezechilibrata

Ceea ce mancam are un efect mare asupra multor lucruri, inclusiv asupra concentrarii. Daca copilul sare peste mese sau are o dieta bogata in zahar si grasimi, acest lucru poate duce la probleme de atentie.

• Sarcinile sunt prea dificile

Indiferent daca este acasa sau la scoala, daca ceva este prea greu pentru copilul tau, este probabil ca acesta sa aiba dificultati de concentrare.

• Prea multe distrageri

Jocuri video, televizor, telefoane inteligente, tablete – oricat de distractive si placute ar fi acestea, sunt, de asemenea, un material primordial pentru problemele de concentrare ale copiilor.

• Probleme si griji

Dupa cum stim, a fi adult inseamna o multime de griji si probleme. Si acest lucru poate duce la dificultati de concentrare la locul de munca sau de concentrare asupra sarcinilor importante. Copiii se pot confrunta cu aceeasi problema. Daca micutul tau are lucruri in minte sau trece prin ceva personal, acest lucru poate duce la un copil usor de distras.

• Lipsa activitatii fizice

Lipsa sportului sau a exercitiilor fizice poate duce la o lipsa de concentrare si concentrare in comportamentul copilului.

• Lipsa organizarii

Copilul dvs. este un pic dezorganizat? Isi lasa lucrurile peste tot, uita lucruri si nu noteaza informatii importante legate de teme si de scoala? Problemele de concentrare a copilului pot fi agravate de lipsa de organizare.

• Tulburari de anxietate

Un copil care pare sa nu se concentreze la scoala ar putea avea griji cronice de care profesorii (si chiar parintii) nu sunt constienti. Un copil cu anxietate de separare ar putea fi atat de preocupat de ceva rau care se intampla cu parintii in timp ce este separat de ei, incat nu se poate concentra pe temele scolare. Unii copii sunt extrem de ingrijorati sa faca o greseala sau sa se faca de rusine. Uneori, cand unui copil ii ia un timp neobisnuit de mult pentru a-si termina munca in clasa, nu este pentru ca viseaza cu ochii deschisi, ci pentru ca se lupta cu perfectionismul, ceea ce ii cere sa faca lucrurile exact in modul corect. Sau daca nu-si preda temele, poate nu pentru ca nu a facut-o, ci pentru ca este ingrijorat ca nu este suficient de buna.

• Tulburare obsesiv-compulsiva

Copiii cu aceasta tulburare, care debuteaza adesea in anii de scoala, au o sursa suplimentara de distragere a atentiei: nu numai ca au ganduri obsesive, dar simt ca trebuie sa indeplineasca ritualuri pentru a preveni sa se intample lucruri rele. Un astfel de copil poate sa-si alinieze compulsiv lucrurile pe birou, sa bata sau sa numere in cap. Sau ar putea fi concentrat pe nevoia de a merge la toaleta pentru a se spala pe maini.

• Stres sau trauma

De asemenea, copiii pot parea ca sufera de neatentie atunci cand au fost afectati de o trauma. Copiii care au fost martori la violenta sau la alte experiente tulburatoare pot demonstra dificultati de a acorda atentie si un sentiment persistent de nesiguranta numit hipervigilenta. Copiii a caror viata acasa implica stres acut pot dezvolta aceste simptome sau chiar tulburare de stres post-traumatic.

• Tulburari de invatare

Cand un copil pare sa caute peste tot, dar la paginile cartii pe care se presupune ca le citeste, o alta cauza posibila este ca are o tulburare de invatare. Copiii cu dislexie nediagnosticata s-ar putea agita de frustrare sau se pot simti rusinati ca par sa nu faca ceea ce pot face ceilalti copii si sa fie intentionati sa ascunda acest fapt. Problemele de procesare auditiva ar putea face ca un copil sa rateze o parte din ceea ce spune profesorul, chiar daca el asculta, si asta ar putea parea ca si cum nu este atent. Unii copii sunt capabili sa-si compenseze dificultatile de invatare muncind din greu si pot avea succes pana cand ajung la un nivel in care munca devine prea dificila.

Diagnosticare

Sus

Pentru a pune un diagnostic precis, un clinician ar trebui sa colecteze informatii de la mai multe persoane care au observat copilul, inclusiv dvs. si profesorii. Parintii si profesorii ar trebui sa fie rugati sa completeze o scala de evaluare, pentru a surprinde o evaluare precisa a frecventei simptomelor. Comportamentul trebuie sa continue pe o perioada lunga de timp si sa fie observat in mai multe locuri - atat acasa, cat si la scoala. Iar clinicienii ar trebui sa excluda cu atentie alte posibile motive pentru comportamentul sau. De asemenea, este important ca, capacitatea unui copil de a acorda atentie sa fie comparata cu altii de varsta lui, nu cu toti cei din clasa lui.

Tratament

Sus

Pentru a ajuta un copil care are probleme de concentrare, puteti lucra cu un profesionist in sanatate mintala pentru a-i oferi copilului un diagnostic precis.

• Implementati o rutina sanatoasa la culcare

Daca copilul dumneavoastra nu doarme suficient, incercati sa-l ajutati sa stabileasca o rutina de culcare care sa-l pregateasca pentru un somn bun. Lucruri precum cititul, scaderea timpului pe ecran si o baie sunt modalitati excelente de a calma corpul si de a-l pregati pentru culcare.

• Pastrati dietele echilibrate si mesele regulate

O dieta echilibrata poate ajuta la mentinerea nivelului de concentrare constant si la imbunatatirea memoriei. De asemenea, este important ca copilul tau sa nu sara peste mese, deoarece, daca ii este foame, nu se poate concentra.

• Simplificati sarcinile lungi sau dificile

Incercati sa impartiti treburile casei, astfel incat acestea sa nu para descurajante. De exemplu, daca doriti ca copilul sa-si aranjeze camera, permiteti-i sa faca acest lucru concentrandu-se pe o zona mica la un moment dat. Daca temele sunt prea grele, incercati sa stati si sa-l ajutati sa rezolve intrebari dificile. Orice ingrijorare legata de problemele legate de teme ar trebui aduse la cunostinta profesorului copilului dumneavoastra daca problema persista.

• Pastrati distractia la minimum cand face teme

Daca i-ati cerut copilului sa faca ceva care necesita concentrare sau daca isi face temele, asigurati-va ca orice distragere a atentiei nu este vizibila si intr-o alta camera - care include toate dispozitivele cu ecran! Ar trebui sa aiba nevoie de un computer pentru a ajuta la temele scolare , asigurati-va ca acceseaza numai site-urile web relevante.

• Mentine un program zilnic

La fel cum o rutina de culcare poate ajuta la un somn mai bun, un program zilnic poate ajuta copilul sa se concentreze, deoarece va sti in ce momente ale zilei trebuie sa se concentreze mai mult si cand poate avea o pauza. Incercati sa pastrati ore fixe pentru activitatile copilului. Acest lucru nu numai ca ii va ajuta cu abilitatile de gestionare a timpului, dar ii va spune si cand trebuie sa fie concentrat.

• Odihna este foarte importanta

Daca lasi copilul sa traga un pui de somn dupa scoala sau dupa-amiaza, va avea un plus de energie pentru a-si face temele! Aproximativ 30 de minute sunt suficiente pentru copiii mici si adolescenti si asigurati-va ca nu se intampla prea tarziu in timpul zilei sau va interfera cu ora de culcare.

• Stabiliti limite de timp

Pentru sarcini precum lectura sau temele pentru acasa, setati limite de timp, astfel incat copilul sa stie ca exista un punct final si sa poata profita la maximum de nivelurile de concentrare pentru acea perioada de timp. Perioada scurta de atentie in comportamentul copilului poate face ca indeplinirea sarcinilor sa fie dificila, asa ca tineti cont de cat timp vor dura ale lor.

Concluzii

Sus

Exista multe motive pentru care un copil poate suferi de dificultati de atentie si concentrare, dar mereu exista si modalitati de a imbunatati aceste probleme.

Bibliografie:

https://insights.gostudent.org/en/lack-of-concentration-in-child
https://childmind.org/article/not-all-attention-problems-are-adhd/


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate